Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη συναντήσεων στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας

"Σε κλίμα προβληματισμού και ταυτόχρονα ψυχικής ανάτασης πραγματοποιήθηκε η έναρξη των συναντήσεων του Λαϊκού Πανεπιστημίου Παιονίας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ώρες 18.00 – 20.00 στο Δημαρχείο Αξιούπολης, σε συνεργασία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.
Ένα ιδιαίτερο θέμα επελέγη, με τίτλο: «Μοναχισμός και Μοναστική παράδοση στην Μακεδονία: Ιστορία και αφήγηση μέσα από τρία μοναστήρια», η παρουσίαση του οποίου από τον εισηγητή κ. Δ. Παυλακούδη, Φιλόλογο Μ.Α. Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ., ανέδειξε, εκτός των άλλων, τη βαθύτερη ουσία της Ορθόδοξης ασκήσεως που πολεμά την μητέρα των τριών ισχυρών παθών, της φιλοδοξίας, της φιλαργυρίας και της φιληδονίας, την Φιλαυτία.

Τα Μοναστήρια που παρουσιάστηκαν ως χώροι όχι μόνο θρησκευτικοί αλλά και συνεχούς ιστορικής παράδοσης και διαδρομής, μας μετέφεραν την αίσθηση της προσευχής και της αυτοσυγκέντρωσης που οδηγεί στην κάθαρση των παθών και τη θεία έλλαμψη του νου. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε με προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και κατ΄ επέκταση συναισθηματικά και προβλήματα αυτοπροσδιορισμού της ανθρωποκεντρικής ταυτότητάς μας, μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε τον απαιτητικό βίο και τις αρχές ενός μοναχού, ωστόσο είναι εφικτό να διδαχτούμε την αποφυγή της φιλαυτίας. 

Είναι ανάγκη, προκειμένου να νιώσουμε το βαθύτερο νόημα της «μετάνοιας», που είναι η αίσθηση της «μεταβολής», η αλλαγή στην ουσία μιας στάσης ζωής, να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε την εγκεφαλική διεργασία των δεδομένων, την εκλογίκευση των γεγονότων με την πνευματική εγρήγορση και τη βιωματική εμπειρία.

Η καθημερινότητα, η ποικιλία των σχέσεων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, οι ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές απαιτήσεις και πολλές φορές οι δοκιμασίες που υψώνονται σαν απειλή γύρω μας, αποδυναμώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αποδοκιμάζουν κάθε προσπάθεια ανθρωπιάς και βοήθειας. Το «εγώ» κυριαρχεί και ελάχιστες φορές αφήνει χώρο στο «εμείς». Γι αυτό άλλωστε ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει τη μοναξιά!"
Η Υπεύθυνη
Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Σωτηρία Α. Καρολίδου
MSc., Μ.Α. Φιλόλογος -Θεολόγος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.