Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Εκδρομή του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς στην Αδριανούπολη

Δελτίο τύπου Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς 
Το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, πραγματοποίησε μία εξαιρετικά επιτυχημένη εκδρομή στην πανέμορφη και ιστορική πόλη της Ανατολικής Θράκης, την Αδριανούπολη, το διήμερο 13-14/03/2016.

Στην σύντομη, όμως τόσο γεμάτη σε στιγμές, συναισθήματα και εντυπώσεις εκδρομή του ΛΕΚ, συμμετείχε πολυπληθής ομάδα μελών, αλλά και φίλων του Συλλόγου, όλων των ηλικιών. Η αναχώρηση έγινε από το Κιλκίς στις 6 το πρωί της Κυριακής με δύο λεωφορεία, και με τον αριθμό των εκδρομέων να φτάνει τους 84. 

Ακολουθώντας την Εγνατία Οδό, και μία ώρα μόλις πριν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα μέλη της εκδρομής πραγματοποίησαν σύντομη στάση στο γραφικό Σουφλί, τόσο για να ξεκουραστούν όσο και για να επισκεφθούν το εξαιρετικό Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, όπου γίνεται μια ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των φάσεων της σύγχρονης μεταξουργίας, από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι το τελικό προϊόν, που δεν είναι άλλο από το πολυτελές ύφασμα του μεταξιού.

Μετά από μικρή καθυστέρηση για τον απαραίτητο έλεγχο στα σύνορα Καστανιών, οι εκδρομείς πέρασαν από το χωριό Καραγάτς, παλιό προάστιο της Αδριανούπολης, όπου εκεί ζούσε σημαντικός ελληνικός πληθυσμός πριν από την ανταλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1923. 7 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φτάνοντας πλέον στην Αδριανούπολη και λίγο πριν οδηγηθούν στο κέντρο της, οι Κιλκισιώτες εκδρομείς πέρασαν από την πάλαι ποτέ ελληνική συνοικία, όπου σήμερα «δεσπόζουν» ως ερείπια πλέον, τα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής διώροφα στην πλειονότητά τους ξύλινα σπίτια, δείγματα ενός εκλεπτυσμένου κοινωνικού και οικονομικού ελληνικού παρελθόντος. Ανάμεσά τους και το παλιό Ζάππειο Παρθεναγωγείο, που σήμερα στεγάζει την τοπική αστυνομία.

Ακολούθως, οι εκδρομείς περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη, στα σοκάκια της περιοχής και στην κλειστή αγορά του Αλή Πασά, με τα δεκάδες μικρά γραφικά μαγαζιά, όπου πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα, σουβενίρ, τοπικά γλυκίσματα κ.α. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με δείπνο στο ξενοδοχείο, στο οποίο παρευρέθηκε και η Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη κα Εύη Χαριτίδου. Επρόκειτο για μια ιδιαιτέρως συγκινητική βραδιά για όλους, καθώς η Πρόξενος έχει καταγωγή από το Κιλκίς.

Πρώτος προορισμός της 2ης ημέρας υπήρξε η μία από τις δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αδριανούπολης, η βουλγάρικη Κωνσταντίνου και Ελένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε στην περιοχή, σήμερα δεν σώζεται καμία, καθώς έχουν μετατραπεί όλες σε τζαμιά.

Ακολούθησε επίσκεψη στο βραβευμένο "Μουσείο Υγείας", το οποίο ίδρυσε ο σουλτάνος Μπεγιαζίτ. Το εντυπωσιακό αυτό συγκρότημα που περιελάμβανε Ιατρική Σχολή, νοσοκομείο και θεραπευτήριο ψυχικών νόσων, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Χαϊρεττίν, ο οποίος το ολοκλήρωσε, σε διάστημα μόλις 4 ετών (1484-1488). 

Οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με την ιστορία του στην ελληνική γλώσσα, και εν συνεχεία περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του, στους οποίους εντυπωσιάζουν τα κέρινα ομοιώματα που αναπαριστούν ιατρικές τεχνικές της Οθωμανικής περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ιατρικό αυτό συγκρότημα εφαρμόζονταν μια πρωτοποριακή για την εποχή της ιατρική προσέγγιση, η οποία στόχευε στην θεραπεία των ψυχικά ασθενών μέσα από ήχους της φύσης, αλλά και μουσικών οργάνων.

Τελευταίος σταθμός της εκδρομής, υπήρξε το επιβλητικό Σελιμιγιέ Τζαμί που χτίστηκε από τον σουλτάνο Σελίμ Β΄. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής και είναι προστατευόμενο από την UNESCO. Έργο του διάσημου Οθωμανού αρχιτέκτονα ελληνικής καταγωγής Μιμαρ Σινάν, κτίστηκε γύρω στα 1570 μ.Χ. και σήμερα εντυπωσιάζει, όχι μόνο με την επιβλητική, εξωτερική του εμφάνιση (οι 4 μιναρέδες του φτάνουν περίπου τα 80 μ.), αλλά κυρίως με τον πλούσιο εσωτερικό του διάκοσμο.

Ο δρόμος της επιστροφής ξεκίνησε μετά από μια σύντομη βόλτα στην σκεπαστή αγορά ακριβώς δίπλα από το τζαμί, και γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής, στο οποίο βρέθηκε και η Ελληνίδα Πρόξενος από το Κιλκίς για να αποχαιρετίσει τους συμπατριώτες της. Η καθόλα επιτυχημένη εκδρομή στην Αδριανούπολη, έκλεισε με την πολύ ευχάριστη και τιμητική πρόσκληση από πλευράς της κιλκισιώτισσας Προξένου, για συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του ΛΕΚ τον ερχόμενο Μάιο, σε εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις Σαράντα Εκκλησιές (Kırklareli).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον κόσμο που μας ακολούθησε στην εκδρομή αυτή και καταφέραμε για ακόμη μια φορά, να φτιάξουμε μία μεγάλη παρέα, που παίζοντας παιχνίδια, τραγούδησε και ξεναγήθηκε στις ομορφιές της Αδριανούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.