Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ευχαριστήριο Μετώπου ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

Το Μέτωπο ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο ευχαριστεί και δημόσια την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου για την αμέριστη συμπαράσταση της στο κρίσιμο για το νομό μας θέμα των μεταλλείων. Χωρίς τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης, και προσωπικά του σεβασμιότατου κ.κ. Εμμανουήλ, καθώς και του πρωτοσύγκελου πατέρα Επιφάνειου, θα ήταν δύσκολη η συμμετοχή του Μετώπου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δεδομένης της «δημοκρατικότητας» που χαρακτηρίζει ως τώρα την όλη διαδικασία.

25 σχόλια:

  1. ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ.
    ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.
    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ 'Η ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΛΚΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ! ΔΕ ΦΘΑΝΕΙ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΖΟΥΝ ΚΟΓΚΟΛΕΖΟΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο στενοκέφαλο και μίζερο ανθρωπάκι είσαι? Οταν κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι εσύ κοιτάς το δάχτυλο !!

      Διαγραφή
    2. ΕΝΩ ΕΣΥ 0320 ΕΙΣΑΙ Ο ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΝΙΤΣΕ !
      ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ !
      ΠΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΤΕ ΜΥΑΛΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΙ!

      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΗ ΚΙΛΚΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ
      ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥ. ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ ΤΟΥ - ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
      ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΜΠΛΕΕΙ ΜΕ ΑΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΑΥΤΟ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ. 'Η ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΕ ΟΣΑ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
  2. Ελπίζω 0320 να μην είσαι ρασοφόρος γιατί τέτοιο στείρο φανατισμό κατά της αντίθετης άποψης βγάζουν μόνο ρασοφόροι και κομμουνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις προσωπικες του αποψεις και προβληματα που μπορει να εχει ο καθενας περι Μητροπολης,ρασοφορων και κομμουνιστων ας τις κρατατησει ο καθενας για τον εαυτο του.
    Κατανοουμαι την βοηθεια που εχει προσφερει ο καθενας στον αγωνα κατα των μετελλειων και την επιβραβευουμε.
    Μικροπρεπειες,προσωπικες διαμαχες και συμφεροντα ας μεινουν εξω απο τον αγωνα μας.
    ΟΧΙ στην καταστροφη της ΓΗΣ που γεννηθηκαμε και μεγαλωσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γή αυτή δεν ανήκει μόνο σε εσάς που εναντιωθήκατε στην προοπτική
      της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου από άγνοια, ή στείρο φανατισμό, ή ιδεολογική αγκύλωση, ή ένα καπρίτσιο ! Η γη ανήκει σε όλους τους Κιλκισιώτες συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ήδη ξενιτεύθηκαν ή σύντομα θα ξενιτευθούν, επειδή δεν υπάρχουν δουλειές στον τόπο και αυτών που έχουν ανοιχτό μυαλό και πολύ καλύτερη ενημέρωση και βλέπουν τα πράγματα πιο ορθολογικά.
      Στον κάθε Φωτιάδη ξεχωριστά ανήκει μόνο όση γή έχει δηλωμένη στο Κτηματολόγιο και τίποτε άλλο. Αυτά τα υπερτοπικιστικά και οι ψευτοηρωϊσμοί είναι ανοησίες και αέρας κοπανιστός.
      Εχουν θέσει και άλλοι ένα ερώτημα για το τι ρόλο παίζουν στην ιστορία οι Εμφιετζόγλου-Μπόμπολας και οι περί αυτούς, αλλά κανένας από τους φωστήρες - πολύξερους κατά των μεταλλείων δεν έδωσε ούτε μία μονολεκτική απάντηση ! Τι μπορεί να συμβαίνει ?

      Διαγραφή
    2. ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ,ΟΛΟ ΤΟ ΚΙΛΚΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ?

      Διαγραφή
    3. Φαντάζομαι οτι σε μία βλακώδη ερώτηση θα έπρεπε να δοθεί μία βλακώδης απάντηση. Προτιμώ να μην απαντήσω επειδή υπογράφεις την ανόητη ερώτηση.

