Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή προς τη Δημοτική Αρχή Κιλκίς και το Φιλοζωικό Σύλλογο Κιλκίς

Γράφει ο Σπύρος Καρτσώνης

κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς,

«Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα» έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι.
Συμφωνώ απολύτως και είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε κι εσείς!
«Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όπως και των δικαιωμάτων των ανθρώπων… αυτός είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου» έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν.
Συμφωνώ και πάλι απολύτως και είμαι σίγουρος ότι και πάλι συμφωνείτε κι εσείς!

Τι συμβαίνει όμως όταν σε μια πόλη όπως το Κιλκίς τα δικαιώματα των ζώων και τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν βρίσκονται -έστω- σε μια ισορροπία (αμαρτωλός, ίσως, ο λόγος, αφού ο Θεός τον άνθρωπο έπλασε κορωνίδα της Δημιουργίας), αλλά τα δικαιώματα των ζώων υπερτερούν;

Εξηγούμαι: Η πόλη του Κιλκίς έχει γεμίσει αδέσποτα. Αδέσποτα φιλικά και ήρεμα, αλλά και αδέσποτα επιθετικά, άρρωστα, πεινασμένα. Αδέσποτα γνωστά εδώ και καιρό, αλλά και αδέσποτα καινούργια (‘‘έργο’’ κάποιων ‘‘φιλόζωων’’ που τα βαρέθηκαν και, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τα εγκατέλειψαν στους ‘‘πέντε δρόμους’’ ή φυσικό επακόλουθο του ενστίκτου της αναπαραγωγής). Αδέσποτα που κυκλοφορούν κατά μόνας και αδέσποτα που κυκλοφορούν σε αγέλες. Το αποτέλεσμα:

- Δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης κυρίως γυναίκες και παιδιά, αφού προκαλούν το φόβο και τον τρόμο!

- Επιτίθενται αρκετά συχνά σε πεζούς και κυνηγούν δίκυκλα και αυτοκίνητα!

- Δαγκώνουν κάπου κάπου κανέναν περαστικό, γεμίζοντάς τον με τον τρόμο της εμπειρίας και τον φόβο της αρρώστιας!

- Γαβγίζουν εκνευριστικά, επιβαρύνοντας το ήδη επιβαρυμένο από την ηχορύπανση περιβάλλον!

- Γεμίζουν το χώρο με ό,τι το περιττό του πεπτικού τους συστήματος!

- Παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σεξ (στα μικρά παιδιά) στην εποχή των ερώτων τους!

- Αποτελούν εστία ασθενειών, δεδομένου ότι -είναι οφθαλμοφανές- μερικά από αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί (κυρίως τώρα που η λύσσα βρίσκεται σε έξαρση), είναι άρρωστα και γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια!

- Φροντίζουν για την αύξηση του πληθυσμού τους, αφού σίγουρα πολλά από αυτά δεν έχουν στειρωθεί!

Ο χρόνος -είναι πασιφανές- επιβαρύνει την ήδη απαράδεκτη κατάσταση. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η νέα δημοτική αρχή. Όπως πρέπει να το κατανοήσει και ο φιλοζωικός σύλλογος (συνυπεύθυνος πλέον, σύμφωνα με το νέο νόμο, στη διαχείριση των αδέσποτων), ο οποίος είναι -συνήθως- καλός στα λόγια και στις διαμαρτυρίες, αν τύχει και κάποιος πειράξει, κακώς βέβαια (θέλοντας -από αγανάκτηση- ή μη θέλοντας), ένα ζώο, στην πράξη όμως το ενδιαφέρον του εξαντλείται περισσότερο στα δικαιώματα των αδέσποτων παρά σε αυτά των συνδημοτών μας. Ίσως επειδή δεν μπορούν να παραδεχτούν, οι του φιλοζωικού, ότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι είναι φιλόζωοι, με την σωστή έννοια του όρου, αλλά παράλληλα είναι και φιλάνθρωποι. Ότι δεν υπερτερούν στη συνείδησή τους τα δικαιώματα των ζώων από αυτά των ανθρώπων. Ότι ένα μέτρο του επιπέδου του πολιτισμού μας είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμιά της. Ότι οι νόμοι που ευνοούν την ύπαρξη αδέσποτων στο ‘‘φυσικό τους περιβάλλον’’ (δηλαδή στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, αν είναι δυνατόν!), οι οποίοι νόμοι ψηφίστηκαν μάλλον ύστερα από πίεση των, με ή χωρίς εισαγωγικά, φιλόζωων, δε βρίσκουν θέση στη λογική των πολιτών.

