Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

"Το Κιλκίς που ονειρεύομαι και μας αξίζει, εύχομαι να γίνει πραγματικότητα"


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Εν όψει δημοτικών εκλογών και αφού η πόλη μας μπήκε ήδη σε αυτό το κλίμα, με εξαγγελίες υποψηφιοτήτων (Δημάρχων και συμβούλων), μέσα από τα στενά περιθώρια μιας αρθρογραφίας θα επισημάνω και παράλληλα θα προτείνω ορισμένα μέτρα αναβάθμισης της ακριτικής μας πόλης που κακά τα ψέματα έχει μείνει πίσω.

Αυτά που ονειρεύομαι για την μικρή μας πόλη θεωρώ πως δεν είναι ανέφικτα αν προσπαθήσουμε όλοι μας, παραμερίζοντας τα προσωπικά μας οφέλη, σκεπτόμενοι οι εκάστοτε Δήμαρχοι – Αντιδήμαρχοι και Σύμβουλοι, ότι δεν εξυπηρετούν τους πολίτες, αλλά τους υπηρετούν.

Ας προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε ποιοι πέρασαν από τη διοίκηση και τι έπραξαν, τι έπρεπε να πράξουν και το τι δεν έπραξαν.

Ας κάνουμε εμείς οι πολίτες τη διαφορά επιλέγοντας με την ψήφο μας, ικανούς για τη Διοίκηση του Δήμου, είτε παλαιότερους καταξιωμένους, είτε νεότερους, οι οποίοι έχουν όρεξη για να υπηρετήσουν την τοπική κοινωνία προς όφελός της και όχι για προσωπικό.

Σαν δημότης αυτής της ιστορικής πόλης λοιπόν, επισημαίνω – προτείνω ενδεικτικά τα παρακάτω και μακάρι να εισακουστούν από τον νέο Δήμαρχο και το συμβούλιο που θα αναδειχθεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Καταρχάς, θα ήθελα να δω το Κιλκίς πιο ενεργειακά αναβαθμισμένη πόλη. Πώς; Πολύ απλά χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες.

Τι θα πείραζε αν πάνω από κάθε λάμπα στους δρόμους βάζαμε φωτοβολταϊκά πάνελ αντί να τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα; Ευτυχώς, έχουμε ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο. Αν πάνω στα δημόσια κτήρια επίσης χρησιμοποιούσαμε φωτοβολταϊκά για να γίνουν αυτόνομα ενεργειακά; Θα μου πείτε με τι χρήματα να το κάνουμε αυτό.

Πολλές και διάφορες οι λύσεις. Ενδεικτικά δύο εξ αυτών, είτε με Ευρωπαϊκά προγράμματα που τα χάνουμε μονίμως μέσα από τα χέρια μας, είτε με επιστολές σε επιχειρήσεις να μας κάνουν δωρεές κι εμείς θα τους διαφημίσουμε παντού.

Εκμετάλλευση του ΧΥΤΑ ως πηγή ενέργειας. Πώς; Καίγοντας τα σκουπίδια όλοι ξέρουν πως εκπέμπεται μεθάνιο, το μεθάνιο με ειδική επεξεργασία μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ακριβό και αυτό αλλά με τρομερή απόδοση μακροπρόθεσμα. Πάλι εδώ με ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν την καινοτομία και την οικολογία.

Εξίσου σημαντικό αλλά παρατημένο τόσα χρόνια είναι το σπήλαιο του Κιλκίς, το οποίο κατόπιν επιστημονικών μελετών αποδείχτηκε πως έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα άτομα με άσθμα.

ΓΙΑΤΙ;;; τόσα χρόνια δεν το εκμεταλλευτήκαμε αυτό για να διαφημίσουμε την πόλη και να προσέρχονται από παντού, προκειμένου να κάνουν θεραπεία μέσα στο σπήλαιο. Μία πρόταση είναι γίνει τύπου spa, όπου θα παρέχει κι άλλες υπηρεσίες όπως φυσικοθεραπεία σε συνεργασία με φυσικοθεραπευτές της πόλης μας και διάφορες άλλες παροχές.

Οι δίδυμες καπναποθήκες που μένουν τόσα χρόνια ανεκμετάλλευτες και καταστρέφονται από τη φθορά του χρόνου, γιατί δε διεκδικήσαμε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ να τις χρησιμοποιήσουμε ως Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και ανάδειξης της Μάχης Κιλκίς – Λαχανά.

