Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Τϊνος είναι ο μαύρος χρυσός;

Του Λευτέρη Παυλίδη
Αφορμή για το παρόν κείμενο, η χθεσινή ανάρτηση ενός φίλου στο Facebook και ο τίτλος της είδησης ότι Νορβηγοί εμπειρογνώμονες που κάνανε έρευνες στις Ελληνικές θάλασσες, κατέληξαν στο πόρισμα: «Τελικά είστε πάμπλουτοι! Έχετε πετρέλαιο για 100 χρόνια». Για νέο μας το λες; ήρθε αβίαστα η αυθόρμητη απάντηση.
Τα συστημικά ΜΜΕ (τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και εφημερίδες) δεν αναφέρονται ποτέ στο θέμα, ενώ όποιος ασχολήθηκε ή προσπάθησε να το αναδείξει… ‘θάφτηκε’ δημοσιογραφικά και αυτός και το θέμα. Διότι αυτό φίλοι μου, είναι μία από τις αλήθειες που δεν πρέπει να μάθουμε.

Η ύπαρξη πετρελαίου και γενικότερα του μεγάλου ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα, είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, αλλά οι Κυβερνήσεις μας σκόπιμα τα αποκρύπτουν. Άλλωστε το επίμονο και συνεχές ενδιαφέρον που έδειξαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να δείχνουν πολιτικά και διπλωματικά τόσο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και πολλές Ευρωπαϊκά κράτη όσο και εταιρίες έρευνας και εκμετάλλευσης (οι αμερικανικές BP, TEXACO, Shell, Chevron, Energean Oil & Gas, οι Ιταλικές Eni και Enel Trade Spa, οι Νορβηγικές Statoil, Exxon Mobil, των Αραβικών Εμιράτων Dana Gas, η Ρωσική Gaspromneft, οι Καναδικές Bankers Petroleum και Petromanas, η Ιρλανδική Petroceltic, η Ισπανική Repsol, οι Γερμανικές RWV και ΕΟΝ, η Αυστριακή OMV, η Vegas Oil & Gas και η Μαλαισιανή Petronas) επαληθεύουν και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όσον αφορά στον λόγο αυτής της αντεθνικής συμπεριφοράς, το αφήνω στη κρίση του αναγνώστη.

Χαρακτηριστικά λοιπόν θυμάμαι, όπως κι οι περισσότεροι, τον Κώστα Χαρδαβέλα και μια σειρά εκπομπών στο 2010-11 αφιερωμένες στο πετρέλαιο που βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο εν λόγω δημοσιογράφος, ο οποίος -μεταξύ των άλλων- είναι από τους πλέον σοβαρούς και έγκριτους στη χώρα, ΑΠΕΔΕΙΞΕ την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Με διακεκριμένους και εξειδικευμένους προσκεκλημένους και πλήθος στοιχείων που αποκάλυψαν στις εκπομπές του, υποδείχτηκαν οι πετρελαϊκές περιοχές, οι οποίες πεισματικά και προσχεδιασμένα διαψεύδονται από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις. Όπως όλοι ξέρουμε, ο εν λόγω δημοσιογράφος τη τελευταία διετία μάλλον διασύρεται, αφού παράτησε το ρεπορτάζ και κατάντησε να παρουσιάζει μια ψυχαγωγική εκπομπή, που συν τοις άλλοις δεν του ταιριάζει καθόλου και θεωρείται μια κακή απομίμηση άλλου παρουσιαστή – ηθοποιού που είχε τα πρωτεία στο χώρο πολλά χρόνια νωρίτερα. Αν αυτό έγινε συνειδητά ή απλά ξεφορτώθηκαν έναν ενοχλητικός, δεν το γνωρίζουμε…

Καταρχήν να πούμε ότι, ως γνωστόν, η μόνη εκμεταλλεύσιμη περιοχή που δίνει πετρέλαιο στην Ελλάδα (εδώ και 35 χρόνια) είναι αυτή του Πρίνου, μεταξύ δηλαδή Καβάλας και Θάσου. Τα δικαιώματα έχουν οι Ελληνικές εταιρίες Ενεργειακή Αιγαίου και η θυγατρική της Καβάλα Oil (κατά καιρούς και άλλες ξένες όπως η κοινοπραξία εταιριών N.A.P.C). Το σύμπλεγμα των τεσσάρων πλωτών εξεδρών άντλησης πετρελαίου, έχει δώσει μέχρι σήμερα 120 εκατομμύρια βαρέλια, με όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο περί τα 500.000.000 δολάρια.


