Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: αλλαγή πορείας από τη Δευτέρα;

Η δολοφονία του Π. Φύσσα εξακολουθεί να απασχολεί τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Κυρίαρχο θέμα όμως οι γερμανικές εκλογές.
Η Frankfurter Rundschau προχωρά σε έναν πρώτο απολογισμό του προεκλογικού αγώνα. «Πώς είναι δυνατόν θέματα όπως η αμερικανική κατασκοπεία, οι κίνδυνοι για τη Γερμανία στην ευρωδιάσωση ή η εμπλοκή της στο συριακό να μην παίζουν ουσιαστικά κανέναν ρόλο, αντιθέτως όμως να δίνονται πραγματικές μάχες για ζητήματα όπως η επιβολή διοδίων ή το ρόλο των παιδόφιλων στα πρώτα χρόνια του κόμματος των Πρασίνων; Μια απλή απάντηση είναι ότι τα τελευταία ερωτήματα είναι πιο εύκολο να απαντηθούν».

Η Kölner-Stadtanzeiger παρατηρεί: «Οι δικαιολογίες όσων δεν ψηφίζουν και των υποστηρικτών τους ότι ούτως ή άλλως δεν αλλάζει τίποτα και πως οι διαφορές (μεταξύ των κομμάτων) είναι μικρές, καταρρέουν εάν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά. Μετά τις εκλογές ενδέχεται να αλλάξουν πάρα πολλά και οι διαφορές να γίνουν τεράστιες. Μπορεί να υπάρξει ακόμη και αλλαγή πορείας».

Ανησυχία για το ποσοστό αποχής στις εκλογές εκφράζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι εποχές όταν δραστηριοποιούνταν διανοούμενοι σε προεκλογικούς αγώνες κομμάτων έχουν παρέλθει. Πλέον θεωρείται εξαιρετικά σικ να δηλώνει κανείς αποχή και να απαξιώνει την πολιτική, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα πολιτική στάση. Όποιος δεν ψηφίζει χάνει την επιρροή που έχει στο κοινοβούλιο, η σημασία του οποίου υποτιμάται συστηματικά».

Επίσπευση των αποφάσεων στην Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένει η βρετανικήIndependent: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, τουλάχιστον ένα πράγμα πρόκειται να αλλάξει σχεδόν αμέσως: Πολλές αποφάσεις στην Ευρώπη αναβάλλονται εδώ και μήνες με το επιχείρημα των γερμανικών εκλογών. Μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο θα βάλει επιτέλους τέλος σε αυτή την καθυστέρηση».

Για τη δολοφονία Φύσσα και τη ΧΑ
Στη δολοφονία του Π. Φύσσα αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση τουSpiegel που παρατηρεί: «Ο Φύσσας είναι μάλλον το πιο επώνυμο θύμα ενός νέου εξτρεμιστικού κύματος που μαστίζει την Ελλάδα. Πολλοί φοβούνται τώρα την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας. Εντέλει συνεχίζουν να αυξάνονται οι κοινωνικές εντάσεις ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης».

Στην άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit. «Τι εξηγεί την όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής», διερωτάται η εφημερίδα, και απαντά: «Είναι ο επί χρόνια διεφθαρμένος κρατικός μηχανισμός, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και το λαϊκίστικο κυνήγι των μεταναστών. 

Η Χρυσή Αυγή κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη λαϊκή οργή προς όφελός της. Επωφελείται από το γεγονός ότι τα μέλη της δεν ήταν ποτέ μέρος εκείνης της ελληνικής πολιτικής που συνέβαλε στο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ο πιο διεφθαρμένος κρατικός μηχανισμός της Ευρώπης. (…) Τα μεγάλα κόμματα των συντηρητικών και των σοσιαλιστών που μέχρι τώρα απλά παρακολουθούσαν άπραγοι την εντεινόμενη ακροδεξιά βία, φαίνεται πως θέλουν τώρα να αντιδράσουν. (…) Η πρόσφατη δολοφονία (του Π. Φύσσα) κατάστησε σαφές ότι οι έλληνες πολιτικοί πρέπει να αντιδράσουν».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.