Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η δίαιτα Dukan: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η δίαιτα Dukan είναι ένα μοντέλο δίαιτας, το οποίο παρουσιάζεται ως το ιδανικό πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το πρόγραμμα αυτό ισχυρίζεται ο δημιουργός του, ότι βοηθά τα άτομα να χάνουν γρήγορα βάρος και να μην ταλαιπωρούνται με το μέτρημα θερμίδων ή με το ζύγισμα του φαγητού τους. Επίσης, με την δίαιτα Dukan, η απώλεια βάρους παραμένει, και έτσι δεν υπάρχει το άγχος της επαναπρόσληψης του βάρους που χάθηκε. 

Συνοπτικά το πρόγραμμα της δίαιτας Dukan. O δημιουργός της δίαιτας Dukan, πιστεύει ότι το γρήγορο αποτέλεσμα είναι το κλειδί της κινητοποίησης του οργανισμού για την απώλεια βάρους. Το πρόγραμμα Dukan χωρίζεται σε 4 φάσεις, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά και τυρί) και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Οι δυο πρώτες φάσεις έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθήσουν αυτούς που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα, να χάσουν γρήγορα βάρος και οι δυο τελευταίες φάσεις να διατηρήσουν την απώλεια μόνιμα.

1. Φάση Επίθεσης Ο σκοπός αυτής της φάσης είναι η "δραματική" απώλεια βάρους, από 2 - 5 κιλά περίπου σε 7 μέρες. Κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής, οι ακόλουθοι του προγράμματος Dukan,καταναλώνουν καθαρή πρωτεΐνη, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα, και συμπληρώνοντας το πρόγραμμα με 1 ½ κ. τ. σούπας πίτουρο βρώμης. Επιπροσθέτως, εκτός από το άπαχο κρέας, επιτρέπονται επίσης τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα πουλερικά (χωρίς πέτσα, με εξαίρεση τη χήνα και την πάπια), τα αυγά, το τοφού και τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

2. Φάση Κρουαζιέρας Οι οπαδοί της δίαιτας Dukan σε αυτή την φάση εναλλάσσουν τις μέρες με καθαρή πρωτεΐνη, με μέρες οι οποίες περιέχουν καθαρή πρωτεΐνη και μη αμυλώδη λαχανικά (όλα τα λαχανικά),( αμυλούχα λαχανικά είναι το καρότο και η πατάτα), μέχρι να φτάσουν στα κιλά που επιθυμούν.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορεί κανείς να περιμένει να χάσει αρχικά από 1,5-2 κιλά περίπου την εβδομάδα. Στη συνέχεια, η απώλεια βάρους πέφτει στο 1 κιλό ανά βδομάδα και λίγο λιγότερο.

3. Φάση Εξυγίανσης Όταν οι οπαδοί της δίαιτας Dukan, πετύχουν το στόχο τους, τότε περνάνε στην φάση της εξυγίανσης ή αλλιώς στην πρώτη φάση συντήρησης. Σ’ αυτήν την φάση γίνεται μια προετοιμασία, μια διαδικασία πρόληψης, ώστε κανείς να μην ξαναπάρει τα κιλά που έχασε. Η φάση αυτή διαρκεί 5 μέρες για κάθε 0.5 κιλά πού χάθηκαν. Δηλαδή, εάν κάποιος έχασε 10 κιλά θα κάνει την φάση της εξυγίανσης για 100 μέρες. Σε αυτή την φάση, επιτρέπεται η κατανάλωση απεριόριστης ποσότητας πρωτεΐνης και μη αμυλούχων λαχανικών, και μπορεί να γίνει σιγά-σιγά επαναπρόσληψη περιορισμένης ποσότητας από φρέσκα φρούτα, ψωμιού ολικής αλέσεως και τυριού. Μπορούν, επίσης, να απολαύσουν δυο φορές την εβδομάδα δυο μερίδες από αμυλούχες τροφές, όπως ζυμαρικά, φασόλια ή πατάτες. Μια φορά την εβδομάδα είναι αναγκαίο να ακολουθείται η ημέρα της καθαρής πρωτεΐνης, από τη φάση της επίθεσης. Καλό είναι η μέρα αυτή να παραμένει σταθερή κάθε εβδομάδα.

4. Η μόνιμη φάση της σταθεροποίησης Η τελευταία φάση της δίαιτας Dukan,έχει σχεδιαστεί για την ‘’μόνιμη’’ διατήρηση του βάρους. Όταν όσοι ακολουθούν τη δίαιτα Dukan,φτάσουν σε αυτή τη φάση, μπορούν να τρώνε ό, τι επιθυμούν, με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούν τους παρακάτω τρεις κανόνες.
· Μια φορά την εβδομάδα π.χ κάθε Πέμπτη, να τρώνε καθαρή πρωτεΐνη.
· Να χρησιμοποιούν πάντοτε τις σκάλες, αντί του ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες.
· Να καταναλώνουν κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης καθημερινά. 





Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της δίαιτας Dukan. Η δίαιτα Dukan δεν είναι ο πιο υγιεινός και ευέλικτος τρόπος απώλειας βάρους. Λόγω της έμφασης που δίνει στην πρωτεΐνη, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος απώλειας βάρους για τα άτομα, τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, επειδή είναι λάτρεις των τελευταίων, καθώς και για τους χορτοφάγους. Όπως, επισημαίνει ο δημιουργός της δίαιτας Dukan, ένα από τα κύρια οφέλη της δίαιτας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία αναγκάζει το σώμα να αποβάλλει υγρά. Με συνέπεια, ένα μεγάλο μέρος της απώλειας βάρους, αρχικά να είναι απλά και μόνο υγρά, δηλαδή νερό. Με τον περιορισμό στους υδατάνθρακες, η δίαιτα Dukan αναγκάζει το σώμα και το μυαλό να χρησιμοποιεί το λίπος, ως καύσιμη ύλη. Αυτό ωθεί το σώμα σε μια κατάσταση κέτωσης, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στα νεφρά και ουρική αρθρίτιδα. Επίσης, η πολύ περιοριστική φάση της επίθεσης (the attack phase) μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κακή αναπνοή, δυσκοιλιότητα και ξηροστομία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κάποια πλεονεκτήματα της δίαιτας Dukan.
· Υγιεινές συνήθειες, όπως άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
· Καθημερινή άσκηση.
· Μέτρια κατανάλωση αλατιού.
· Προσπάθεια για την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους μόνιμα.
· Η δίαιτα Dukan,μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, γι’ αυτούς που επιθυμούν ένα πολύ συγκροτημένο και πειθαρχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δίαιτα Dukan, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει βάρος, ωστόσο είναι δύσκολο να την προτείνει κανείς, διότι οι δύο πρώτες φάσεις της δίαιτας είναι πολύ περιοριστικές και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.