Μια σύντομη ιστορική αναδρομή των γεωτρήσεων στην Ελλάδα (μετά από διαδικτυακή έρευνα φυσικά) μας λέει ότι το 1903 το Ελληνικό Κράτος παραχώρησε δικαίωμα έρευνας στην εταιρία London Oil Development χωρίς αποτέλεσμα. Το 1938 έγιναν γεωτρήσεις στη Δυτική Πελοπόννησο και στον Έβρο, χωρίς αποτέλεσμα επίσης. Το 1960 το Υπουργείο Βιομηχανίας μαζί με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, έκαναν γεωφυσικές έρευνες στην Ήπειρο και στα Ιόνια νησιά. Στη συνέχεια γίνανε γεωτρήσεις στη Θεσ/νίκη από την BP, στην Αιτωλοακαρνανία από την TEXACO και στη Ζάκυνθο και Λήμνο η AN-CAR Oil (κάτι ξέραν από τότε). Το 1970 η Χούντα παραχωρεί το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της περιοχής του ΒΑ Αιγαίου στην Αμερικανική εταιρία Oceanic Exploration Company η οποία ανακαλύπτει το κοίτασμα του Πρίνου.

Το 1975 ιδρύεται επιτέλους η ΔΕΠ (Δημόσια Επιεχείρηση Πετρελαίου) αλλά μόνο σκοπό είχε την… επίβλεψη των όρων της σύμβασης εκμετάλλευσης του ανωτέρω κοιτάσματος! Μόνο μετά από 10 χρόνια (1985) ιδρύεται η ΔΕΠ-ΕΚΥ με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια καταργείται και απορροφάται από τα ΕΛ.ΠΕ. Η Ελλάδα μέχρι το 2010 ήταν η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν είχε ακόμα έναν κρατικό φορέα διαχείρισης υδρογονανθράκων! Μόλις το 2011 και μετά τον ντόρο που προκάλεσαν οι επίμονες τηλεοπτικές εκπομπές του κ. Χαρδαβέλα οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο το καυτό θέμα, συστήθηκε η ‘ΕΔΕΥ ΑΕ’ η οποία μέχρι και πέρσι δεν είχε στελεχωθεί! Ελλάδα, η χώρα του κλαυσίγελου…

Και πάμε στις περιοχές που φέρονται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και οι οποίες είναι κυρίως τρεις: το Ιόνιο (από Κέρκυρα έως Κατάκολο), νότια της Κρήτης και το βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, τα κοιτάσματα που βρίσκονται ανατολικά του Πρίνου (Σταυρός, Μαρώνεια, Σάπες, Αν. Θάσος) σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορούν να δώσουν από 900 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Επίσης, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου - Χίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας. Σημαντικά, ωστόσο, είναι τα κοιτάσματα τα οποία υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρτας. Τα κοιτάσματα αυτά είναι βεβαιωμένα και εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 1-2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Άλλα πιθανά κοιτάσματα, τα οποία είναι όμως σε μεγάλο βάθος και θεωρείται ακόμη δαπανηρή η εκμετάλλευσή τους, βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς.

Πετρελαιοπιθανές περιοχές υπάρχουν επίσης στο Βορειανατολικό Αιγαίο όπου έχουν διαπιστωθεί παρεμφερείς δομές με αυτήν του Πρίνου (Αν. Θάσος, Μπάμπουρας, Νότιος Μπάμπουρας, Σταυρός, Νίκη και Μαρώνεια) και μεταξύ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου - Μυτιλήνης και Χίου. Τα πιθανά απολήψιμα αποθέματα αργού πετρελαίου στο ΒΑ Αιγαίο πρέπει να υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο βαρέλια. Μία άλλη περιοχή για την οποία υπάρχει μεγάλη πίστη ότι φιλοξενεί αποθέματα υδρογονανθράκων είναι ο νομός των Γρεβενών και ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νομού. Κατά συνέπεια, στη Μακεδονία υπάρχουν πολλές πετρελαιοπιθανές περιοχές. Η Ήπειρος είναι μία άλλη γεωλογική περιοχή για την οποία ανενδοίαστα όλοι οι γεωλόγοι πετρελαίου, γεωφυσικοί και γεωχημικοί πετρελαίου πιστεύουν ότι φιλοξενούνται περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων απ’ ό,τι η Μακεδονία.