Οι καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων, κυρίως τους τελευταίους μήνες, είναι πάμπολλες. Εκτός του ότι κι εγώ δέχθηκα επίθεση, είμαι αυτόπτης μάρτυς σε αρκετές από αυτές, (μία μάλιστα τη βιντεοσκόπησα) και άλλες τόσες μου διηγήθηκαν πολίτες του Κιλκίς. Πριν από λίγες μέρες έγινα γνώστης δύο περιστατικών: αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε σε δύο γυναίκες, τις έριξε κάτω, με αποτέλεσμα να τρέχουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο (το πρώτο), αγέλη σκύλων επιτέθηκε σε γυναίκα που κρατούσε σακούλα με φαγητό (το δεύτερο). Σε ποιον να αποδώσουν ευθύνες οι παθούσες; Στα αδέσποτα ή στους υπεύθυνους για τη διαχείρισή τους; Και, ο μη γένοιτο: σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες αν προκληθεί μεγάλο κακό σε κάποιο παιδί;

Τον περασμένο Μάιο υπέβαλα αίτηση στο Δήμο για να φροντίσει για την απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης μιας αγέλης επιθετικών σκύλων (σοβαρός λόγος για εγκλεισμό τους στο καταφύγιο αδέσποτων). Μου απάντησε η υπεύθυνη ευγενικά και με επιστολή και κατ’ ιδίαν ότι δεν έχει τα μέσα και ότι μόνο με τη βοήθεια των πολιτών μπορεί να υπάρξει μια κάποια εξομάλυνση του προβλήματος. Μεσολάβησε μία προκαταρκτική εξέταση, μέσω αστυνομίας, με εντολή του εισαγγελέα. Πέρασαν τόσοι μήνες και ακόμη η αγέλη των ίδιων επιθετικών και μάλλον άρρωστων αδέσποτων κυκλοφορεί στους δρόμους του Κιλκίς (‘‘σέρνεται’’ το πρόβλημα πέντε μήνες, ενώ θα έπρεπε να έχει λυθεί από το πρώτο εικοσιτετράωρο). Πιστεύω μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα ούτε έχουν εμβολιαστεί ούτε έχουν στειρωθεί.

Αν οι φιλόζωοι, με ή χωρίς εισαγωγικά, αυτό το θεωρούν σωστό θα μου επιτρέψουν να διαφωνήσω (και μαζί μου η πλειονότητα, είμαι σίγουρος, των δημοτών).

Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν υπεύθυνο. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται τα αδέσποτα της πόλης ‘‘ιερές αγελάδες’’.

Γι’ αυτό παρακαλώ τη δημοτική αρχή και το φιλοζωικό σύλλογο να απαντήσουν στους δημότες του Κιλκίς: Τι σκοπεύουν να κάνουν για να τους προστατέψουν από τα -προστατευόμενα- αδέσποτα σκυλιά; Τι σκοπεύουν να κάνουν, ώστε γυναίκες και παιδιά, κυρίως, να κυκλοφορούν χωρίς το φόβο της επίθεσης, του δαγκώματος ή της αρρώστιας; Τι σκοπεύουν να κάνουν, ώστε να μην αποτελούν τα περιττώματα των αδέσποτων δείγμα του επιπέδου του πολιτισμού της πόλης;

Επίσης, για να μην αυξάνονται τα αδέσποτα: Έχουν σημανθεί και καταγραφεί όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς; Φέρουν βιβλιάριο υγείας; Έχουν σημανθεί και καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας τα ζώα συντροφιάς που χαρίζονται; Γίνεται σήμανση και καταγραφή όταν γεννούνται νέα ζώα;

