Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η επόμενη μέρα είναι εδώ!

Γράφει η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Κιλκίς

Ο χρόνος που πέρασε από τις εκλογές της 6ης Μαϊου είναι μόλις τρεις εβδομάδες, ωστόσο ήταν εξαιρετικά πυκνός σε γεγονότα. Ας επιχειρήσουμε έναν συνοπτικό απολογισμό ξεκινώντας από τα αποτελέσματα των εκλογών: Ο ελληνικός λαός ψήφισε με οργή και τιμώρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Επιβράβευσε ακραία κόμματα στέλνοντάς τα στο Κοινοβούλιο: ένα κόμμα που έχει αναγάγει τον πατριωτισμό σε επάγγελμα και ένα νεοναζιστικό, νεοφασιστικό κόμμα. Απέκλεισε από τη Βουλή κόμματα που δεν εξέφεραν ακραίο λόγο, αλλά είχαν συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα: τους Οικολόγους-Πράσινους, τη Δημοκρατική Συμμαχία, τη Δράση. Τέλος, ενίσχυσε τη Ριζοσπαστική Αριστερά, τετραπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αναδεικνύοντάς τον στο μεγάλο κερδισμένο αυτών των εκλογών. Τα αποτελέσματα των εκλογών επιδέχονται πολλές αναγνώσεις, αλλά αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε αλλαγή πολιτικής και κυβέρνηση συνεργασίας.
Ποιες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις; Μετά από μια εβδομάδα θεάτρου του παραλόγου, διαπιστώθηκε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκπροσωπείται στην κρίσιμη για το μέλλον της Σύνοδο Κορυφής με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό. Υπήρξε ρεκόρ αρνητικών δημοσιευμάτων για τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο ως μιας χώρας που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, που δεν αναγνωρίζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, που δεν της αξίζει η αλληλεγγύη των εταίρων της. Για πρώτη φορά οι φωνές αυτών που προτείνουν έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη στο εξωτερικό είναι περισσότερες από αυτές που επιθυμούν την παραμονή της. Με την εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία, οι συσχετισμοί στην Ευρώπη αλλάζουν, αλλά η Ελλάδα αδυνατεί να το εκμεταλλευτεί προς όφελός της, αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθούν και οι λίγοι σύμμαχοι που μας έμειναν.
Ποιες ήταν οι οικονομικές εξελίξεις; Από τις 7 Μαϊου μέχρι σήμερα διέρρευσαν κατά μέσο όρο 400 εκ. € την ημέρα από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό. Μάλιστα σε μια μόνο μέρα, στις 15 Μαϊου, ημέρα που επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και η προκήρυξη νέων εκλογών, υπήρξε ρεκόρ αναλήψεων από τις τράπεζες: 900 εκ €! Οι κρατήσεις ξενοδοχείων από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 50% περίπου, και μάλιστα στο μήνα που παραδοσιακά αναμενόταν η μεγαλύτερη αύξηση. Τα φορολογικά έσοδα σημείωσαν κατάρρευση, τα ταμειακά διαθέσιμα δε φτάνουν ως τον Ιούλιο, κανένα προγραμματισμένο έργο δεν προχώρησε, μεταξύ άλλων ούτε η πολυαναμενόμενη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 6,5 δισ.
Υπάρχει ένας χρόνος που πρέπει να σωπαίνουμε, όπως κι ένας χρόνος που πρέπει να μιλάμε. Το διάστημα των τριών εβδομάδων που πέρασε, οι Έλληνες πολίτες ακούσαμε σιωπηλοί τα πάντα από τους πάντες. Σε αυτό βοήθησε και ο Τύπος, κυρίως ο ηλεκτρονικός αλλά και ο έντυπος, ο οποίος μέσα από τον μεγεθυντικό του φακό, μεγέθυνε την αδυναμία και τη σύγχυση που διακατέχει κάποια κόμματα και τους εκπροσώπους τους και διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση. Οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφτηκε η φασιστική νοοτροπία της Χρυσής Αυγής, γελοιοποιήθηκαν με την κενότητα των θέσεών τους και τη σοβαρή ροπή στη συνομωσιολογία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και επιβεβαιώθηκε η ανερμάτιστη πολιτική της Ν.Δ. που όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε με μοναδικό γνώμονα το κομματικό συμφέρον μη αποδεχόμενη τις δικές της ευθύνες στα προβλήματα της χώρας. Δυστυχώς όμως για τη χώρα φάνηκε και ο καιροσκοπισμός, η ανωριμότητα και ο μικρομεγαλισμός του νέου ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος από τις εκλογές και μετά μέσω εκπροσώπων του είπε τα πάντα και τα αντίθετά τους και μάλιστα ταυτόχρονα!
Δυστυχώς την επομένη των εκλογών, τα προβλήματα όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Και είναι τα ίδια προβλήματα που θα μας περιμένουν και την επομένη της 17ης Ιουνίου, μια και μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, όσο και αν μας το υπόσχονται οι μαθητευόμενοι μάγοι.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλο αυτό το διάστημα έδειξε να αντιλαμβάνεται το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες: αλλαγή πολιτικής και κυβέρνηση συνεργασίας. Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση έξι σημείων επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψουν την αλλαγή πολιτικής και προσπάθησε με κάθε τρόπο να στηρίξει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Την επομένη των εκλογών της 6ης Μαϊου στο ευχαριστήριο μήνυμά μου προς τους πολίτες του ν. Κιλκίς μεταξύ άλλων σημείωνα:
"Πριν από τις εκλογές τα πολιτικά κόμματα κρίνονται από τις προτάσεις τους. Μετά τις εκλογές κρίνονται από τα αποτελέσματα που έχουν οι προτάσεις τους. Μένει να δούμε, αν τα κόμματα που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις 6 Μαϊου, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες που δημιούργησαν. "
Ο καθένας από εμάς είναι πλέον σε θέση να κρίνει τα αποτελέσματα που είχαν οι προτάσεις των κομμάτων και το κατά πόσο αυτά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Η 17η Ιουνίου δεν είναι μακριά.

1 σχόλιο:

  1. ενα νεοναζιστικο κομμα στη βουλη!τι τρομερο...κινδινευει η δημοκρατια...γρηγορα ψηφο στο πασοκ και ειδικα στην εικονιζομενη για να σωθει η "δημοκρατια"...μα ειναι δυνατον;νεοναζι στη βουλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.