«Το γεωσύγκλινο της Αρτας, η περιοχή του Καλπακίου, αλλά και ο υποθαλάσσιος χώρος Δυτικά της Ζακύνθου θα πρέπει να φιλοξενούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που το εκμεταλλεύσιμο ισοδύναμό τους σε αργό πετρέλαιο υπερβαίνει κατά πολύ τα 2 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Με τέτοια τάξης εκμεταλλεύσιμα αποθέματα είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το 50% των σημερινών ετησίων ελληνικών αναγκών σε αργό πετρέλαιο, που ανέρχεται σε περίπου 135 εκατομμύρια βαρέλια, για τουλάχιστον 25 χρόνια. Μία παραγωγή 2.500 βαρελιών ημερησίως για τα επόμενα 20 χρόνια θα απέφερε με τις σημερινές τιμές αργού πετρελαίου τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια», δηλώνει ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του παραπάνω καθηγητή, είμαστε πολύ πλούσια χώρα σε υδρογονάνθρακες και επεσήμανε ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης έχει 22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, ενώ εκεί που θα γίνει η έρευνα με βάση τα στοιχεία των Γάλλων θα δώσει, στη λεκάνη του Ηροδότου, 14-5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, ενώ το κοίτασμα στον Πατραϊκό αγγίζει τα 400 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο κ. Φώσκολος επεσήμανε ότι το κοίτασμα στην Κύπρο είναι μικρό γιατί έχει άλλα τρία στρώματα ακόμη που δεν τα έχουν ψάξει, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Κρήτη υπάρχουν επτά στρώματα και πρόσθεσε ότι το πετρέλαιο θα εξάγεται, καθώς η λεκάνη της Κρήτης έχει επιπλέον 22 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και το σύνολο είναι 38 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τώρα αυτά όλα τα νούμερα φαντάζουν τρελά για τους περισσότερους Έλληνες. Είναι αδιανόητο να φανταστούν τη χώρα τους ως την Ευρωπαϊκή Σαουδική Αραβία και η συνηθισμένη αντίδραση είναι να χαρακτηρίσουν ως γραφικό τον Κώστα Χαρδαβέλα και όποιον τα λέει και τα πιστεύει. Τον καθηγητή Αντώνιο Φώσκολο όμως που θεωρείται αυθεντία στο χώρο του και λόγω εξειδίκευσης και λόγω εμπειρίας;

Στο παιχνίδι, πέραν όλων των παραπάνω ενδιαφερομένων, βρίσκεται και η Τουρκία! Η Τουρκία που διεκδικεί ό,τι μπορεί από την πίτα, ακόμη κι αν δεν το δικαιούται. Έτσι ίσως εξηγούνται πολλά για τις χρόνιες εμμονές των γειτόνων, όπως η γκρίζες ζώνες, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, οι χωρικές αμφισβητήσεις και οι συνεχείς προκλήσεις στο ανατολικό Αιγαίο. Η Τουρκία βέβαια, εκτός από τις περιοχές αυτές, προσπαθεί να εμπλακεί και στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αλλά εκεί μάλλον ατύχησε διότι αφενός τα θαλάσσια οικόπεδα βρίσκονται νότια της νήσου, κι αφετέρου οι παίχτες εκεί είναι πανίσχυροι και δεν χτυπιούνται!

Περαιτέρω, υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα άποψη δημοσιευμένη στην Καθημερινή (προτελευταίο λινκ) σύμφωνα με την οποία δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ο εντοπισμός και εκμετάλλευση του πετρελαίου! Ο αρθρογράφος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο περισσότερο ως κατάρα παρά ως ευχή και έχει να κάνει με το κυβερνητικό χάλι της χώρας μας, από την άποψη της διαφθοράς, ανικανότητας, της πελατειακής σχέσης και της αρπαχτής της εκάστοτε εξουσίας. Διαβάστε το.

