Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Επιστολή του ΣΒΒΕ προς τον Πρωθυπουργό με θέμα την επανασύσταση της ΕΜΑ και δημιουργία «Ταμείου» επιδότησης εργοδοτικών εισφορών

Σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012 και μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, ο ΣΒΒΕ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας με την οποία ζητά την επανασύσταση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) και τη συμπερίληψή της στο νέο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ενώ παράλληλα προτείνει τη δημιουργία ειδικού «Ταμείου» επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 30% τα επόμενα χρόνια, από τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
Η επιστολή του ΣΒΒΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά έχει ως εξής:
«…..Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζει με αισθήματα βαθύτατης απογοήτευσης την κατάργηση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ), ως αποτέλεσμα της κατάργησης της πρ. Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, η ίδρυση και λειτουργία της ΕΜΑ αποτελούσε διαχρονικό και πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο της προώθησης των επενδύσεων στην περιοχή. Μάλιστα, συνέστησε τολμηρή απόφαση αποκέντρωσης, σε μια περίοδο που η αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης ήταν και είναι προϋπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί η συγκεκριμένη απόφαση με νέα που να προβλέπει την επαναλειτουργία της ΕΜΑ στο πλαίσιο του νέου Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑΘ), συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην υλοποίηση επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά, κυρίως, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην άσκοπη μετακίνηση των επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα, ακόμη και για μια υπογραφή.
Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, σας είναι απολύτως γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταποίηση στη χώρα μας, και ειδικά η περιφερειακή βιομηχανία. Το κύριο ζητούμενο την τρέχουσα χρονική περίοδο από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι η αναχαίτιση της κρίσης, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ούτως ώστε τα προϊόντα μας να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά, και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με άμεσα μέτρα προς την πραγματική οικονομία, μέτρα που θα γίνουν άμεσα αντιληπτά από το επιχειρείν.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων σε ποσοστό 30%, μέσω ειδικού Ταμείου το οποίο θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.
Οι σχετικοί πόροι για το «Ταμείο» μπορούν να ευρεθούν άμεσα από τα αδιάθετα κονδύλια του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ώστε να μην διακινδυνεύσουμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
Με τον τρόπο αυτόν αφενός εξασφαλίζεται η απορροφητικότητα των σχετικών κονδυλίων, και μάλιστα με έναν τρόπο που συνάδει απολύτως με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αφού οι πόροι αυτοί θα περάσουν άμεσα στην πραγματική οικονομία, κάτι που ως τώρα δεν γίνεται, και είναι απολύτως αναγκαίο, και αφετέρου διασώζονται από το κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται θέσεις εργασίας και εξασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή.
Ζητούμενο απ’ εδώ και στο εξής είναι όχι ν’ αναζητείται απλά η αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ ως κριτήριο επιτυχίας, αλλά πόσα χρήματα έχουν διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας μάλιστα την παραγωγική βάση της χώρας και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας….».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.