Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

«Το τεκμήριο της Αθωότητας»

Δήλωση της Χρυσούλας Γιαταγάνα
Βουλευτού των ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης

«Μένοντας απόλυτα ΠΙΣΤΗ στο τεκμήριο αθωότητας που ισχύει ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ για κάθε πρόσωπο και το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαιικού μας συστήματος, το οποίο υπηρέτησα ως εισαγγελικός λειτουργός και ως μαχόμενος νομικός επί 39 έτη, προέβην στην ακόλουθη τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την χθεσινή συζήτηση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος της Χρυσής Αυγής:

«Ο νομικός μας πολιτισμός, αλλά και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει καθιερώσει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου.

Εγώ υπήρξα εισαγγελέας, είμαι νομικός τριάντα εννιά χρόνια τώρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι η απαγγελία κατηγορίας και η επιβολή προσωρινής κράτησης καλύπτουν το τεκμήριο αθωότητας. Για όνομα του Θεού! Πού ζούμε; Ή κατά περίπτωση κρίνουμε έτσι και κατά περίπτωση κρίνουμε αλλιώς;

Εγώ πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναστείλουμε την καταβολή της χρηματοδότησης στο Κόμμα της Χρυσής Αυγής επειδή έχει συλληφθεί ο Αρχηγός της και κάποιος άλλος Βουλευτής της. Αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ουδείς μπορεί να πει ότι η Χρυσή Αυγή διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Ουδείς!

Έχω αντιμετωπίσει κατ’ επανάληψη στα δικαστήρια είτε ως εισαγγελέας είτε ως δικηγόρος κατηγορουμένους οι οποίοι είχαν κριθεί σε πρώτο βαθμό τρις εις ισόβια και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αθωώθηκαν. Και αυτοί οι άνθρωποι, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δικαιούνται και αποζημιώσεως επειδή παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή, γιατί κρίθηκαν αθώοι στο δεύτερο βαθμό.

Επομένως, ένα πολιτικό Κόμμα το οποίο ψήφισε ο ελληνικός λαός και του έδωσε ένα ποσοστό δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Συντάγματος, το ποσό της χρηματοδότησης το οποίο του αναλογεί.

Εγώ προσωπικά, η Γιαταγάνα Χρυσούλα, ως βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν μπορώ ποτέ να συμφωνήσω με μία απόφαση η οποία δεν βασίζεται σε αποδεδειγμένα πλήρως γεγονότα με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Ευχαριστώ. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.