Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Θρεπτικά συστατικά για υγιές δέρμα

Επιμέλεια Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για το δέρμα σας και οι καλύτεροι τρόποι για να πάρετε τις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το δέρμα σας;
By Jen Uscher
Reviewed by Laura J. Martin, MD
WebMD Feature

Γνωρίζετε ότι πρέπει να θρέψετε το δέρμα σας για να το κρατήσετε όσο το δυνατόν υγιέστερο. Αλλά παίρνετε αρκετά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που τρώτε; Θα μπορούσατε να ωφεληθείτε από τη λήψη ενός συμπληρώματος ή δοκιμάζοντας μια λοσιόν με αντιοξειδωτική δράση;

«Η ομορφιά του δέρματος είναι το γεγονός ότι μπορείτε να το επηρεάσετε, τόσο από μέσα όσο και από έξω," λέει η δερματολόγος Doris Day, MD, συγγραφέας του Forget the Facelift: Turn Back the Clock with a Revolutionary Program for Ageless Skin.






Έχει σημασία τι τρώτε Το να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, είναι καλό για όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος σας.


Τα αντιοξειδωτικά, όπως η β-καροτίνη και βιταμίνες C, E και Α μπορεί να περιορίσει τη ζημιά που προκαλείται από ασταθή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του δέρματος και να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών.



"Συστήνω να εισάγετε όσο το δυνατόν μεγάλύτερη ποικιλία και χρώμα στη διατροφή σας," λέει η Day. "Δοκιμάστε το τσιμπολόγημα με βατόμουρα, φράουλες, γκρέιπφρουτ, λάχανο, σπανάκι, και διάφορα είδη από πιπεριές." Προτείνει, επίσης, να προσθέτετε λίγη πάστα ντομάτας, η οποία περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, σε ψητά λαχανικά, καστανό ρύζι ή κινόα.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να γεμίζετε το κάλάθι σας με τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, τα εμπλουτισμένα αυγά, και τα καρύδια.

"Τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν την κορυφή του εξωτερικού στρώματος του δέρματος να παραμένει ισχυρή και άθικτη, ώστε οι εξωτερικές τοξίνες και οι ρύποι να διατηρούνται έξω," λέει ο δερματολόγος David E. Bank, MD, διευθυντής του Center for Dermatology, Cosmetic and Laser Surgery στο Μount Kisco, Νέα Υόρκη

Τι γίνεται με τα συμπληρώματα; Ο ιδανικός τρόπος για να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για μια λαμπερή επιδερμίδα είναι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Αλλά o Bank προτείνει την καθημερινή λήψη μιας πολυβιταμίνης με μέταλλα για να ενισχύσει την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών σας, αν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι επίσης μια καλή ιδέα, αν ξοδεύετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στο παθητικό κάπνισμα.

Δώστε προσοχή στη συνολική υγεία του δέρματός σας Όσο σημαντικό είναι να τηρείτε μια υγιεινή διατροφή, το δέρμα σας χρειάζεται από εσάς επίσης να μην καπνίζετε, να κοιμάστε καλά και αρκετά, να ασκείστε τακτικά και να πίνετε αρκετό νερό.



Ανεξάρτητα από το τι τρώτε, φροντίστε να φοράτε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα. Η ετικέτα πρέπει να αναγράφει «ευρέος φάσματος», που σημαίνει ότι προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB. Εφαρμόστε αντηλιακό σε ποσότητα ενός κέρματος για να καλύψει το πρόσωπό σας, λέει ο Woolery-Lloyd. 



Εάν πρόκειται να βγείτε έξω, να περιορίσετε το χρόνο σας στον ήλιο, ειδικά μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 2 μ.μ. φοράτε πάντα προστατευτικά ρούχα και ένα καπέλο με πλατύ γείσο, αναζητώντας τη σκιά, να φοράτε αντηλιακό, και να επαναλάβετε τη χρήση τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, αν κολυμπάτε ή ιδρώνετε.


Να είστε υπομονετικοί
Για να δείτε τα αποτελέσματα, δώστε χρόνο. «Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες έως ένα χρόνο για να δούμε πραγματικά μια βελτίωση στο δέρμα σας," λέει o Bank. «Ακολουθήστε αυτό που είναι δοκιμασμένο και αληθινό και δώστε του καλές πιθανότητες να δουλέψει."






* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.