Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Όγκοι θυρεοειδούς

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου. Παράγει ορισμένες ορμόνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και στη συνέχεια στον έλεγχο του μεταβολισμού. Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα προκαλεί μερικές από τις πιο συχνές ενδοκρινικές διαταραχές.


Μερικές φορές η παθήσεις του θυρεοειδούς εκδηλώνονται με τη μορφή όζου, ο οποίος για να ανακαλυφθεί κατά την ψηλάφηση ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού αδένα, πρέπει να έχει διάμετρο μεγαλύτερη ή ίση με 1 cm. Με τον όρο «όζος» νοείται κάθε μονήρης διόγκωση τμήματος του αδένα. Ο μονήρης όζος έχει συνήθως σαφή όρια. 


Εμφανίζεται σε λιγότερο από 5% του πληθυσμού και παρατηρείται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών, με τετραπλάσια συχνότητα στις γυναίκες. Ένας μονήρης όζος μπορεί να «κρύβει» καλοήθεις και κακοήθεις όγκους του θυρεοειδούς αδένα.

Οι καλοήθεις όγκοι αφορούν όλες τις ηλικίες και εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες. Ένας καλοήθης όγκος εκδηλώνεται ως μονήρης συμπαγής όζος ποικίλλου μεγέθους, που περιβάλλεται από κάψα (θήκη). Συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα. 


Είναι δυνατόν το μέγεθός του να αυξηθεί προοδευτικά ή απότομα εξαιτίας αιμορραγίας μέσα στον ίδιο τον αδένα. Η αιμορραγία αυτή εκδηλώνεται με έντονο πόνο και πολλές φορές απαιτεί άμεση θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής ενός καλοήθους όγκου.

Άλλη ομάδα όγκων του θυρεοειδούς είναι οι κακοήθεις όγκοι. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σχετικά σπάνιος. Παρατηρείται συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες (3:1). Η αιτία των καρκινωμάτων πολλές φορές δεν είναι γνωστή. Ως σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας θεωρείται η έκθεση του αναπτυσσόμενου θυρεοειδούς στην επίδραση της ακτινοβολίας. 


Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που είχαν υποβληθεί θεραπευτικά σε ακτινοβολία της περιοχής του τραχήλου κατά τη νεογνική, την παιδική και την εφηβική τους ηλικία για διάφορες παθήσεις, παρουσίασαν σημαντικά αυξημένη συχνότητα καρκίνου του θυρεοειδή στη μετέπειτα ζωή.

Βρέθηκε ότι τα παιδιά και ενήλικες μέχρι 50 ετών, που εκτέθηκαν στον πυρηνικό όλεθρο της Χιροσίμα, παρουσίασαν αργότερα αυξημένη επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδή σε σύγκριση με αντίστοιχες ομάδες άλλων περιοχών της Ιαπωνίας, για 30 χρόνια μετά την έκρηξη. 


Η ραγδαία αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά στην περιοχή της Ουκρανίας μετά από έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ αποτελεί επίσης ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το καρκίνωμα εκδηλώνεται γενικά με τη μορφή όζου. Πρόκειται για μικρούς, σκληρής σύστασης όζους, που συνήθως δεν περιβάλλονται από κάψα με συνέπεια να αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τους καλοήθεις όζους μέσα σε φυσιολογικό παρέγχυμα. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως βρογχοκήλη που προϋπήρχε, και το μέγεθος της οποίας αυξήθηκε πρόσφατα και γρήγορα. 


Η πρόσφατη ταχεία ανάπτυξη συνοδεύεται από πόνο ή δυσφορία. Οποιοσδήποτε ασθενής εγείρει την υποψία καρκινώματος κατά την κλινική εξέταση, πρέπει να υποβληθεί σε συστηματική έρευνα.

Βάση της θεραπείας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Το είδος της επέμβασης καθορίζεται συνήθως από τη θέση και το μέγεθος του όζου. Η χειρουργική θεραπεία τις περισσότερες φορές ακολουθείται από αγωγή με φάρμακα. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους την συντηρητική αγωγή ως θεραπεία υποκατάστασης.

Γενικά, οι περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς παρουσιάζουν μικρού βαθμού κακοήθεια και η έγκαιρη διάγνωση όπως επίσης η κατάλληλη αντιμετώπιση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της πάθησης.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.