Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ τΟΕΕ τΟΕΚ, που προέρχονται από τους καταργηθέντες Οργανισμούς Εστίας και Κατοικίας

Επιστολή - ενημέρωση Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ τΟΕΕ τΟΕΚ
Τον Φεβρουάριο του 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου κατάργησε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης παροχής στεγαστικής και κοινωνικής προστασίας. Οι αρμοδιότητές και το προσωπικό μεταφέρθηκαν στον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς κανένα σχεδιασμό αλλά και πολιτική βούληση για συνέχιση των προγραμμάτων τους. 


Τον Απρίλιο του 2013 με τον Ν.4144/2013, ο Ο.Α.Ε.Δ. καθορίστηκε σαν καθολικός διάδοχος των Ο.Ε.Κ.-Ο.Ε.Ε. και οι εκκρεμότητες του κατασκευαστικού (11 Οικισμοί) καθώς και η έκδοση παραχωρητηρίων, κτηματολόγιο και όλες οι εκκρεμότητες αποδόθηκαν στις υφιστάμενες Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Μελετών και Οργάνωσης του Ο.Α.Ε.Δ. ενώ το αντικείμενο των Βρεφονηπιακών Σταθμών είχε ανατεθεί από το 2012 στην Διεύθυνση Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού στην Διεύθυνση Ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Δ.

Από την κατάργηση του Ο.Ε.Κ., εδώ και 3 1/2 χρόνια περίπου, δεν έχει εφαρμοστεί κανένα νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής παρότι οι εισφορές εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους εργαζόμενους (1%)και προβλέπεται η απόδοσή τους στον Ο.Α.Ε.Δ. (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.), μέσω του ΙΚΑ ενώ για τον Ο.Ε.Ε. (0.35%) το υλοποιούμενο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού αφορά αναλογικά το 1/5 των δικαιούχων ( 110.000 και 130.000 αντίστοιχα προς 570.000) συγκρινόμενο με το αντίστοιχο έτους 2011 από την Εργατική Εστία.

Συγκεκριμένα: 

Με το Ν.4144/2013 ο Ο.Α.Ε.Δ. κατέστη καθολικός διάδοχος των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Στο άρθρο 25 παρ.2 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σκοπός του ΟΑΕΔ είναι '' .. η χορήγηση παροχών για στεγαστική προστασία'' και στο άρθρο 35 παρ.1 '' Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργηθέντων από 14.2.2012 με την παρ.6 του άρθρου 1 του ν.4046.2012, όπως ισχύει, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με τις επωνυμίες ΟΕΕ και ΟΕΚ.''

Επίσης με το άρθρο 34 ενοποιούνται οι δύο κλάδοι με τις επωνυμίες '' Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής'' και '' Λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση (ΛΑΕΚ) σε έναν συνιστώμενο με την επωνυμία '' Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής''.

Στην παρ. 4 του άρ.34 ορίζονται σαν πόροι του παραπάνω Λογαριασμού οι εισφορές υπέρ των τ.ΟΕΚ και τ.ΟΕΕ ενώ στην παρ. 6 '' Από τα έσοδα του Ε.Λ.Ε.Κ.Π.: β) Η εισφορά 1,35% και οι λοιποί ανωτέρω αναφερόμενοι πόροι υπό στοιχεία β΄, δ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ της παραγράφου 4 διατίθενται αποκλειστικά και καλύπτουν: αα) Δαπάνες για κάθε γεγενημένη έννομη σχέση των καταργηθέντων με την παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012, όπως ισχύει, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την εκκαθάριση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το κατασκευαστικό πρόγραμμα του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.).''

Από τα ανωτέρω είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι τα χρήματα που παρακρατούνται υπερ. ΟΕΚ και ΟΕΕ υποχρεωτικά και αποκλειστικά, πρέπει να διατίθενται για τους σκοπούς και υποχρεώσεις των καταργηθέντων Οργανισμών.

Ακόμη στον ίδιο λογαριασμό αποδίδονται και οι δόσεις όλων των δανείων που ο Ο.Ε.Κ. έχει χορηγήσει καθώς και οι δόσεις από την έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων των εργατικών κατοικιών και υπολογίζονται στα 60 εκ. € ετησίως.

Στον Ο.Α.Ε.Δ. εργάζεται το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό των καταργούμενων Οργανισμών που είναι σε θέση να εφαρμόσει οποιοδήποτε πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής καθώς επίσης συνεχίζει να λειτουργεί και το πληροφοριακό πρόγραμμα του τ.ΟΕΚ που θα εξυπηρετήσει χωρίς ουσιαστικό κόστος την εφαρμογή των προγραμμάτων.

Τα προγράμματα στεγαστικής προστασίας που ο Ο.Ε.Κ. χορηγούσε ήταν μεταξύ άλλων

- κατασκευή κατοικιών σε οικισμούς
δάνεια 15ετούς διάρκειας επιδότησης του επιτοκίου που χορηγούνται από τις τράπεζες και ο ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο δάνεια από ίδια κεφάλαια μειωμένου επιτοκίου(1 %) τα οποία τα διαχειρίζονταν  αποκλειστικά ο ΟΕΚ επιδότηση ενοικίου αγορά διαμερισμάτων με σκοπό την κλήρωση τους σε δικαιούχους

Στο τελευταίο πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου του 2011 που εκπονήθηκε από τον ΟΕΚ εκταμιεύτηκαν 39.12 εκ € με ωφελούμενους δικαιούχους 30.568 πολίτες.

Τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και ψυχαγωγίας που ο Ο.Ε.Ε χορηγούσε ήταν:
- Κοινωνικός Τουρισμός Εκδρομικό πρόγραμμα (θερινό, φθινοπωρινό, χειμερινό και εαρινό με μεταφοράδιανυκτέρευση και ξενάγηση) Εισιτήρια για παρακολούθηση θεαμάτων (θέατρο, κινηματογράφους, συναυλίες για όλες τις περιόδους) Δελτία για αγορά βιβλίων (λογοτεχνικά-επιμορφωτικά) Παιδική προστασία με την ίδρυση και λειτουργία Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών Oλα τα προγράμματα απευθύνονταν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους των παροχών του Οργανισμού.

Το τελευταίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που υλοποιήθηκε από την Εργατική Εστία το έτος 2011 με έναρξη την 09.01.2010 και λήξη 08.01.2011, αφορούσε στην κάλυψη 570.000 Δικαιούχων.

Ο αριθμός των συμβεβλημένων τουριστικών μονάδων ανερχόταν στις 2.500 , και αφορούσε όλες τις κατηγορίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ανερχόταν στο ύψος των 52.704.139,03 € για την έκδοση 570.000 Δελτίων (η παροχή ανά άτομο, για επτά διανυκτερεύσεις με παροχή πρωινού ή ημιδιατροφής, αναλογούσε στα 110 € )


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Ο Ο.Α.Ε.Δ.
Αφορά σε 110.000 δικαιούχους, με διάρκεια από 16.09.2013 έως και 31.07.2014 (τελευταία ημέρα αναχώρησης των δικαιούχων). Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανήλθε στο ποσό των 10.000.000,00 €. Για το 2015 ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων στους 150.000.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ. μη λαμβάνοντας υπόψη την τεχνογνωσία των υπαλλήλων της Εργατικής Εστίας, με ιδιαίτερα γραφειοκρατικό τρόπο υποδοχής αιτήσεων και δικαιολογητικών με συνέπεια οι ωφελούμενοι να μην ξεπεράσουν τελικά τις 20.000 πολίτες και τους παρόχους ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων να μην ξεπεράσουν τους 1000 ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προϋπολογισθείσας δαπάνης δεν χρησιμοποιήται (απορρόφηση μόνο 30% του προϋπολογισμού).

Στο πρόγραμμα δεν συμπεριλήφθησαν οι συνταξιούχοι και επίσης δεν υπάρχουν προβλέψεις για την χωρίς κριτήρια επιλογή των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων (μονογονεικές οικογένειες, πολύτεκνες οικογένειες , ΑΜΕΑ) ενώ η επιλογή των δικαιούχων γίνεται μέσω μοριοδότησης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Ο Ο.Α.Ε.Δ συνέχισε το πρόγραμμα λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών και είναι αρωγός στο χώρο της προσχολικής αγωγής, καλύπτοντας κατά το δυνατόν τις ανάγκες των δικαιούχων των παροχών του Ο.Ε.Ε. Παράλληλα στοχεύει να συμβάλλει στην διασφάλιση της ευρύτερης συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας από το 1984 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας Βρεφονηπιακών Σταθμών. Σήμερα λειτουργούν είκοσι τέσσερις (24) πρότυποι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, κτιριακής δυναμικότητας 2060 θέσεων. Μέχρι το έτος 2012 το πρόγραμμα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών μέχρι επεκτάθηκε, με την ανέγερση έξι(6) Βρεφονηπιακών Σταθμών (Καβάλας, Χαϊδαρίου Αττικής, Ιλίου, Αργοστολίου και Καρδίτσας ). Από αυτούς σήμερα δεν λειτουργεί κανένας παρότι οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την διεύρυνση της παροχής.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ & ΕΣΤΙΑΣ

-Στην Τράπεζα Της Ελλάδος τηρείται λογαριασμός Διαθεσίμων Κεφαλαίων προς Επένδυση για τον κλάδο του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΛΕΚΠ), με κατατεθειμένα κεφάλαια ύψους 346 εκ. ευρώ.(αποθεματικά + εισφορά υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ)

-Εισροές από δόσεις δανείων του ΟΕΚ ανέρχονται στα 60 εκ. ευρώ ετησίως.

-Εισφορές εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ 1% και υπέρ ΟΕΕ 0.35%. Για το 2014 οι εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ ύψους 327.2 εκ. ευρώ δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΕΔ , καθώς και για το 2015, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ αφού το ΙΚΑ παρακρατεί το 100 % των εισφορών αντί για το 30% που νόμιμα έχει θεσμοθετηθεί ως διαχειριστικά έξοδα. Το 2013 καταργήθηκε η εισφορά των εργοδοτών κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να επανέλθει για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων εφόσον επανιδρυθούν οι Οργανισμοί σε έναν ενιαίο Οργανισμό, αλλά και για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού αφού το 1/3 των εισφορών θα παραμείνει στο ΙΚΑ ως διαχειριστικά έξοδα.

-Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα επιδότησης της στέγασης-κατοικίας και άρσης κοινωνικών αδικιών που δεν αξιοποιούνται εξαιτίας ελλείψεως πολιτικής.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Επιδότηση ενοικίου

Από το πρόγραμμα ωφελούνται εκατοντάδες επαγγέλματα αφού τα χρήματα που θα δοθούν στους πολίτες θα επιστραφούν στη αγορά με αυξημένη ωφέλεια για το ΑΕΠ, την ανεργία, την ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς. Ενισχύεται η ποιότητα ζωής του πολίτη και μειώνεται η φτώχεια.

Κατασκευή Εργατικών Κατοικιών

Από το πρόγραμμα ενισχύονται πάνω από εκατό επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, οι τοπικές οικονομίες αναπτύσσονται και εφόσον πραγματοποιηθεί στοχευμένα θα μειωθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. 

Πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για χορήγηση στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν αρκετοί πολίτες που έχουν ιδιόκτητο οικόπεδο και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν κατοικία. 

Ενεργειακή αναβάθμιση των εργατικών κατοικιών-ιδιόκτητων δημοσίων κτηρίων και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στα ιδιόκτητα οικόπεδα του ΟΕΚ και ΟΕΕ

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν αρκετά επαγγέλματα αφού θα συμβάλλουμε στην ενεργειακή αυτάρκεια, θα μειωθούν τα πρόστιμα από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα και θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών.
Ενοικίαση διαμερισμάτων και παραχώρηση τους σε δικαιούχους-ωφελούμενους άστεγους & ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από το πρόγραμμα θα ενισχυθούν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν μπορούν να ενοικιάσουν-πουλήσουν τις κατοικίες στα πέντε χρόνια της κρίσης αλλά και θα δοθεί η δυνατότητα στους οικονομικά αδύναμους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή κατοικία. 

Εκατοντάδες επαγγέλματα θα ωφεληθούν, κεφάλαια θα εισρεύσουν στην αγορά, θα τονωθεί η αγορά και θα μειωθεί η ύφεση. Ολοκληρωμένη πρόταση για την στέγαση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς κατοικίες. Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με διεύρυνση του αριθμού των ωφελουμένων και επέκτασης της περιόδου για τον χειμερινό τουρισμό. Δηλαδή ένα χρόνο να πηγαίνουν την θερινή και τον επόμενο χρόνο την χειμερινή περίοδο.

Χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό θα είναι οι άμεσα ωφελούμενοι με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και τους χειμερινούς μήνες αλλά θα δοθεί και η δυνατότητα για τουρισμό σε πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε διακοπές στα χρόνια της κρίσης.
Λειτουργία των κλειστών βρεφονηπιακών σταθμών και αύξηση των φιλοξενούμενων παιδιών-βρεφών με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού

Εκατοντάδες παιδιά-βρέφη θα μπορούν να φιλοξενηθούν με αποτέλεσμα την ομαλή διαπαιδαγώγηση, την απελευθέρωση ωρών των γονέων για την φύλαξη τους με συνέπεια να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται. 

Πρόγραμμα παροχής εισιτηρίων θεάτρου και βιβλίων

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν τόσο οι συμπολίτες μας που θα μπορούν αξιοποιώντας τα 
κουπόνια αγοράς βιβλίων να μειώσουν τα οικογενειακά τους έξοδα όσο και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα βιβλία και τα θέατρα. 

Η ακίνητη περιουσία των δύο καταργούμενων Οργανισμών υπολογίζεται σε 5-6 δις ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια της κατάργησης όχι μόνο παραμένει αναξιοποίητη αλλά παρηκμάζει και μειώνεται αφού πολλά, παραχωρούμενα για κατασκευή εργατικών κατοικιών οικόπεδα έχουν επιστραφεί στους φορείς που μας τα δώρησαν αλλά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή των εργατικών κατοικιών. Είναι σε όλους γνωστό όμως ότι η περιουσία αυτή είναι αποκλειστικά των εργαζομένων αφού με τις εισφορές τους έχει δημιουργηθεί και σε αυτούς πρέπει να επιστρέφεται μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

Ο νέος Οργανισμός Κοινωνικών Παροχών θα στεγαστεί στα ιδιόκτητα κτήριακαταστήματα-γραφεία των δύο καταργούμενων Οργανισμών που υπάρχουν σε όλη την χώρα, θα χρηματοδοτηθεί από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, θα ενισχύσει την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού(30% των εισφορών παρακρατείται στο ΙΚΑ), θα μειώσει την ανεργία και την ύφεση της οικονομίας, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και την απασχόληση, θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας αλλά παράλληλα θα τονώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος αφού θα αποδειχτεί ότι οι ανταποδοτικές εισφορές τους επιτέλους κατευθύνονται δίκαια σε προγράμματα ανακούφισης της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.