Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή σχόλια και δημοσιεύματα για τη συμμετοχή της Αυτοδιοικητικής Οικογένειας στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επιθυμεί να τονίσει τα παρακάτω: «Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι λειτουργοί της συμμετέχουν όσο κανείς άλλος από το πολιτικό προσωπικό και το δημόσιο βίο της χώρας στα βάρη και τις περικοπές, που συνεχίζονται για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Πατρίδας μας. Όσοι με περισσή ευκολία προχωρούν σε κακεντρεχή σχόλια για τις ευθύνες και τη συμμετοχή των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στις προσπάθειες αυτές δεν ξέρουν ή ηθελημένα αγνοούν ότι:

1. Οι κάθε είδους πόροι των Δήμων είναι μειωμένοι κατά 53% σε σχέση με αυτούς που απορρόφησαν το 2008, δηλαδή κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, μείωση που είναι απολύτως καταστροφική. Παρ’ όλα αυτά οι Δήμοι όλης της χώρας, στη συντριπτική πλειονότητά τους παραμένουν ως οι φορείς εκείνοι του Δημοσίου που εξακολουθούν να προφέρουν στον έλληνα πολίτη υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
2. Με το νέο Μνημόνιο οι ήδη μειωμένοι πόροι μειώνονται εκ νέου, κάτι που θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη. Οποιαδήποτε μείωση στα λειτουργικά της Αυτοδιοίκησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο (σήμερα και όχι αύριο) βασικές υπηρεσίες και λειτουργίες προς τους πολίτες.
3. Το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης αποδεικνύεται με βάση αντικειμενικά στοιχεία, ότι λειτουργεί με συνέπεια, σύνεση, χριστή διαχείριση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των αρμοδιοτήτων του αφού: τα χρέη από δάνεια όλων των ελληνικών δήμων αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο της Ευρωζώνης! Σήμερα όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν χρέη που αντιστοιχούν μόνο στο 20% του χρέους που έχει μόνο ο ΟΣΕ!
4. Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει καθημερινά ότι παρά το περιοριστικό πλαίσιο και τη μειωμένη χρηματοδότηση (μόλις του 2,6% του κρατικού προϋπολογισμού), μπορεί και αναλαμβάνει αρμοδιότητες και τις φέρει σε πέρας με καλύτερους όρους εξυπηρέτησης του πολίτη αλλά και με μείωση του λειτουργικού κόστους.
5. Προηγμένες κοινωνίες και κράτη ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που ακολουθούμε στην Ελλάδα: σε περιόδους κρίσης ενισχύουν την Αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες γιατί γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα. Μόλις πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από την Κομισιόν να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις μέσω των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο, κάτι που αποδέχθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο.
6. Οι απολαβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων) μειώθηκαν κατά 5% από το πρώτο Μνημόνιο.
7. Η αντιμισθία των αιρετών σε σχέση με την προ-«Καλλικράτη» εποχή είναι μειωμένη κατά περίπου 30%, αν και οι αρμοδιότητες και ο χώρος ευθύνης αυξήθηκαν σημαντικά με τη νέα διοικητική δομή της χώρας.
8. Στη συνέχεια καταργήθηκε μία αντιμισθία (δηλαδή σήμερα είναι 11 ετησίως) αλλά και τα επιδόματα εορτών και διακοπών, ενώ ισχύει και εισφορά 5% στο Ταμείο Αλληλεγγύης.
9. Με το νέο Μνημόνιο οι απολαβές των αιρετών μειώνονται ακόμη 10%.
10. Πλέον δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για συμμετοχές σε επιτροπές και συμβούλια.
11. Το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, που αμείβεται σήμερα σε σχέση με αυτό που υπήρχε προ «Καλλικράτη» είναι κατά 75% μειωμένο, εάν υπολογίσει κανείς ότι οι δήμοι από 1034 έγιναν 325 και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων από περίπου 6.000 μειώθηκαν σε λιγότερα από 1.000.
Η Αυτοδιοικητική Οικογένεια καλεί τους πολίτες, που καθημερινά είναι οι αποδέκτες των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και όσους συμβάλουν σε ένα κλίμα μηδενισμού να αντιληφθούν ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι λαϊκίστικες και ανεύθυνες προσεγγίσεις αποτελούν εύκολη αλλά ολισθηρή οδό, που δε βοηθά σε καμία περίπτωση τη χώρα και τους στόχους της.
Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπώς δεν αποτελεί μέρος της αιτίας του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης του. Όπως έχει αποδείξει, με τον οποίο λειτουργεί, με την εγγύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια είναι από τους ελάχιστους εκείνους φορείς που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, διεξόδου και κοινωνικής συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.