Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

"Στην ξεχασμένη Δοϊράνη"

Κείμενο και φωτογραφίες: Γιώργος Τσιμπούκας
Με την σκέψη πόσα αξιόλογα μέρη έχει ο νομός Κιλκίς, στάθηκα σ' έναν όμορφο προορισμό, την λίμνη της Δοϊράνης . Αποφάσισα να την επισκεφτώ, έχοντας στο μυαλό μου το φυσικό κάλλος ενός χειμωνιάτικου πλέον τόπου.

Τόσο κοντά μας κι όμως νιώθεις ότι βρίσκεται μακριά , ίσως επειδή την έχουμε συνδέσει ως συνοριακό τόπο. Ο οικισμός της Δοϊράνης μικρός. Φτάνοντας εκεί διακρίνεις μια ερημική εικόνα από ανθρώπους, σ' ένα τόσο όμορφο φυσικό περιβάλλον.

Διασυνοριακή και ήρεμη η λίμνη της Δοϊράνης. Ένας υγροβιότοπος με είδη ψαριών και προσωρινό καταφύγιο μεταναστευτικών πουλιών.

Γύρω από τις όχθες της λίμνης συναντάμε βλάστηση από αγριοκάλαμα, βούρλα, λεύκες και πλατάνια, που έχουν ρίξει τα φύλλα τους. Η παραλίμνια διαδρομή μια λασπωμένη έκταση που καλύπτεται από νερό, ανάλογα με την εποχή, χωρίς καμία αξιόλογη πρόσβαση.

Η εικόνα απογοητευτική. Δύο, τρεις ψαροταβέρνες, περαστικά αυτοκίνητα λόγω του Συνοριακού Σταθμού και ένα μικρό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της λίμνης κλειστό.

Θαρρείς πως όλα έχουν ξεχαστεί. Είναι φανερή η εγκατάλειψη της λίμνης δεκαετίες τώρα.

Φυσική ομορφιά υπάρχει. Προσβάσεις δεν υπάρχουν για να χαρεί κάποιος από κοντά τα νερά της λίμνης, κάνοντας μια βόλτα και να θαυμάσει τον υγροβιότοπο. Η παραλιακή διαδρομή που συνδέει τον οικισμό Δοϊράνης με το χωριό Μουριές, μέχρι την τοποθεσία Χίλια Δένδρα πρέπει να αξιοποιηθεί κατά μήκος με έργα υποδομής. 

Χρειάζονται δηλαδή δρόμοι που θα οδηγούν σε ασφαλείς προσβάσεις, κάθετες προς την λίμνη προβλήτες, φωτισμός σε πολλά σημεία, παγκάκια, βρύσες και ότι άλλο θα αναδείξει αυτό τον τόπο.

Δεν σκέφτομαι την Γενεύη όταν βλέπω την Δοϊράνη, αλλά μιλώ για τα αυτονόητα, για πράγματα που μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει θέληση, μεράκι και αγάπη για τον τόπο μας. 

Σκέφτηκαν άραγε οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το όμορφο φυσικό περιβάλλον της Δοϊράνης, μέσα από ένα σχεδιασμό και να το εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ;

Όταν αναφέρομαι σε τοπικούς φορείς δεν μιλώ πάντα ατομικά για τους Διοικούντες , Περιφερειάρχη, Δήμαρχο κλπ, αλλά μιλώ για τους αμέτρητους Συμβούλους που έχουν, όπου πέρα από την ιδιότητά τους θα έπρεπε να σκέφτονται και να λειτουργούν και ως ενεργοί πολίτες, με προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Αν θέλουμε πραγματικά να ζωντανέψουν τα χωριά δίπλα στην λίμνη, να προσελκύσουμε εκδρομείς, σχολεία και να αναδείξουμε την λίμνη της Δοϊράνης ως ένα κοντινό τουριστικό προορισμό της Κεντρικής Μακεδονίας , θα πρέπει όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς του Κιλκίς να συνεργαστούν και να ασχοληθούν σοβαρά για την αξιοποίηση της.

Γιατί καλές είναι οι γιορτές και τα πανηγύρια, αλλά κάποια θέματα, όπως είναι το Σπήλαιο του Λόφου, η λίμνη της Δοϊράνης και άλλα αξιοθέατα του Κιλκίς, νομίζω πως έχουν προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.