Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ένα χρόνο πριν είχα αλλάξει τη διατροφή μου. Τώρα υποφέρω από μετεωρισμό. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος;

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
O μετεωρισμός αποτελείται από αέρια, τα οποία παράγονται από συμβιωτικά βακτήρια και ζύμες, τα οποία ζούνε στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα συστατικά των τροφών, όπως κάποιοι τύποι υδατανθράκων, δεν πέπτονται και καταλήγουν στο παχύ έντερο.
Εκεί, υφίστανται μερική ή ολοκληρωτική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου, παράγοντας αέρια (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, θειούχο σουλφίδιο) και μικρής αλύσου λιπαρά οξέα. (βουτυρικό, προπιονικό). 

Ξαφνικές αλλαγές στη δίαιτα,όπως η μεγαλύτερη ποσότητα ή πιο συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (π.χ φασόλια, φακές, μπρόκολα, μπιζέλια, κρεμμύδια) ή άλλοι άπεπτοι υδατάνθρακες (π.χ σορβιτόλη), ή η είσοδος μεγάλης ποσότητας αέρα κατά την μάσηση ή εξαιτίας αναποτελεσματικής μάσησης τροφής μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό. Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί με μια σταδιακή μείωση της ποσότητας ή της συχνότητας τέτοιων τροφών ή με την πιο καλή μάσηση της τροφής.






Είναι γνωστό ότι τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα από σόγια μπορεί να περιέχουν παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν μετεωρισμό. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα μικρής αλύσου πτητικά λιπαρά οξέα. Δεν είναι γνωστό εάν υπάρχουν τέτοιοι παράγοντες στο λάδι σόγιας, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε λάδι ελιάς ,διότι αυτό βοηθάει στο να βελτιωθεί ή να μειωθεί ο μετεωρισμός. Επίσης, τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, πολλά είδη φασολιών και μπιζελιών είναι γνωστό ότι συντελούν στο μετεωρισμό σε πολλά άτομα, άσχετα με την υψηλή πρόσληψη. 

Ο μετεωρισμός μπορεί να προκληθεί από δυσανοχή στη λακτόζη, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου της λακτάσης, ένζυμο που βοηθάει στην πέψη των σακχάρων (λακτόζης),που υπάρχει σε γαλακτοκομικά προϊόντα.Eαν λείπει το ένζυμο αυτό, η λακτόζη περνά ανέπαφη μέσα στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια που διαμένουν εκεί δημιουργούν μεγάλη παραγωγή αερίων. Μια άλλη αιτία της υπερβολικής παραγωγής αερίων στο στομάχι είναι το άγχος.

Επιπροσθέτως, ο μετεωρισμός μπορεί να είναι μια παρενέργεια του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της σκωληκοειδίτιδας και των χολόλιθων. 

Γενικά, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία, μια και αυτή βοηθάει να έχει κανείς μια καλή υγεία στο πεπτικό σύστημα και να αποφεύγει τη δυσκοιλιότητα. Εάν παρόλα αυτά υποφέρει κανείς τόσο πολύ από τον μετεωρισμό, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό για μια ιατρική συμβουλή. Πιθανότατα να υπάρχει κάποια άλλη αιτία για τον μετεωρισμό. 




* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.