      Διαγραφή
  4. Το ευχαριστήριο του ΜΕΤΩΠΟΥ (να το κάνει ΜΕΤΩΠΟ ο Θεός) προς τη Μητρόπολη Κιλκίς είναι καλό ή κακό για τη Μητρόπολη ? Μήπως αποδεικνύει οτι η Μητρόπολη υποκινεί τις αντιδράσεις για να μην αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος του Κιλκίς και πρέπει ο Μητροπολίτης να αναλάβει τις ευθύνες του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 02:50 & 04:19
    Από αυτά που γραφείς καταλαβαίνω ότι θεωρείς τον εαυτό σου ακριβοδίκαιο. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο και πες μου αν συμφωνείς με τους συντάκτες Ποιος πραγματικά φταίει; .
    Η θετική αναφορά σου στην επιτροπή εμπορίου μου δίνει το δικαίωμα να σου καταλογίσω δόλο. Και εξηγώ : Δε θα σου αναφέρω τις κούφιες υποσχέσεις του κ. Μανιάτη, του κ. Τζίμα και της κ. Καραβασίλη (Μάρθα Βούρτση μου θύμισε εμένα) ούτε τα ‘’βατράχια’’ που πέταξε για ακόμη μια φορά ο κΤσιραμπίδης.
    Θα εστιάσω σε δύο πράγματα 1)Οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας είχαν δικαίωμα, αφού έκαναν 600 χιλιόμετρα, να μιλήσουν επί τρίλεπτου. Αντίθετα ο κ. Μανιάτης δεν είχε σταματημό (παρότι είχαν χρονικό περιορισμό λόγω του ότι ακολουθούσε συνεδρίαση άλλης επιτροπής) 2)Ο καθόλα αρμόδιος του Υπουργείου ο κ. Ζαφειράτος δεν πήρε καν το λόγο. Αν γινόταν, θα ήθελα ο κ. Μανιάτης να μας πει γιατί συνέβη αυτό (ο κ. Μανιάτης να μας πει, όχι ο κ. Ζαφειράτος).

    02:08
    Ο υπαινιγμός σου για την Μητρόπολη άστοχος. Αν παρακολουθήσεις (είναι καταγεγραμμένα και σε βίντεο) στην πρώτη ημερίδα που έγινε στο Κιλκίς με παρόντα τον Μητροπολίτη, ο Μητροπολίτης δεν εξέφρασε άποψη. Κάποια στιγμή δε ανέφερε ότι καταλύτης στην απόφαση με πια πλευρά έπρεπε να ταχθεί ήταν η επίσκεψη 2 επισκόπων από την Αφρική και η συζήτηση που είχε μαζί τους. Αυτοί του είπαν ότι σε παρόμοιες επεμβάσεις στην Αφρική ελάχιστοι επωφελήθηκαν, από την τοπική κοινωνία, και το κέρδος το πήραν οι πολυεθνικές οι οποίες άφησαν πίσω τους ένα κρανίο τόπου. Τώρα για το ‘’υποκινεί αντιδράσεις’’ και να το γράφεις και ανώνυμα με βάζει και εμένα σε σκέψεις μήπως προσπαθείς να υποκινήσεις και εσύ κάτι εναντίον του Μητροπολίτη και του κλήρου γενικά.

    01:23
    Η γη δεν ανήκει ούτε και σε σένα. Αν νομίζεις ότι αυτοί που αναφέρεις είναι ποιο πολλοί από αυτούς που είναι κατά της εξόρυξης κάνε και εσύ ένα κίνημα για να δείξεις την πραγματική δύναμη των ενστάσεων που καταθέτεις. Αν απευθυνθείς σε κάποιους (τώρα γιατί μου έρχεται κάτι στο μυαλό που έχει σχέση με κάποιους ‘’Πολίτες Αριστοτέλη’’) πιστεύω ότι μπορείς να βρεις μέχρι και οικονομική βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φωκά
      Θα σου απαντήσω εγώ στο 2 της πρώτης παραγράφου γιατί είναι απίθανο να σου απαντήσει εκείνος που ζητάς. Και στις δύο εκδηλώσεις εμφανίστηκε απέναντί σας μια υπηρεσία, όχι ο κ. Ζαφειράτος ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Δεν είναι σωστή η προσωποποίησή της μόνο από εμένα και γι'αυτό στη Βουλή ζήτησα ο ίδιος να μη μιλήσω.

