Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

To FBI ερευνά τις φονικές εκρήξεις στη Βοστώνη, σε συναγερμό η πόλη

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο παιδί, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους μετά τις εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενώ άλλοι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέβει στους 144. Το FBI έχει αναλάβει τις έρευνες για το λουτρό αίματος ενώ η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ερευνάται ένα διαμέρισμα για την υπόθεση.Τοπικό κανάλι μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έρευνα σε ένα διαμέρισμα στο Ρεβίρ. Η αστυνομία της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε ένα ένταλμα για έρευνα σε σχέση με την υπόθεση στο Ρεβίρ, χωρίς να δίνει παραπάνω λεπτομέρειες.

Συνολικά τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν γύρω από τη γραμμή τερματισμού, δύο από τις οποίες εξουδετερώθηκαν επί τόπου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Προς το παρόν δεν έχει συλληφθεί κανείς ύποπτος και η αστυνομία επαναλαμβάνει πως τα κίνητρα είναι ακόμη άγνωστα.

Μάρτυρες περιγράφουν σκηνές χάους: «Άρχισαν ξαφνικά να φέρνουν ανθρώπους που είχαν ακρωτηριαστεί» ανέφερε ένας από τους δρομείς. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χάσει μέλη του σώματός τους, ενώ άλλοι έχουν υποστεί τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα, κυρίως στο χαμηλό μέρος του σώματός τους.

Άγνωστο είναι ακόμη εάν με την υπόθεση σχετίζεται η φωτιά στην κοντινή Βιβλιοθήκη JFK. Ο αρχηγός της αστυνομίας ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε από μηχανισμό αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για σχέση με τις εκρήξεις στο μαραθώνιο.

Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης
Οι αμερικανικές αρχές, όπως και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του μετά την τραγωδία, αποφεύγουν να μιλήσουν για τρομοκρατία. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναφέρουν ανώνυμα ότι οι αρχές χειρίζονται την υπόθεση ως πιθανή τρομοκρατική πράξη.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν δύο ώρες αφού τερμάτισαν οι πρώτοι του Μαραθωνίου: Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των 23.000 δρομέων περνούσε την ώρα εκείνη από τη γραμμή τερματισμού.

Η ύπαρξη τεσσάρων μηχανισμών (οι δύο από τους οποίους εξερράγησαν), η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί παρά μόνο από ανώνυμες αστυνομικές πηγές, εγείρει περαιτέρω υποψίες.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει επίσης πού είχαν τοποθετηθεί οι μηχανισμοί, εάν δηλαδή ήταν κρυμμένες σε κάδους ή γραμματοκιβώτια στο σημείο ή σε τσάντα που άφησε κάποιος ανάμεσα στο πλήθος των θεατών.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους χώρους που συνήθως μαζεύεται πολύς κόσμος. Απαγορεύτηκε η διέλευση αεροσκαφών οποιουδήποτε είδους πάνω από μεγάλο μέρος της πόλης ενώ για λίγη ώρα το βράδυ είχαν καθηλωθεί όλες οι πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο της Βοστώνης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου