Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Διαταραχές της φωνής

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η προφορική επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Περιλαμβάνει τη σκέψη, την ομιλία, την ακρόαση και την αντίληψη. Παρεμπόδιση οποιασδήποτε από τις διεργασίες αυτές είναι δυνατόν να προκαλέσει μια διαταραχή της ανθρώπινης επικοινωνίας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη μεγάλη ταλαιπωρία του ασθενή και των συγγενών του.
Εάν η φωνή ακούγεται μη φυσιολογική, η ομιλία είναι δυσνόητη, ένα παιδί καθυστερεί να μιλήσει ή όταν παρατηρείται διαταραχή ομαλής ροής της ομιλίας, οι άρρωστοι και οι συγγενείς τους καταφεύγουν στους ιατρούς. Η συχνότητα των διαταραχών της επικοινωνίας ανέρχεται περίπου στο 10 έως 11% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί με τη γέννηση ή να είναι αποτέλεσμα πάθησης, τραυματισμού ή κόπωσης. 

Υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες διαταραχών της επικοινωνίας: διαταραχές της φωνής, της ομιλίας και του λόγου. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ μόνο στην πρώτη κατηγορία. 

Φυσιολογική φωνή… 

Είναι εύκολο άραγε να δοθεί ένας ορισμός για τη φυσιολογική φωνή; Είναι προφανές πως δεν υπάρχει ένας μεμονωμένος ήχος, στον οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «φυσιολογική φωνή». Ωστόσο ξέρουμε ότι μια «φυσιολογική» είναι η φωνή, η ποιότητα της οποίας είναι ευχάριστη, και η συχνότητά της είναι ανάλογη της ηλικίας και του φίλου του ομιλητή. 

Η κλινική εικόνα των διαταραχών της φωνής χαρακτηρίζεται από βραχνάδα, τρόμο, εύκολη κόπωση της φωνής, πλήρη έλλειψή της, όπως και από περιορισμένη ένταση και διαταραχές του ύψους της. Τα αναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να κρύβουν διαφορετικές παθήσεις και επιπτώσεις στον πάσχοντα. 

Η συνεχής ομιλία σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, μερικές ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες το άτομο ανταγωνίζεται φωνητικά, η συνηθισμένη υπερβολική χρήση της φωνής σε κάποιες οικογένειες είναι οι παράγοντες του περιβάλλοντος που συμβάλλουν στην πρόκληση βλάβης του λάρυγγα. 

Ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη της φωνής και ορισμένοι ψυχογενείς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά χρησιμοποιούν ενίοτε τραχειά βραχνή φωνή, για να προβληθούν, να αποκτήσουν τον έλεγχο και να ανταγωνιστούν μέσα στην οικογένεια ή το κοινωνικό περιβάλλον τους. 

Όσον αφορά στους επαγγελματίες χρήστες της φωνής, οι άνθρωποι των οποίων η φωνή αποτελεί το κύριο ή και μόνο επαγγελματικό εργαλείο αυξάνονται διαρκώς. Ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες όπως ο εκπαιδευτικός, ο δικηγόρος, ο ιερέας, ο τραγουδιστής, ο εκφωνητής κλπ., έχουν άμεση ανάγκη από εξειδικευμένη φροντίδα της φωνής. 

Τα προβλήματα της φωνής μπορεί να είναι πολύ σύνθετα. Τα μέτρα αποκατάστασης προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση. Μερικοί τύποι διαταραχών της φωνής είναι δυνατόν να θεραπευθούν με φαρμακευτική και χειρουργική αγωγή. Για την αντιμετώπιση άλλων διαταραχών είναι φρόνιμο να γίνει εκ νέου εκμάθηση του τρόπου ομιλίας, που μπορεί να γίνει σε συνεργασία με ένα λογοθεραπευτή. 

Η αποκατάσταση της φωνής συνήθως απλοποιείται όταν μπορούν να γίνουν αλλαγές της εργασίας του ατόμου, των ψυχαγωγικών συνηθειών ή του τρόπου ζωής του. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται, όταν χρειάζεται, και οι κατάλληλες ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι. 

Οι υποδείξεις για την επιτυχία της θεραπείας της φωνής συνήθως περιλαμβάνουν την πλήρη αποφυγή ομιλίας ή ψιθυρίσματος για μια ή δύο εβδομάδες, την περιορισμένη χρήση της φωνής μόνο σε απόλυτη ανάγκη, τη χαμηλή ένταση της φωνής, τον αποκλεισμό του τραγουδιού και την αποφυγή του βήχα και του καθαρισμού του φάρυγγα. 

Η συνειδητοποίηση του φωνητικού προβλήματος από τον ίδιο τον άρρωστο βοηθά σημαντικά στη βελτίωσή του.


* Ελβίρα Τικτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.