Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη Καράογλου σε Τζιτζικώστα

Τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σήμερα, στις 10 το πρωί, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.
«Ενημέρωσα τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης για το νέο μοντέλο διοίκησης και τους στόχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έλαβα τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα σταθεί στο πλευρό μας στο νέο αυτό ξεκίνημα. Συμφωνήσαμε να λειτουργήσουμε από κοινού το επόμενο διάστημα, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετά το πέρας της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα που άπτονται κοινών αρμοδιοτήτων των δύο φορέων, όπως είναι οι συνέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η συνεργασία για τον εορτασμό των 100 ετών για τους δύο νομούς της ΠΚΜ που απελευθερώθηκαν το 2013 (το Κιλκίς και τις Σέρρες) και η λειτουργία του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας. 

«Αποφασίσαμε να δώσουμε μια από κοινού μάχη για να ξαναστήσουμε και να επανενεργοποιήσουμε το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην ανάπτυξη κοινών δράσεων μεταξύ της ΠΚΜ και του ΥΜΑΘ για την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου. «Στο πλαίσιο της εμπλοκής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε επίπεδα υπηρεσιών ελέγχου περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το ΥΜΑΘ, που έχει επίσης αρμοδιότητα, θα συνεργαστούμε ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της προστασίας του Θερμαϊκού», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου τόνισε τη βούλησή του για την ενίσχυση της πολύ καλής συνεργασίας που ήδη υπάρχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε «να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα έργα υποδομών, στις πολιτικές ανάπτυξης και στις δράσεις για την προβολή του ευαίσθητου χώρου της Μακεδονίας και της Θράκης μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επικείμενη λειτουργία σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας και τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών αρχών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Η λειτουργία των διοδίων με τον τρόπο αυτό θα είναι προβληματική. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει προηγηθεί ένας διάλογος, μια διαβούλευση, με την τοπική κοινωνία. Δεν είναι μόνο το υψηλό κόστος που καλείται να επωμιστεί ο κάθε πολίτης. Πρόκειται και για ένα καθαρά αντιαναπτυξιακό δεδομένο, στη λογική ότι επιβαρύνει τις μεταφορές και τις εξαγωγές, αυξάνοντας το κόστος.

Η δική μας λογική είναι ότι πρέπει άμεσα να δοθεί μια παράταση, μέχρι να φροντίσει το Υπουργείο ή ο ανάδοχος να δημιουργήσουν ένα ασφαλές παράπλευρο οδικό δίκτυο, που θα επιτρέψει στην τοπική κοινωνία να κυκλοφορεί χωρίς επιβάρυνση. Εάν πάλι αυτό δεν επιτευχθεί, τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση, στη λογική της έκδοσης καρτών ελεύθερης διέλευσης των οχημάτων και φορτηγών της περιοχής.

Αυτή είναι η θέση μας και σ’ αυτήν επιμένουμε».

Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου δήλωσε:

«Για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση. Μακάρι να το ελληνικό κράτος να μπορούσε να καταργήσει όλα τα διόδια και να μην εισπράττει ούτε ένα ευρώ από τους πολίτες οπουδήποτε στην Ελλάδα. Όμως, τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ζητούμε να γίνονται και να συντηρούνται τα οδικά έργα, είναι υποχρεωτική η παρουσία διοδίων.

Αυτό που μπορεί να γίνει για τους μονίμους κατοίκους είναι να υπάρξουν άλλες πολιτικές (κάρτες ελεύθερης διακίνησης, κατασκευή παράπλευρου δικτύου), ώστε να αποφεύγουν τα διόδια.

Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό έπειτα από διάλογο. Γνωρίζω ότι ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Ευάγγελος Πολύζος είναι ένας άνθρωπος θετικός, που πιστεύει στο διάλογο και επιδιώκει λύσεις. Είμαι βέβαιος ότι όταν κουβεντιάσει με το αρμόδιο υπουργείο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα βρεθεί λύση.

Εμείς προτείνουμε ειδική τιμολογιακή πολιτική ή κάρτες ελεύθερης διέλευσης των επιβατικών ΙΧ για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής».

Σχετικά με τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και το κλείσιμο του εθνικού οδικού δικτύου από τους αγρότες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η κοινωνία δεν αντέχει τέτοιου είδους εξελίξεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε, ο καθένας από την πλευρά του, την οικονομία της χώρας να παγώσει και κυρίως σε μια Περιφέρεια που έχει τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και των παραγωγών και είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε μαζί τους, όμως περιμένουμε και από αυτούς να κρατήσουν μια υπεύθυνη στάση η οποία δε θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο την δοκιμαζόμενη οικονομία μας ».

Σχετικά με το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχοντας άμεση επίγνωση των προβλημάτων των αγροτών, γιατί κατάγομαι από αγροτική οικογένεια και αγροτική περιοχή, κατανοώ και σέβομαι απόλυτα τον αγώνα των αγροτών, που πραγματικά βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις και αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα, όμως, αυτό για το οποίο κάνω έκκληση και θέλω να διαμηνύσω στους αγρότες είναι να πρυτανεύσει η λογική και να γίνει διάλογος.

Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει η καλή διάθεση για διάλογο και για την εξεύρεση λύσεων. Μέσα από το διάλογο πάντα μπορούν να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα, στο πλαίσιο της λογικής, της συναίνεσης, της συνεργασίας, ώστε να αποφευχθούν ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.