      Διαγραφή
  6. 01:23
    Μια διευκρίνηση γιατί όπως έχω ξαναπεί ο γραπτώς λόγος παρεξηγείτε εύκολα. Με το ‘’οικονομική βοήθεια’’ εννοώ για σημαιούλες, πανό, ημερίδες κ.λ.π.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Fokas ακουσε να σου πω ! Μην το παίζεις σαν ο από μηχανής Θεός που παρεμβαίνει και δίνει λύσεις ! Η πλάκα έχει και τα όριά της.
      Μερικές παρατηρήσεις :
      -- Κι εσύ ανώνυμος είσαι.
      -- Η θέση του κ. Ζαφειράτου είναι γνωστή, άλλωστε την κοινοποίησε και πάλι μέσω αυτών των στηλών, όχι μόνο όταν ήρθε στο Κιλκίς. Αλλωστε αν θυμάμαι καλά κι εσύ του επιτέθηκες κάποιες φορές. Ο κ. Ζαφειράτος από όσο γνωρίζω είναι από αυτούς που κακοποιήθηκαν με τη μεταφορική έννοια από τους δημοκράτες κατά της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου όταν ήρθε να μιλήσει στο Κιλκίς. Ο άνθρωπος πιστεύω οτι σοκαρίστηκε από το κλίμα που αντιμετώπισε στο Κιλκίς μετά τι να μιλήσει !!
      -- Επιμένω οτι για τους σώφρονες και γι' αυτούς με ανοιχτό μυαλό η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής ήταν εξαιρετικά διαφωτιστική και ξεγύμνωσε τους κεκράκτες του Κιλκίς.
      -- Ποτέ δεν ισχυρίστηκα οτι η γη ανήκει σε μένα. Η κοινή γή ανήκει σε όλους τους Ελληνες όμως και όχι μόνο στους μεταλλειοπερίεργους.
      -- Τώρα τα περί Μητροπολίτη και Αφρικανών Μητροπολιτών κλπ είναι αστειότητες. Ρώτησα τη γειτόνισσα να μου πει... Εδώ πάντως δεν είναι Αφρική. Αν κάποιοι νομίζουν οτι είναι Κογκολέζοι πρόβλημά τους. Βέβαια ο Μητροπολίτης φέρεται σα να απευθύνεται σε Κογκολέζους. Πάντως δε νομίζω να δέχεσαι οτι η Εκκλησία είναι στο απυρόβλητο.
      -- Οι υπαινιγμοί σου για Πολίτες Αριστοτέλη και οικονομική βοήθεια κλπ είναι ευτελείς επιπέδου Κ.Κ.Ε. επειδή απλά δε μπορεί να καταλάβεις οτι μπορεί στο Κιλκίς να υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα σοβαρών ανθρώπων ( σε διαβεβαιώνω οτι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο Κιλκίς και όχι μόνο τα Ιντερνετικά σκιάχτρα ) χωρίς φοβικά σύνδρομα ή κομματικά κίνητρα ή κλπ που μπορεί να βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Βέβαια όσοι τοποθετήθηκαν επώνυμα υπέστησαν τη βάναυση άθλια συμπεριφορά των κεκρακτών. Είναι αφέλεια να νομίζεις οτι πίσω από όλα κρύβονται άλλα κίνητρα επειδή έχεις σαν αφετηρία το δικό σου αλάθητο !!!! Εκτός και αν κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.
      -- Δεν είδα κανένα σχόλιό σου περί Εμφιετζόγλου - Μπόμπολα. Μήπως οι επιτήδειοι κρύβονται πίσω από αυτούς ?

      Διαγραφή
    2. Για το θέμα Εφιετζόγλου-Μπόμπολα δώσε μου περισσότερες πληροφορίες, για το τι ακούστηκε, γιατί δε γνωρίζω κάτι. (Αν με παρακολουθείς πιστεύω ότι θα έχεις καταλάβει ότι δεν αποφεύγω να τοποθετούμε στο οτιδήποτε λεχτεί).

      Θα το πάμε με αριθμημένους παραγράφους για να καταλαβαινόμαστε

      1)Και για να σου επιστρέψω την μομφή: -- Δεν είδα κανένα σχόλιό σου για το άρθρο Ποιος πραγματικά φταίει; (συμφωνείς ή διαφωνείς).

      2)Επίσης δεν είμαι, τελείως, ανώνυμος. Έχω δώσει αρκετά στοιχεία για το ποιος είμαι.

      3)Θα κατάλαβες επίσης ότι είμαι από Παιονία. Στη ημερίδα της 6-2-2012 ΔΕΝ ήμουν παρόν λόγο κακών καιρικών συνθηκών (οπότε δεν μπόρεσα να επιτεθώ και σε κανέναν).

      4)Για την Επιτροπή Εμπορίου θα ποστάρω δυο σεντόνια παρακάτω (με αυτά που έγιναν και δεν υπάρχουν στο βίντεο) για να δούμε ποιοι είναι οι κεκράκτες του Κιλκίς και για το αν ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος της Τερπύλλου που ήταν παρόν είναι σοβαροί ή ποιο σοβαροί από τους σοβαρούς, που είναι υπέρ των μεταλλείων .

      5)Για το ‘’ Ρώτησα τη γειτόνισσα να μου πει...’’ που λες και αναφέρεσαι στη Μητρόπολη αν έχεις κάποια άλλα παραδείγματα που θα μας διαφωτίσουν για το αντίθετο μπορείς να τα καταθέσεις. Θα παρακαλούσα όμως να είναι από χώρες με παρόμοια, Δικαιοσύνη (τη γνωστή Ελληνική δικαιοσύνη), δημόσιο τομέα (τον γνωστό Ελληνικό δημόσιο τομέα), Πολιτικό κόσμο (τους γνωστούς Πολιτικούς μας) και τα λοιπά και τα λοιπά.

