Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αντιδρά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στην εξόρυξη-μεταλλουργία στο νομό Κιλκίς

Την Τρίτη 15-11-2011 έληξε η συζήτηση γύρω από τη Δημόσια Διαβούλευση τριών Διεθνών Πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης Δημοσίων Μεταλλευτικών χώρων στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στις γεωγραφικές ενότητες Κιλκίς και Ροδόπης. Προσπαθήσαμε να αναρτήσουμε στα σχόλια της Διαβούλευσης ένα κείμενο ως Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Κιλκίς , το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε και δεν εμφανίστηκε στη συζήτηση. Το παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω:

« Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Κιλκίς δηλώνει την αντίθεσή του στη διάθεση δημοσίων εκτάσεων για την εξόρυξη μεταλλευμάτων κυρίως χρυσού, χαλκού στα Κρούσσια και στο Σκρα Κιλκίς καθώς:
1. Η επεξεργασία των προϊόντων εξόρυξης είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των κατοίκων καθώς χρησιμοποιούνται ουσίες ιδιαίτερα τοξικές (κυάνιο) στο διαχωρισμό των μεταλλευμάτων και ο κίνδυνος για τη μόλυνση του εδάφους και κατά συνέπεια του υδροφόρου ορίζοντα όλης της περιοχής είναι άμεσος. Η δε μολυσματική κατάσταση όταν δημιουργηθεί μετά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη.
2. Αυτού του τύπου οι εγκαταστάσεις είναι τραυματικές για το τοπίο ιδιαίτερα για σημεία υψηλού κάλλους και φυσικού πλούτου, όπως αυτά στα οποία αναφερόμαστε. Οι σύγχρονες μέθοδοι εκσκαφής είναι ιδιαίτερα έντονες και ταχείς και οδηγούν σε ουσιαστικά μη ελέγξιμη περιβαλλοντική επέμβαση.
3. Η όλη εγκατάσταση και δραστηριότητα παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει σε περιβαλλοντικό επίπεδο δε θα ευνοήσει τον τόπο στο επίπεδο της ανάπτυξής του, καθώς δεν προβλέπεται ικανό μέρος του εξορύξιμου προϊόντος ή αντίτιμο της αξίας του να παραχωρείται στη δημοτική αρχή και κατά συνέπεια στους πολίτες αυτής, δεν θα απασχοληθεί σημαντικό ποσοστό κατοίκων των περιοχών κατά την παραγωγική διαδικασία καθώς η περιοχή δεν διαθέτει ούτε διέθετε ποτέ εξειδικευμένο προσωπικό σε μεταλλευτικές δραστηριότητες αλλά και ο αριθμός των ανειδίκευτων εργατών που απαιτεί λόγω της μηχανοποιημένης δραστηριότητας δεν αποτελεί απασχόληση ικανή που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου.

2 σχόλια:

  1. Ο τιτλος αποσιωπει το ζουμι της ειδησης. Ο σωστος τιτλος θα ηταν:Αντιδρα ο συλλογος αρχιτεκτονων στην εξορυξη- μεταλλουργια στο νομο Κιλκις.Χαραλαμπιδη αλλο δημοσιογραφια και αλλο αυτο που κανεις. Ξερεις εσυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "..Αντιδρά ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων στην εξόρυξη-μεταλλουργία στο νομό Κιλκίς.."

    Τα είπαμε και ξεδώσαμε! κι ύστερα ΤΙ? πέφτουμε σε χειμέρια νάρκη?

    Η Σκύρος του Αχιλλέα έδειξε το δρόμο της ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για την Άλωση του σκανδάλου των κερδοσκόπων!

    Ο Αλέξανδρος μπορεί! και πρέπει! να τιμήσει και πάλι το σπαθί του Αχιλλέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.