Κι ας έρθουμε στο ζητούμενο: όλο το παιχνίδι της εξάρτησης της Ελλάδας από μνημόνια και Τρόϊκες, είναι στον υπόγειο και υποθαλάσσιο ορυκτό μας πλούτο. Στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ουράνιο, στον χρυσό κλπ. Αναφέρθηκα μεν στο πετρέλαιο, αλλά θα μπορούσα να γράψω άλλα όσα πχ για τον χρυσό. Εκεί λοιπόν είναι όλα τα λεφτά και φυσικά είναι πολλαπλάσια αυτών των δανείων, όπως προκύπτει κι από τα προαναφερόμενα ποσά (τρισεκατομμύρια δολάρια). Τα δάνεια είναι απλά το μέσο για να μας έχουν υποχείρια. Ο σκοπός είναι η ενέργεια και ο ορυκτός πλούτος. Γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να ορθοποδήσουμε, όσα σκληρά μέτρα κι αν ληφθούν, καθώς και ότι θα μας κρατούν δέσμιους των δισεκατομμυρίων που συνεχώς θα αυξάνονται. Ξέρουν επίσης πολύ καλά πως όσα περισσότερα μας δανείζουν τόσα περισσότερα θα μας πάρουν. Τα δάνεια τους συμφέρουν κι ας κάνουν πως δυσκολεύονται να τα δώσουν. Αυτή είναι απλά η πολιτική και οι αληθοφανείς τακτικές τους.

Στα μνημόνια, τα οποία διέπονται από το (αποικιοκρατικό) Αγγλικό Δίκαιο και όχι το Ελληνικό ή έστω το Ευρωπαϊκό, έχουν υποθηκευτεί όλα αυτά. Και μετά την υποθήκη ακολουθεί η δήμευση της δημόσιας περιουσίας. Εκεί στοχεύουν και στη πραγματικότητα προωθούν τη πτώχευσή μας ούτως ώστε να ενεργοποιηθούν οι όροι των δανειακών συμβάσεων, προκειμένου να τα ιδιοποιηθούν, να τα εκποιήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν. Όπως επίσης έχουν υποθηκευτεί τα Δημόσια ακίνητα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια κλπ. Μέχρι και τα νησιά μας συμπεριλαμβάνονται και κινδυνεύουν. Κι όπως φαίνεται, η γενιά μας θα προλάβει να τα δει όλα αυτά. Οι πόλεμοι γίνονται πάντα για συμφέροντα και έχουν στόχο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του κατακτημένου. Κι αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια είναι ένας αδυσώπητος οικονομικός πόλεμος. Από τη στιγμή δε που με τα μνημόνια θίχτηκε η Εθνική Κυριαρχία της χώρας, σύντομα θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα…


http://mikroskopio.gr/norvigi-empirognomones-telika-iste-pamplouti-echete-petreleo-gia-100-chronia/

http://www.cretalive.gr/greece/view/idou-oi-11-perioches-me-ta-plousia-koitasmata-ti-thhsauro-krubei-h-krhth/84759

http://www.filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=8613

http://revealedtheninthwave.blogspot.gr/2012/09/blog-post_2923.html

http://tiresias-press.blogspot.gr/2010/02/blog-post_22.html

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=986428

http://greeknation.blogspot.gr/2013/11/blog-post_8155.html

https://www.youtube.com/watch?v=pUTor945P3s

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113359954

http://www.anex.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3229:2015-06-11-16-50-02&catid=36:top-news

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.229748517046594.57495.229619630392816

http://www.protothema.gr/politics/article/333769/norvigia-endiaferon-gia-ependuseis-petrelaio-kai-fusiko-aerio-stin-ellada/

http://www.koolnews.gr/business/endiaferon-apo-kolossous-gia-ta-ellinika-petrelaia-proxenia-metaxy-ton-etaireion/

http://www.kathimerini.gr/552288/opinion/epikairothta/politikh/giati-den-prepei-na-vroyme-petrelaio-sthn-ellada

http://www.defencenet.gr/defence/item

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.