      6) Για αυτό που λες ‘’σε διαβεβαιώνω οτι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στο Κιλκίς και όχι μόνο τα Ιντερνετικά σκιάχτρα’’ δεν κατάλαβα που κατατάσσεις τον εαυτό σου και που εμένα. Πάντως αν θεωρείς ότι ο πρώτος χαρακτηρισμός ανήκει σε εσένα και ο δεύτερος σε εμένα σου προτείνω μια δημόσια αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Στην οποία θα είμαστε εμείς και δύο φίλοι από τον καθένα μας, για να μη φοβάσαι ότι θα προπηλακιστείς. Και φυσικά όλο αυτό να βιντεοσκοπηθεί. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα φανεί το ποιος μπορεί να έχει φοβικά σύνδρομα ή κομματικά κίνητρα.

      Διαγραφή
  7. Ως επίλογο να παραθέσουμε και το πώς έλιξε η συγκεκριμένη συνεδρίαση της επιτροπής (στο βίντεο δεν υπάρχει).

    ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ (Προεδρεύουσα της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Δημητριάδης.

    ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (Καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ.): Κύριε Υπουργέ, από τα λεγόμενά σας συμπεραίνω και πείτε μου εάν είναι σωστό ή όχι ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση;

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία πρόταση.

    ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Σημαιοφορίδης.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος Τερπύλλου Κιλκίς): Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να το κρατήσετε ζωντανό, αλλά όσοι από εμάς βρισκόμαστε εδώ είμαστε εκλεγμένοι και εκπροσωπούμε κάποιους φορείς. Οι φορείς αυτοί έχουν διατυπώσει την άποψή τους καθαρά όπως και οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι σας είπαν, θυμάμαι τον κ. Παραστατίδη, ότι δεν πρέπει να το κάνετε. Επομένως, οι φορείς έχουν μιλήσει και το Κιλκίς έχει αποφασίσει να προχωρήσει χωρίς μεταλλεία.

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αν θεωρείτε ότι μετά από την ενημέρωση που έγινε και μετά και από πολλούς δικούς σας εκπροσώπους που είπαν ότι δεν υπήρξε πληροφόρηση και ζητήθηκε να υπάρξει, ότι δεν έχουμε κάνει ένα βήμα φοβάμαι ότι δεν είμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Εγώ θεωρώ ότι η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει και άλλη πληροφόρηση και κρατήστε τη δέσμευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα αν δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι φορείς έχουν βγάλει αποφάσεις. Το δημοτικό συμβούλιο στάθμισε κάποια πράγματα και έβγαλε μια απόφαση. Το ίδιο έκανε και η περιφερειακή ενότητα και τα τοπικά συμβούλια.

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν ήθελα να εμπλακώ σε αυτή τη συζήτηση, αλλά από ό,τι βλέπω στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου νομίζω ότι το πρώτο σημείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η χρήση κυανίου και αποδείχθηκε εδώ ότι το πρώτο σημείο της απόφασης δεν ισχύει διότι στηρίχθηκε σε λάθος πληροφόρηση κάποιων που θέλησαν να ενημερώσουν λανθασμένα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το δεύτερο σημείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και για αυτό λέω ότι χρειαζόμαστε όλοι αντικειμενική και επιστημονική πληροφόρηση, είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους εξαιτίας των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων. Δεν σας απασχόλησε αυτό που είπε ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν είναι έτσι; Το τρίτο σημείο της απόφασης είναι ο μη σαφής και κατηγορηματικός αποκλεισμός του κυανίου διότι το πρώτο σημείο της απόφασης είναι η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης που πρόκειται να εφαρμοστεί. Όταν λέμε ότι μόνο το 5%, θα είναι επιφανειακή εξόρυξη και το 95%, θα είναι υπόγεια εξόρυξη δεν αναιρεί αυτό το επιχείρημα;
    Εγώ δεν λέω να το ανατρέψουμε, εγώ λέω να το ξανασυζητήσουμε και εάν επιμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ασφαλώς και θα γίνουν αυτά αποδεκτά και ασφαλώς θα γίνει αποδεκτή η όποια άποψη του Εργατικού Κέντρου, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου και η όποια άποψη των βουλευτών. Όμως, δεν αισθάνεστε την ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση, όταν εμείς αφήνουμε ένα παράθυρο ανοικτό στον πολίτη για να πληροφορηθεί; Το Υπουργείο λέει να κάνουμε και άλλη συζήτηση και ενημέρωση. Ποιος έχει σκοπιμότητα αν δεν ενημερώνεται πλήρως ο πολίτης; Δεν μιλάμε για λήψη απόφασης μιλάμε για ενημέρωση. Να καλέσουμε και άλλους καθηγητές στην επιτροπή και να καλέσουμε και τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας, διότι τέθηκαν και θέματα υγείας. Αυτό προτείνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης.

      ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιδήμαρχος του Νομού Κιλκίς): Κυρία Πρόεδρε, ακούσαμε με σεβασμό αυτά που είπε ο κ. Υπουργός, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί. Έχει πάρει απόφαση που έχει γραφτεί στα πρακτικά και μιλάμε για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προέκυψε από μια ενδελεχή έρευνα. Δεν βγάλαμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Στις 19 Ιανουαρίου, ήρθαμε στην Επιτροπή και ενημερωθήκαμε από κάποιους επιστήμονες, επισκεφθήκαμε την περιοχή του Στρατωνίου και μιλήσαμε με ανθρώπους της εταιρείας, μιλήσαμε και με ανθρώπους που είναι ενάντια στην εταιρεία και στη μεταλλευτική δραστηριότητα και καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα. Νομίζω ότι η δέσμευση νούμερο δύο, όπως την έθεσε ο κ. Υπουργός στην εισήγησή του, τελικά δεν ισχύει. Μήπως νομίζετε ότι μέσα στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων όπου εκπνέει η ημερομηνία του διαγωνισμού, ο κόσμος και η κοινωνία θα πειστεί και θα αποκτήσει εξοικείωση με την μεταλλουργία; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Εγώ προτείνω μεταφέροντας τις αγωνίες των συνδημοτών μου να αποσυρθεί η διακήρυξη και αυτό να το πει σήμερα ο κύριος Υπουργός και όταν και εφόσον η τοπική κοινωνία, η εκάστοτε τοπική κοινωνία γιατί αυτό το θέμα δεν θα απασχολήσει μόνο το Κιλκίς θα απασχολήσει και τη Θράκη και τον Έβρο, αποκτήσει εξοικείωση με την μεταλλουργία τότε θα το συζητήσουμε σε μια άλλη βάση και ενδεχομένως με ένα άλλο κράτος, όπου ο πολίτης θα το εμπιστεύεται.

      ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Τσιραμπίδης.

      ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ (Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. στο Τμήμα Γεωλογίας): Η καταγωγή μου είναι από το Κιλκίς και μολονότι, γνωρίζουν οι δήμαρχοι και οι άλλοι αιρετοί ποιες είναι οι θέσεις μου δεν με κάλεσαν ποτέ να μιλήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κιλκίς, του Πολυκάστρου και να παραβρεθώ σε χωριά όπου έκαναν τοπικές συνάξεις και ενημέρωσαν τον κόσμο διαστρεβλώνοντας κάποια πράγματα. Μόνο μια φορά παραβρέθηκα με παράκληση του αρμόδιου Υφυπουργού του ΥΠΕΚΑ, στις 6 Φεβρουαρίου όπου με καθόλου καλούς κανόνες δεοντολογίας δεν επέτρεπαν στους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ να μιλήσουν. Όφειλαν να μας αφήσουν να πούμε την άποψή μας, να ακούσουμε και τις απόψεις των άλλων και να γίνει ένας διάλογος. Εγώ θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των αιρετών, οι οποίοι επιθυμούν την αξιοποίηση και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Ή θα πάμε μπροστά με γοργά βήματα ή θα μείνουμε πίσω να μας λοιδορούν οι ξένοι.

      ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εμείς διοργανώσαμε μια ημερίδα όπου καλέσαμε ανθρώπους του Υπουργείου και ανθρώπους από την άλλη πλευρά για να γίνει ενημέρωση.

      ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ (Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης του Νομού Κιλκίς): Κύριε καθηγητά, σε εσάς αναφερόμουν όταν είπα ότι ήσασταν προκλητικός και στη Γενική Συνέλευση.

      ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Το λόγο έχει ο κ. Παπαβασιλείου.

      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (Γενικός Διευθυντής του Ι.Γ.Μ.Ε.): Πραγματικά υπάρχουν κάποιες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, όμως το πρόβλημα είναι ότι διαπιστώσαμε με λύπη μας, ότι συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες που να αντικρούουν αυτά που λέει το ΙΓΜΕ δεν υπήρξαν. Υπήρξε κινδυνολογία καλά μελετημένη και οργανωμένη. Επομένως, ας μην κυνηγάμε φαντάσματα. Έχει δίκιο ο κ. Υπουργός, που λέει ότι η συζήτηση τώρα αρχίζει, όπου υπάρχουν και οι μελέτες και τα επιχειρήματα, αλλά ας έρθει και η άλλη πλευρά με επιστημονικές μελέτες από υπεύθυνους φορείς, όπως τα πανεπιστήμια και το ΙΓΜΕ να φέρουν αντίθετα επιχειρήματα, όμως να είναι επιχειρήματα.

      ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η εισήγησή σας για να γίνει η συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα μεταφερθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής και θα ενημερωθούν και οι φορείς της περιοχής και το Υπουργείο.
      Στο σημείο αυτό γίνεται η γ’ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.

      Διαγραφή
    2. Από το κανάλι της Βουλής είδα όλη τη συζήτηση συνεπώς άδικα μπήκες στον κόπο!
      Fokas δς γνωρίζω αν θεωρείς τον εαυτό σου φίρμα και παίρνεις στους ώμους σου όλα αυτά, αλλά πρόσεχε μην εκπλαγείς αν βρεθείς με κάποιους από αυτούς που γράφουν υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου γιατί θα αποδειχθείς μικρού ειδικού βάρους!
      Αφου αμφισβητείς όλους τους θεσμούς στη χώρα μας τότε γιατί δεν τα μαζεύεις να ψάξεις την ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα ?
      Οσο για τη σοβαρότητα και του Δημάρχου Κιλκίς και του Δημαρχεύοντα Κιλκίς και των δημοτικών συμβούλων έχω πολλές αμφιβολίες για τη σοβαρότητά τους όταν σύρονται σε αποφάσεις και ενέργειες από τον όχλο των ανίδεων και άσχετων. Μάλιστα ο Δήμαρχος Κιλκίς αποτελεί φωτεινό παράδειγμα που όταν αρχικά στη συγκέντρωση της Ευκαρπίας εναντιώθηκε στους μεταλλειοπερίεργους καθυβρίστηκε άγρια και εκεί στην αίθουσα και μετά στο διαδίκτυο. Μετά άλλαξε άποψη ξαφνικά και εσύ κρίνε τη σοβαρότητα αυτού του ανθρώπου.
      Οσο το να βρεθούμε για να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα πρώτα απ' όλα αν γνώριζες ποιός είμαι θα κατανοούσες εύκολα οτι δε μασάω ούτε από απειλές, ούτε από προπηλακισμούς, απλά δεν ασχολούμαι με
      μλκς. Και τόσο που ασχολούμαι χάρη σας κάνω ανησυχώντας απλά και μόνο για την κακοποίηση της αλήθειας.
      Δεν υπογράφω αυτά που γράφω γιατί πρώτα και κύρια το διασκεδάζω και δεύτερο για να μη δώσω το δικαίωμα στον κάθε αγράμματο, χυδαίο και πεταμένο να με βρίζει φορώντας μάσκα.
      Οσο για το ζευγάρι Μπόμπολα - Εμφιετζόγλου αφού το παίζεις expert του θέματος ψάξτο έχει πολύ γούστο. Απλά θα καταλάβεις μετά οτι ο ιερός φανατισμός σας πόσο φρούδος ήταν !!!

      Διαγραφή
    3. Συνάνθρωπε εμπάθεια βγάζεις και τίποτα παραπάνω. Στο πρώτο υστερόγραφο αυτού του σχόλιου αναφέρετε μια σκέψη κάποιων ανθρώπων. Στην συγκεκριμένη συζήτηση ήμουν παρόν. Σου λέω απλά ότι είπα ναι στην παρουσία του κ. Ζαφειράτου.

      Όποτε σου επιστρέφω και το χαρακτηρισμό του σκοταδιστή (για το μλκς τι να πω).

      Διαγραφή
    4. Καταρχή ούτε συνάνθρωποι είμαστε ούτε σύντροφοι.
      Οσο για τα άλλα, απλά όλα αυτά με τα οποία ασχολείστε είναι μλκς.
      Δηλαδή τι θα πείραζε τον τόπο όπως το είπαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να αναδειχθεί κάποια Εταιρεία ανάδοχος του έργου, να κάνει την λεπτομερή κοιτασματολογική έρευνα την οποία ενας κρατικός φορέας όπως το ΙΓΜΕ δε θα μπορούσε να την κάνει λόγω κόστους ( έτσι γίνεται σε πάρα πολλές σοβαρές χώρες ), να υποβάλει την πρότασή της
      μετά από 4-5 χρόνια και αν κριθεί συμφέρουσα κλπ κλπ να προχωρήσει στην εξόρυξη. Ποιόν και τι θα πείραζε αν γινόταν η πρώτη φάση δεν μπορώ να καταλάβω. Το πολύ - πολύ να έβρισκαν δουλειά καμιά 50ριά άνθρωποι. Στο Κιλκίς όμως κάποιοι φωστήρες δε θέλουν να κουνηθεί τίποτε. Τώρα τι παιχνίδια παίζονται ψάξτο στον ανταγωνισμό Μπόμπολα- Εμφιετζόγλου.
      Τώρα το αν επιστρέφεις χαρακτηρισμούς σε ανώνυμο τους επιστρέφεις ποσώς με ενδιαφέρει.
      Σε ένα χρόνο το πολύ αν έχεις καλή προαίρεση θα διαπιστώσεις οτι όλα αυτά ήταν μία βλακεία και τίποτε άλλο. Το μόνο που θα απομείνει θα είναι η τρομοκράτηση του κόσμου που κοντά στα τόσα άλλα βάσανα πρόσθεσε ακόμη ένα ψευτοδίλημμα.