Στο Κιλκίς υπάρχουν ομάδες που βοηθούν τους συνανθρώπους μας και καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τους ενοίκια, παρόλο το κοινωνικό έργο που προσφέρουν. Δεν θα ήταν ωραίο να τους δοθεί δωρεάν χώρος για να συνεχίζουν με λιγότερα προβλήματα το πολύτιμο έργο τους;

Ο δήμος απ’ όσο γνωρίζω έχει στη διάθεσή του κάποιες εκτάσεις ανεκμετάλλευτες. Γιατί να μη μοιράσει στους δημότες (με κριτήρια) έναντι μικρού αντιτίμου το χρόνο από κάποια τετραγωνικά έτσι ώστε να φτιάξει όποιος θέλει τον δικό του κήπο για το σπίτι του χρησιμοποιώντας μόνο βιολογική καλλιέργεια.

Όσον αφορά τα αδέσποτα που έχουν κατακλείσει την πόλη μας. Κάθε χρόνο ο δήμος διαθέτει έναν προϋπολογισμό για αυτό το λόγο. Γιατί να μη συσταθεί μια ομάδα να συγκεντρώσει τα αδέσποτα και να γίνουν συντονισμένα στειρώσεις; Ευτυχώς έχουμε και αξιόλογες ομάδες ανθρώπων που απαρτίζουν φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και στήνοντας ένα site μαζί με υπαλλήλους στο δήμο (έχουμε πολύ καλά μυαλά εκεί) να προτείνουμε παγκοσμίως να υιοθετήσουν τα αδεσποτάκια μας.

Για τα δεσποζόμενα σκυλάκια μας γιατί να μη δημιουργηθεί ένας χώρος υπαίθριος να τα πηγαίνουν για εκτόνωση και εκγύμναση, αποφεύγοντας έτσι την ρύπανση των πάρκων όπου παίζουν παιδιά, με ότι συνεπάγεται από πλευράς υγιεινής των χώρων και υγείας των παιδιών;

Η πόλη του Κιλκίς είναι μικρή σε έκταση και επίπεδη με εξαίρεση τον λόφο Αγίου Γεωργίου, γιατί λοιπόν από το νοσοκομείο έως την Περιφέρεια να μην έχει γίνει ένας ποδηλατοδρόμος να κάνουμε τις καθημερινές μας εργασίες –δραστηριότητες με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο;

Η 21η Ιουνίου τους θερινούς μήνες έστω μόνο Παρασκευή και Σάββατο να κλείνει, όπως γίνεται κατά την περίοδο του πανηγυριού, να τοποθετούν τραπέζια τα καταστήματα και να αυξηθεί από τη μία ο τζίρος τους (έτσι κι αλλιώς πληρώνουν δημοτικά τέλη κάθε μήνα) και από την άλλη να ζωντανέψει το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Τα Χριστούγεννα συνηθίζουμε να στριμώχνουμε κάποια σπιτάκια στην πλατεία Ειρήνης και κάνουμε μια φτωχική γιορτή. Για ποιο λόγο αφού έχουμε πλέον τον πρώην κήπο (έστω όπως έχει διαμορφωθεί) να μην πραγματοποιούνται εκεί οι διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, μιας και είναι μεγαλύτερος ο χώρος και έχει διάφορα επίπεδα;

Βλέπουμε σε άλλες πρωτεύουσες Νομών να δίδουν έμφαση όλο το εορταστικό δωδεκαήμερο, Χριστουγέννων, φώτων και Πρωτοχρονιάς διαφημίζοντας, τα χριστουγεννιάτικα «χωριά» τους, τα οποία επισκέπτονται από άλλους Νομούς. Γιατί να μη γίνει κάτι παρόμοιο και στην πόλη μας προκειμένου να ανασάνει οικονομικά η εντόπια αγορά;

Να καλούμε όλους όσοι επιθυμούν, επαγγελματίες και συλλόγους του Κιλκίς και μη, να τοποθετούν πάγκους, με τα διάφορα παραδοσιακά ή μη προϊόντα τους.

Προς αυτή τη κατεύθυνση να υπάρξει συνεργασία και με τα κατά τόπους τουριστικά γραφεία του Κιλκίς. Αυτά και άλλα πολλά αρκεί να υπάρχει διάθεση.


2 σχόλια:

  1. Μπράβο σου κοπέλα μου! Συγχαρητήρια! 10 νέοι ακόμη σαν εσένα να βρεθούν το φτιάξανε το Κιλκίς μας! Συγκεντρωθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σου κοπέλα μου! Συγχαρητήρια! 10 νέοι ακόμη σαν εσένα να βρεθούν το φτιάξανε το Κιλκίς μας! Συγκεντρωθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.