Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Λειτουργούν το πρώτο σχολικό διαδικτυακό ραδιόφωνο με ευρωπαϊκές προεκτάσεις! «Αφιερώνουν εξαιρετικά οι μαθητές του Καμπάνη!»

- Εδώ Καμπάνη, εδώ Καμπάνη! Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων πρωτοποριακών μαθητών!
Κάπως έτσι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις εκπομπές τους οι εκφωνητές του πρώτου μαθητικού διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας, που δημιουργήθηκε απ’ το Λύκειο και το Γυμνάσιο Καμπάνη!
Το πρωτοποριακό αυτό πείραμα των μαθητών του νομού μας έχει, μάλιστα, και πανευρωπαϊκές διαστάσεις!
Βλέπετε, απ’ τη φετινή σχολική χρονιά το μαθητικό ραδιόφωνο του Καμπάνη μετεξελίχθηκε σ’ ένα European School Radio (ESR) καθότι στην παραγωγή προγραμμάτων του συμμετέχουν και σχολεία της Ευρώπης!


Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η ιδέα για το στήσιμο ενός WEB – RADIO από μαθητές, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια απ’ το Γυμνάσιο Εκάλης των Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος «Δίκτυο Σχολικής Καινοτομίας». Ένα χρόνο αργότερα οι μαθητές του Λυκείου Καμπάνη ανέλαβαν την ευθύνη να δημιουργήσουν αυτοί το ραδιόφωνο, με τη συνεργασία κι άλλων σχολείων της χώρας στην παραγωγή προγραμμάτων. Έτσι ξεκίνησε κι υλοποιήθηκε το πρώτο Διαδικτυακό σχολικό ραδιόφωνο στη χώρα μας!
Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, 9 και 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. Εκεί οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καμπάνη παρουσίασαν τη διαδικασία δημιουργίας και τ’ αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Σχολικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου τους.
Όπως τόνισαν οι συντελεστές του όλου προγράμματος, το ραδιόφωνο που δημιούργησαν, αφού πρώτα πέρασε ένα μεταβατικό δοκιμαστικό στάδιο, λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση με ηχογραφημένα μουσικά κι ενημερωτικά προγράμματα. Στη θεματολογία των εκπομπών έχουν την τιμητική τους, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το περιβάλλον , ο αθλητισμός κ.α., μ’ έμφαση φυσικά στα προβλήματα των νέων.
Το πρόγραμμα, εκτός απ’ τις ηχογραφημένες εκπομπές περιλαμβάνει και ζωντανές μεταδόσεις χάρη στο πλήρως εξοπλισμένο στούντιο που διαθέτει ο σταθμός!
Πράγματι, το σχολικό συγκρότημα του Καμπάνη διαθέτει το μοναδικό στη χώρα σχολικό στούντιο ηχογράφησης και μετάδοσης προγράμματος. Ένα στούντιο επαγγελματικών προδιαγραφών, που εγκαταστάθηκε χάρη στα χρήματα που διέθεσαν, τα ίδια τα σχολεία του Καμπάνη, κι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Στην παραγωγή του προγράμματος συμμετέχουν δεκάδες μαθητές, είτε με προσωπικές εκπομπές, είτε και με ομαδικές, με τη βοήθεια των καθηγητών τους. Μάλιστα, ο σταθμός συνεργάζεται με δημοσιογραφικούς οργανισμούς, οι οποίοι παρέχουν αφιλοκερδώς την «πρώτη ύλη» για τη παραγωγή ενημερωτικών εκπομπών. Εξ’ άλλου, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεδιάσκεψης κι ανταλλαγής δεδομένων, πραγματοποιούνται οι επαφές των μαθητών του Καμπάνη, με άλλους ανά τη χώρα και την Ευρώπη, προκειμένου να βγουν στον αέρα εθνικές και διεθνείς συμπαραγωγές!
Το Διαδικτυακό Σχολικό Ραδιόφωνο μπορούμε να το ακούσουμε μέσω του ιστολογίου του, http://blogs.sch.gr/esrblog. Εκεί θα βρούμε το ολοκαίνουργιο σάιτ του σταθμού, θα διαβάσουμε τα νέα του, θα γνωρίσουμε τους συντελεστές του, θ’ ακούσουμε εκπομπές ζωντανές και μαγνητοφωνημένες και άλλα πολλά.
Τις μέρες αυτές η Γ΄ Λυκείου του Καμπάνη πραγματοποιούσε την 7ημερη εκδρομή της στην Κωνσταντινούπολη και από ‘κει μεταδόθηκε ζωντανά μια απ’ τις εκπομπές του σταθμού, που έχει τίτλο «Αφιερωμένο εξαιρετικά»! Ήταν η πρώτη ζωντανή μετάδοση προγράμματος του European School Radio απ’ το εξωτερικό! Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες λάϊφ μεταδόσεις, πάντα απ’ την Πόλη.
Όπως τονίζει στο ιστολόγιο του σταθμού, ο καθηγητής πληροφορικής του Γυμνασίου Καμπάνη, Νίκος Γιαγκούλης, «το ραδιόφωνο ενέπνευσε πολλά παιδιά και καθηγητές να δημιουργήσουν και να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει. Για τους μαθητές τα οφέλη είναι πάρα πολλά γιατί μαθαίνουν να ερευνούν, ν’ αποκωδικοποιούν δεδομένα και να τα αξιοποιούν.
Ένα μεγάλο εύγε, λοιπόν, σε μαθητές και καθηγητές του Καμπάνη για το μοναδικό και πρωτοποριακό τους εγχείρημα, το οποίο ελπίζουμε να στηρίξουν όλοι, «αρμόδιοι» και μη. Κι ας μας επιτραπεί να ζητήσουμε ένα τραγούδι, εμείς που πια μεγαλώσαμε. «Τώρα μεγάλωσα» απ’ τους Χρήστο και Αρσένη. Αφιερωμένο εξαιρετικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.