Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Ναι» στην εκταμίευση της δόσης, λένε οι Γερμανοί

Επιστολή προς την επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής αναφορικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών
Μετά την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση της Τρόικας, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα». Αυτό αναφέρει επιστολή που απέστειλε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς την επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής Πέτρα Μέρκελ. Η επιτροπή έχει τώρα στη διάθεσή της τρεις μέρες, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, για να τοποθετηθεί.

Το ποσό του πρώτου τμήματος της δόσης ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από κέρδη κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στις αρχές της επόμενης βδομάδα θα αποφασίσει και το ΔΝΤ την αποδέσμευση της δικής του συνεισφοράς στη δόση, που ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Επόμενη δόση υπό προϋποθέσεις τον ΟκτώβριοΤο συνολικό ποσό της δόσης που αποφασίστηκε κατ´αρχήν στις 8 Ιουλίου από το Eurogroup ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, ενώ μετά την εκταμίευση κατά τις επόμενες μέρες των 5,8 δισ. ευρώ θα απομένει 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας.

Πάντως, η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης κατά περίπου μια βδομάδα που επισήμως αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε υλοποιήσει έγκαιρα μια από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις, θα πρέπει να αποδοθεί σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης της Κομισιόν και ορισμένων εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και θα κορυφωθούν εντός του φθινοπώρου, όταν θα ξεκινήσουν κρίσιμες συζητήσεις μεταξύ των εταίρων όχι μόνο για την επόμενη δόση, αλλά κυρίως για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Deutsche Welle
Νίκος Μπέλλος, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.