Ακόμη: Έχει επιβληθεί τέλος σήμανσης για κάθε δεσποζόμενο, ώστε να εξασφαλίζεται ένα ποσό για τη λειτουργία του καταφυγίου;

Ειδικά ερωτώ τους υπεύθυνους του φιλοζωικού συλλόγου: Τι σκοπεύουν να κάνουν, ώστε να αισθανόμαστε ότι πραγματικά αναγνωρίζουν πως και οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν, όχι περισσότερα, αλλά τουλάχιστον ίσα δικαιώματα με αυτά των αδέσποτων; (Εδώ θέλω να τονίσω, και επιθυμώ να είναι βέβαιοι ως προς αυτό, ότι αναγνωρίζω το έργο τους και τους επαινώ για την προσφορά τους.)

Υπενθυμίζω ότι ο νόμος απαγορεύει ουσιαστικά την ύπαρξή αδέσποτων σε περιοχές με σχολεία και νοσοκομεία. Με δεδομένο ότι τα σχολεία στην πόλη μας είναι διάσπαρτα και οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι μικρές, τα δε αδέσποτα τριγυρνούν καθημερινά σε αρκετούς δρόμους και γειτονιές της, είναι ευνόητο ότι επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους από τους δρόμους της. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, βλέπουμε ότι γύρω από τα σχολεία και στο νοσοκομείο κυκλοφορούν τα περισσότερα αδέσποτα!

Με την ελπίδα ότι θα δοθεί η δέουσα σημασία και στα δικαιώματα των δημοτών,

ο εκ πεποιθήσεως φιλόζωος ( χωρίς εισαγωγικά) και δημότης του Κιλκίς

Σπύρος Καρτσώνης
ΥΓ.: 1 Δεν αναφέρθηκα και στους άλλους ‘‘φιλόζωους’’ που βγάζουν τα σκυλάκια τους βόλτα, μερικοί μάλιστα χωρίς λουρί (έχουν άραγε σημανθεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας;) και γεμίζουν με περιττώματα όχι μόνο τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, αλλά και τα πάρκα όπου παίζουν τα παιδιά. Ο νόμος λέει να μαζεύουν τα περιττώματα (οι λίγοι τα μαζεύουν και μπράβο τους, αλλά δε μιλώ για τους συγκεκριμένους), όμως αυτοί αδιαφορούν. Τι να πω γι’ αυτούς; Εσείς πώς θα τους αντιμετωπίσετε;

2. Δεν αναφέρθηκα και σε αυτούς που έχουν τα σκυλιά τους σε αυλές, πιλοτές και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, κατά παράβασιν του νόμου, και δεν αφήνουν με τα γαβγίσματά τους τους γείτονές τους να ηρεμήσουν, να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν, παίζοντας με την ψυχική και σωματική τους υγεία (πολλοί απ’ αυτούς, σίγουρα, είναι μέλη του φιλοζωικού). Τι να πω και γι’ αυτούς; Εσείς πώς θα τους αντιμετωπίσετε;

3. Βρίσκω ενδιαφέρουσα την ιδέα: Αν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιβαρυνθεί κάθε λογαριασμός της ΔΕΗ ή της ΔΕΥΑΚ με ένα ευρώ, θα μπορούσε άνετα ο Δήμος (μαζί με τα τέλη σήμανσης) και τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου να βελτιώσει και τα έξοδα διατροφής να εξασφαλίσει και κάποιον ή κάποιους υπαλλήλους να διαθέσει.

4. (Επί προσωπικού) Είμαι σίγουρος ότι διάφοροι φιλόζωοι και ‘‘φιλόζωοι’’ θα μου ‘‘επιτεθούν’’ για τα όσα παραπάνω ανέφερα. Οφείλω να τους ενημερώσω ότι αγαπώ τα ζώα, ήμουν μάλιστα κάποτε και μέλος του εδώ συλλόγου, αλλά δεν είναι της παρούσης να πω γιατί, χωρίς τη θέλησή μου, έχασα την επαφή. Απλώς, αγαπώ παράλληλα και τους ανθρώπους και στηρίζω τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.