Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Τοξικές επιδράσεις στο αυτί


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Εμείς οι άνθρωποι είμαστε κάθε μέρα εκτεθειμένοι στις επιδράσεις διαφόρων παραγόντων, που βρίσκονται είτε στον οργανισμό μας ή στο γύρω περιβάλλον. Οι παράγοντες αυτοί δεν είναι πάντοτε αβλαβείς.
Μερικοί από αυτούς, οι λεγόμενοι τοξικοί παράγοντες, είναι δυνατόν να έχουν την ικανότητα να βλάψουν τις περιοχές του αυτιού, υπεύθυνες για την ακοή και την ισορροπία μας στο χώρο. Το ρόλο του τοξικού παράγοντα ενδέχεται να «παίζει» είτε ένα φάρμακο, είτε μια χημική ουσία. Ως αποτέλεσμα της επίδρασής τους, προκαλείται ανατομική και λειτουργική βλάβη, αναστρέψιμη ή μη αναστρέψιμη, των πολύ ευαίσθητων ακουστικών κυττάρων.

Οι παράγοντες που είναι δυνατόν να προκαλέσουν τοξική βλάβη του αυτιού, είναι αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι η γενετική προδιάθεση. Οι ωτοτοξικές βλάβες μπορεί να προκαλούνται από ουσίες που είναι δυνατόν να παράγονται στον ίδιο τον οργανισμό μας και να αποκαλούνται ενδογενείς. 


Είναι τοξίνες από διάφορα βακτήρια, είτε τοξίνες μεταβολικών παθήσεων (π.χ. διαβήτης ή παθήσεις των νεφρών). Ή ενδέχεται να βρίσκονται εκτός του ανθρώπινου σώματος, όπως αρκετά φάρμακα ή χημικές ουσίες εργασιακού περιβάλλοντος. Βλάβες που προκαλούν αυτές οι ουσίες ονομάζονται εξωγενείς και εκδηλώνονται με πτώση της ακοής και τον ίλιγγο. Στα φάρμακα περιλαμβάνονται ορισμένες ομάδες αντιβιοτικών, αντικαρκινικών και άλλων σκευασμάτων. ης.

Πριν από την οξεία βλάβη του αυτιού από μερικά αντιβιοτικά (αμινογλυκοσίδες) εμφανίζεται συχνά βουητό. Στη συνέχεια προστίθενται βαρηκοΐα, εξελισσόμενη προοδευτικά και ίλιγγος. Η διαπίστωση της τοξικής επίδρασης στο αυτί σε μια τέτοια περίπτωση είναι δύσκολη, διότι οι ασθενείς αντιλαμβάνονται την απώλεια της ακοής μόνο όταν εκείνη γίνει σημαντική.

Κάποιες ομάδες αντικαρκινικών φαρμάκων επίσης μπορούν να προκαλέσουν βλάβες της ακοής. Η τοξικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις εκδηλώνεται με πόνο στο αυτί, το βουητό και την ελάττωση της ακοής. Η βαρηκοΐα εμφανίζεται είτε προοδευτικά, είτε απότομα. Ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά η ικανότητα αντίληψης της ομιλίας. Η βαρηκοΐα είναι συνήθως αναστρέψιμη, εκτός εάν γίνει μεγάλου βαθμού, και τότε μονιμοποιείται. Οι εμβοές είναι συχνά παροδικές και διαρκούν μέχρι και μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία.

Οι τοξικές βλάβες του αυτιού προκαλούνται επίσης από τις επιδράσεις περιβαλλοντικών παραγόντων. Με την τοξικότητα έχουν συσχετιστεί διάφορα βαρεία μέταλλα. Άτομα που ζουν κοντά σε μια βιομηχανική περιοχή ή να εκτίθενται επαγγελματικά σε βαρεία μέταλλα, υποβάλλονται στην επίδραση του καπνού τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν δηλητηριάσεις. 

Οι δηλητηριάσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε βαρηκοΐα, κινητικές, οπτικές και αισθητικές διαταραχές, αδυναμία και ζάλη. Τα παιδιά που υποβάλλονται στη συνεχή επίδραση βαρειών μετάλλων, μπορούν να εκδηλώσουν καθυστερήσεις της ανάπτυξής τους.

Διάφοροι οργανικοί διαλύτες και τοξικά αέρια έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την πρόκληση βαρηκοΐας. Η συχνότητα εμφάνισης και η βαρύτητά της αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου σε εργάτες της βιομηχανίας πλαστικών και σε αυτούς που αναπνέουν ατμούς κόλλας.

Η διερεύνηση της τοξικής επίδρασης στο αυτί περιλαμβάνει τον έλεγχο της ακοής. Η θεραπεία συνίσταται στην άμεση διακοπή της χορήγησης του φαρμάκου και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Η βλάβη, ωστόσο, συνήθως εξακολουθεί να εξελίσσεται για αρκετούς μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Ο ρόλος της πολιτείας και του ιατρού εργασίας είναι σημαντικός στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης τοξικής βλάβης του οργανισμού σε κάθε βιομηχανική περιοχή.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.