      Διαγραφή
    5. Απαντήσεις για αυτά που αναφέρεις δίνουν και το σχόλιο που σου υπέδειξα πριν καθώς και το 04:49 που βρίσκετε παρακάτω.

      Τώρα για την κόντρα που λες εγώ κατάλαβα ότι ο Εμφιετζόγλου έβαλε την Μητρόπολη μπροστά για να εμποδίσει τον Μπόμπολα να εξαπλωθεί. Θα παραδεχτώ ότι είμαι πολύ μικρός για να παρακολουθήσω και να εμπλακώ σε κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    6. Πρέπει λίγο να διορθώσεις την ορθογραφία σου κατ' αρχάς.
      Δεν υπονόησα τίποτε για τη Μητρόπολη, αν και ό,τι και να δώ δεν θα εκπλαγώ.
      Απλώς εννοώ οτι μαλώνουν οι ιπποπόταμοι δηλ. Μπόμπολας - Εμφιετζόγλου και τα βατράχια δηλ. όλοι εσείς λεονταρίζετε !!
      Αφέλεια να το πούμε ή όπως διαφορετικά θέλετε.

      Διαγραφή
    7. Η αναφορά στην ορθογραφία είναι κάπως (εξυπνάδα να το πω). Τυγχάνει να μην έχω τελειώσει το δημοτικό όποτε καταλαβαίνεις κάνω και πολλά ορθογραφικά. Τώρα για τα βατράχια και του ιπποπόταμους θα σου πω ότι δεν με πολύ ενδιαφέρει. Εξάλλου μπροστά είναι τα γεγονότα για να δούμε ποιος είναι ο αφελής.

      Διαγραφή
  8. Σε όλη την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορείου, της 16-02-2012 διαφαίνεται καθαρά ότι γίνεται μια προσπάθεια να πείσουν τους αιρετούς ότι παραπληροφορήθηκαν. Η μέγιστη υποκρισία όμως εστιάζετε σε μια πρόταση που βγήκε από τα χείλη του πλέον υπεύθυνου ανθρώπου που ανέλαβε την αξιοποίηση’’ του ορυκτού μας πλούτου. Και φυσικά αναφέρομαι στον κ. Μανιάτη. Ο κ. Μανιάτης ο οποίος, όπως είπε και ο κ. Παπαβασιλείου στο Κιλκίς στις 06-02-2012, ΑΓΑΠΑΕΙ αυτόν τον ορυκτό πλούτο.

    Η πρόταση που αναφέρομαι είναι: Ποιος έχει σκοπιμότητα αν δεν ενημερώνεται πλήρως ο πολίτης;

