Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Μιχάλης Ιγνατίου: Εχει δίκιο ο Λοβέρδος -Ο Παπανδρέου μεθόδευσε την προσφυγή στο ΔΝΤ

Ο γνωστός και έμπειρος Ελληνας ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου σε σημερινό του άρθρο καταγγέλλει το πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι «έσυρε τη χώρα ξυπόλητη στ' αγκάθια» σημειώνοντας ότι «οι καταγγελίες του Ανδρέα Λοβέρδου επιβεβαιώνουν όσα γνωρίζαμε μερικοί εξ ημών που είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε στη Ουάσιγκτον τις ημέρες και τους μήνες που προηγήθηκαν της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ». 

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Επίκαιρα», ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι «βιάζουν την αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί ήταν αυτοί που εξανάγκασαν τον πρώην πρωθυπουργό να αναζητήσει βοήθεια από τον Ντομινικ Στρος Καν» και τονίζει ότι η προσφυγή ήταν «μεθοδευμένη και βάση σχεδίου πορεία προς τον μηχανισμό».

Το πλήρες άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου έχει ως εξής:

Βαριές ευθύνες Παπανδρέου "Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων, που ξέσπασε μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, είναι αποκαλυπτικός των διεργασιών που ξεκίνησαν μία εβδομάδα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2009, και κατέληξαν στην προσφυγή της Ελλάδας στο σκληρό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που οδήγησε σε εξαθλίωση τον ελληνικό λαό.

Οι καταγγελίες του κ. Λοβέρδου, τις οποίες μοιράζονται και άνθρωποι που είχαν γνώση των αποφάσεων του τότε πρωθυπουργού, επιβεβαιώνουν όσα γνωρίζαμε μερικοί εξ ημών, που είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε στην Ουάσιγκτον τις ημέρες και τους μήνες που προηγήθηκαν της προσφυγής.

Είναι απόλυτα επιβεβαιωμένη η πληροφορία ότι ο κ. Παπανδρέου προετοίμασε το έδαφος παράδοσης της χώρας στο ΔΝΤ, και το πλέον σημαντικό είναι ότι ο ίδιος και ο στενός κύκλος των συνεργατών του αντιλήφθηκαν πολύ αργά –γύρω στο Μάρτιο του 2010– ότι, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η προσφυγή στο Ταμείο ήταν σχεδόν απαγορευτική.

Επομένως, όσοι ομιλούν και ισχυρίζονται ότι οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, ήταν αυτοί που εξανάγκασαν τον πρώην πρωθυπουργό να αναζητήσει βοήθεια από τον Ντομινίκ Στρος-Καν ρίχνουν στάχτη στα μάτια των ανύποπτων πολιτών για να μην καταγράψω κάτι χειρότερο: ότι «βιάζουν» την αλήθεια.

Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε ότι οδήγησε επί τούτου τη χώρα στο Ταμείο. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Την ώρα, λοιπόν, που η πολιτική μας δικαιώνεται πλέον και από τους τότε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος "θυμήθηκε" σήμερα να αποποιηθεί τον αγώνα μας.

Αγώνα στον οποίο συμμετείχε ο ίδιος ως υπουργός με όλες του τις δυνάμεις». Και, βεβαίως, ο «αγώνας» στον οποίο αναφέρεται είναι η μεθοδευμένη και βάση σχεδίου πορεία προς το μηχανισμό.

Ο λόγος για τον οποίο επιτίθεται στον πρώην υπουργό του είναι στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να «ενοχοποιήσει» όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα στελέχη του κόμματος. Κι ας μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας. Ποιος υπουργός και ποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα τολμούσε να αντισταθεί στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε εκλεγεί από το 44% του ελληνικού λαού, με στόχο –όπως υποσχόταν προεκλογικά– να αλλάξει τα πάντα;

Δυστυχώς, ο τότε πρωθυπουργός επέλεξε να αλλάξει τα πάντα μέσω ξένων μηχανισμών και δανειστών, επειδή ΔΕΝ τόλμησε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να κάνει τις αλλαγές που του ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση στον αναγνώστη, αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, η ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ προειδοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, διότι η ελληνική οικονομία είχε πάρει «ασταμάτητο κατήφορο».

Είναι προκλητική η θέση του κ. Παπανδρέου ότι η προσφυγή στο Ταμείο έσωσε την Ελλάδα, διότι η αλήθεια είναι άλλη: Έσυρε τη χώρα ξυπόλητη στ' αγκάθια, διότι έχασε οχτώ μήνες να αναζητεί τρόπους και μεθόδους για να τη «δέσει» στο μηχανισμό, αντί στο διάστημα αυτό να πάρει μέτρα, τα οποία θα ήταν πολύ πιο ανώδυνα απ' αυτά που επέβαλαν οι δανειστές.

Και δεν ισχύει ούτε στο ένα εκατοστό αυτό που αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, ότι, δηλαδή, «ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού, θέλησε, όλοι θελήσαμε, να αποφύγουμε την ένταξή μας στο μηχανισμό στήριξης. Και αγωνιστήκαμε σκληρά γι' αυτό.

Όμως, αυτή η απόφαση [Σ.Σ.: εννοεί το μηχανισμό] αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή, την πατριωτική επιλογή υπό τις κρατούσες τότε συνθήκες».

Η επιλογή στην οποία αναφέρεται ο κ. Παπανδρέου ήταν η αρχική απόφασή του. Και η μεθόδευση έγινε με τρόπο ώστε να μην έχει η χώρα άλλη επιλογή..."

iefimerida.gr

2 σχόλια:

  1. Όταν όλα αυτά τα λέει ένας δημοσιογράφος που γνωρίζει το διεθνές γίγνεσθαι και έχει ενημέρωση από "πρώτο χέρι" δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
    Παρ΄ όλα΄ αυτά ο Παπανδρέου, αντί ήδη να έχει καθίσει στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου, κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος και γυρίζει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο για να διδάξει πώς να καταστρέψει κανείς μια χώρα.
    Η τρόικα εσωτερικού και ειδικά ο συμμαθητής του, βλέπετε, τον πραστατεύει.
    Εσύ "ναισεόλα" Γεωργαντά, που ψήψισες τελευταία στη Βουλή μόνο σε μία κάλπη (όπως ελάχιστοι από τη ΝΔ), για να δείξεις στον Αντωνάκη πόσο υπάκουο παιδί είσαι, τι λές για όλα αυτά που αναφέρει ο Ιγνατίου;
    Σαρκαστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Ο Κος ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙ ΤΩΡΑ ΜΗΠΩΣ ΚΙ' ΑΥΤΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.