Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο γερμανικός τύπος για την Ελλάδα

H αγωνία της Ευρώπης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται και σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο. Όσο εκκρεμεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, τόσο δυναμώνουν οι φωνές που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Δραχμή ή ευρώ; είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung: «Το ερώτημα τίθεται κυρίως από εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Οι φωνές αυτές αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής πίεσης των Ευρωπαίων όταν θέλουν να ωθήσουν τα ελληνικά κόμματα σε συμβιβασμό. Ακόμα όμως και αν δεν επικρατήσει σύνεση στην Αθήνα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει εν τέλει να συνομιλήσουν και πάλι για τις λεπτομέρειες του προγράμματος λιτότητας. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια.
Γεγονός είναι ότι τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών στην Ελλάδα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αν πράγματι η Ευρώπη δεν είναι για την ευρωζώνη απλά μια ανάλυση κόστους-ωφέλειας τότε θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα της Ευρώπης, σε καλούς, αλλά και σε χαλεπούς καιρούς.

Υπάρχουν περιθώριαΗ ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Αν γίνουν ξανά εκλογές, τότε οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να περιμένουν την έκβασή τους. Και επειδή η Ελλάδα έχει λάβει το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων που έχουν εγκριθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος.
Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τότε και οι άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και επομένως και η ευρωζώνη στο σύνολό της, θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομικές, ίσως και πολιτικές ανατροπές. Προς το παρόν ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μέσω του τραπεζικού τομέα έχει περιοριστεί. Ωστόσο η Ελλάδα έχει τώρα υψηλό χρέος έναντι του ’δημοσίου τομέα’, δηλαδή των χωρών του ευρώ, του EFSF και της ΕΚΤ, με συνέπεια μια ανεξέλεγκτη πτώχευση να επιβάρυνε τους φορολογούμενους στην υπόλοιπη ευρωζώνη».

Χωρίς εναλλακτικήΠοιο θα ήταν επομένως το πλεονέκτημα μιας εξόδου; Ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας που της έχει επιβληθεί, όπως πιστεύουν πολλοί Έλληνες. Όμως ακόμα και σε μια Ελλάδα χωρίς ευρώ, η λιτότητα θα πρέπει να συνεχιστεί. Ήταν ένα μεγάλο προεκλογικό ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι αν η Ελλάδα σταματήσει την αποπληρωμή των χρεών, τα οικονομικά της θα ήταν εντάξει. Τα δημόσια έσοδα δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες. Θα πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, ή να αυξηθεί η φορολογία και η ’βυζαντινή’ γραφειοκρατία θα πρέπει να περιοριστεί. Η Ελλάδα θα πρέπει να τα εφαρμόσει όλα αυτά με δική της πρωτοβουλία, είτε αποφασίσει να μείνει εντός είτε εκτός ευρώ.Χωρίς εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις, επιγράφεται σχόλιο της Die Welt: «Είναι απόφαση των Ελλήνων αν θέλουν ή όχι να παραμείνουν στο ευρώ. Μια απόφαση διόλου εύκολη, διότι το αποτέλεσμα της εξόδου θα είναι μια χώρα σε χάος, με φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, με φτώχεια, και όλα αυτά για χρόνια.

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.