    Εσείς, κ. Μανιάτη. Αν δεν ήταν το Μέτωπο Αγώνα θα ‘’δίνατε’’ νύχτα το Πάικο και Τα Κρούσια και ο πολίτης που αγωνιάτε τώρα (κατόπιν εορτής) να ενημερωθεί πλήρως, θα το καταλαβαίνετε όταν θα έβλεπε τις μπουλντόζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η εικόνα που έχω σχηματίσει και η άποψη που έχω διαμορφώσει για το θέμα το μεταλλείων Κιλκίς ταιριάζει με αυτήν του χρήστη Fokas. Έχω παρακολουθήσει από το κανάλι της Βουλής την συνεδρίαση της 16-02-12. Η πολιτική που ασκείται στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια που έχω την δυνατότητα να έχω μνήμες, διαμόρφωσε (καλώς ή κακώς) ένα τέτοιο status στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η αποδοχή και η ενσωμάτωση ανθρώπων από την περιφέρεια γίνεται με κριτήρια και προυποθέσεις που δεν μπορούμε όλοι να πληρούμε ή δεν επιθυμούμε, άρα πολλοί από εμάς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στραφούμε στον τόπο μας και στο φυσικό μας περιβάλλον. Από την άλλη έχουμε δει κατά καιρούς η πολιτεία να παροτρύνει το λαό να στραφεί στην περιφέρεια για το καλό της πατρίδας και το γενικό συμφέρον (δεκτό) και έρχεται πάλι η πολιτεία με διάφορα επιχειρήματα και λόγια όπως της κ. Καραβασίλη, η οποία λίγο έλλειψε να δακρύσει κατά την ομιλία της στην συνεδρίαση της 16-02-12, να μας πείσει ότι για το καλό της πατρίδας (της τσέπης κάποιων θα έλεγα εγώ σε αυτή την περίπτωση), πρέπει να στερηθούμε το φυσικό μας περιβάλλον και όλες τις προοπτικές που μπορεί αυτό να παρέχει στη ζωή μας και τη ζωή των επόμενων γενεών. Δεν μπορεί κανείς να μας στερήσει το απλό δικαίωμα να ζήσουμε στο τόπο μας σε ένα υγειές και ασφαλές περιβάλλον, ούτε κάποιοι που έχουν θέση στην κυβέρνηση μιας χώρας ούτε κάποια άλλη χώρα που θεωρείται ισχυρή, μόνο αν γίνει πόλεμος και ηττηθούμε μπορεί να χάσουμε το δικαίωμα αυτό.
    Θα ήθελα τώρα να απευθυνθώ στον κ. Μανιάτη Υφυπουργό περιβάλλοντος αλλά και σε όλους τους αρμόδιους που είναι υπέρ των μεταλλείων λέγοντας ότι κατά τη γνώμη μου υπάρχει λύση και δεν θέλουμε ντε και καλά να στερήσουμε τον πλούτο από την πατρίδα εάν αυτός υπάρχει. Κάνω μια πρόταση και επιθυμώ να ληφθεί σοβαρά υπόψη από αναγνώστες που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις και γεγονότα για το θέμα.
    Πρώτον, ας επιτρέψει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής τη δημιουργία ενός τοπικού συνεταιρισμού εξόρυξης μεταλλευμάτων.
    Δεύτερον ας οριστεί μια ομάδα επιστημόνων κατά κύριο λόγο από άτομα που έχουν σπουδάσει επιστήμες σχετικές με το αντικείμενο και είναι άνεργοι , η οποία ομάδα να καταρτιστεί με μέριμνα του υπουργείου επάνω στο θέμα της εξόρυξης χρυσού με μη χημικές μεθόδους αλλά με μέθοδο τη λιγότερο βλαβερή για το περιβάλλον και πως με τα σύγχρονα μέσα μπορεί να υλοποιηθεί αυτό. Η ομάδα αυτή να μεταφέρει την τεχνογνωσία της αβλαβούς εξόρυξης στο δυναμικό του συνεταιρισμού και να έχει ρόλο καθοδήγησης και επίβλεψης.
    Τρίτον ας οριστεί μια εργασιακή σύμβαση μεταξύ υπουργείου και μελών του συνετερισμού.
    Ο δε χρυσός ή άλλα μεταλλεύματα που θα παράγονται ας πηγαίνουν όλα στο κράτος όπως για παράδειγμα γίνεται με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, εργάζεται το προσωπικό, αμείβεται αλλά τα ευρήματα ανήκουν στο κράτος. Έτσι κατά κύριο λόγο θα καταπολεμηθεί η ανεργία που στην περιοχή είναι σε μεγάλο ποσοστό, θα ενισχυθεί οικονομικά η περιφέρεια, θα δοθούν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στα χωριά, δεν θα μολυνθεί το περιβάλλον οπότε θα μπορεί παράλληλα να δραστηριοποιείται η γεωργία και η κτηνοτροφία. Από την άλλη το κράτος θα μπορεί να έχει διπλό όφελος γιατί πρώτον ένας οικονομικά βιώσιμος πληθυσμός στην περιφέρεια θα μπορεί να του αποδώσει φόρους, θα μπορεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου και δεν θα αναγκάζεται να παραδώσει πινακίδες κτλ. Δεύτερον οι ποσότητες μεταλλευμάτων που θα βγαίνουν απ' την εξόρυξη θα είναι όλες στη διάθεση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Κώστα
      Η πρότασή σας ως ιδανική λύση αυτοδιαχείρισης του ορυκτού πλούτου με συγκινεί και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αν και θεωρώ εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη την υλοποίησή της. Πάντως, αν υπάρχει τέτοια ομάδα ανθρώπων όπως την περιγράφετε, την προτρέπω να συμμετέχει στο διαγωνισμό της 14/3 συστήνοντας κοινοπραξία και από την πλευρά του υπογράφοντα ως μηχανικού-προσώπου-ατόμου (να μην παρεξηγηθώ πάλι)θα έχει κάθε ανθρωπίνως δυνατή συμπαράσταση-αρωγή. Μπορώ και να παραιτηθώ από τη θέση του υπουργείου αν αυτό αποτελέσει εμπόδιο στη συμμετοχή μου σε μια τέτοια προσπάθεια.

      Διαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.