Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Παρουσίαση Συλλόγου Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων

Γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινίδης

Σε προηγούμενη έκδοση παρουσιάσαμε την γνωστή εταιρία «Α. Μουρατίδης ΑΒΕΤΕ».  Κρίνουμε σκόπιμο στην σημερινή έκδοση να παρουσιάσουμε το «Σύλλογο Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων», έναν πρωτοπόρο σύλλογο με σπουδαία δράση και μεγάλη απήχηση στους κιλκισιώτες του Λεκανοπεδίου και με ενεργή συμμετοχή στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες μακεδονικές οργανώσεις.

Το ιστορικό και η δράση του συλλόγου μπορεί να συμπυκνωθεί στα παρακάτω:
Ο Σύλλογος «Κιλκισιωτών Αθήνας και Περιχώρων» ιδρύθηκε στις 25 Ιουλίου 1978.  Το καταστατικό του αναγνωρίστηκε με την απόφαση 3455/1978 του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων με τον αριθμό 8220/6-2-1979.
Στην συνέχεια τροποποιήθηκε δύο φορές εκσυγχρονίζοντας, βελτιώνοντας και συμπληρώνοντας τα άρθρα του. 

Ο Σύλλογος στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, Αριστοτέλους 4 & Χαλκοκονδύλη στον 3ο όροφο. Οι χώροι του είναι όμορφα διαμορφωμένοι και πλήρως εξοπλισμένοι. Διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων με βοηθητικό χώρο για εκατό (100) άτομα, αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, που ταυτόχρονα είναι και βιβλιοθήκη. Η μικρή κουζίνα χρησιμεύει να προσφέρονται στα μέλη και τους επισκέπτες καφέδες και αναψυκτικά.
Η κοινότητα των κιλκισιωτών που ζουν και εργάζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής υπολογίζεται γύρω στις 4.000 κατοίκους.
Οι κιλκισιώτες που κατοικούν στο Νομό Αττικής ποτέ δεν έκοψαν τους δεσμούς τους με τον τόπο καταγωγής τους, αντίθετα διατηρούν στενές σχέσεις και μάλιστα τον επισκέπτονται συχνά – πυκνά.
Αυτή η σχέση αγάπης για τον τόπο καταγωγής οδήγησε πολλούς συμπατριώτες μας να πάρουν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν τον Σύλλογο μας. Αξίζει να σημειώσουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ίδρυση του Συλλόγου ο αείμνηστος
Θεόφιλος Παυλίδης που ήταν και ο πρώτος Πρόεδρος του. 
Σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου ήταν η ανάπτυξη πνεύματος συναδέλφωσης,  αλληλεγγύης και σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των μελών του. Η κοινωνική προώθηση των μελών με κάθε νόμιμο μέσο και η παροχή υλικής και ηθικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Η ανάπτυξη δεσμών  με τον Νομό μας, η ηθική και υλική συμπαράσταση σε κάθε αναπτυξιακή και πολιτιστική προσπάθεια, η προβολή του με κάθε νόμιμο μέσο, με ομιλίες, με έντυπο και φωτογραφικό υλικό και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την τοπική κοινωνία και με άλλους τοπικούς Συλλόγους.
Ο Σύλλογος έχει συμβάλει θετικά στην ίδρυση της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας» και της «Συνομοσπονδίας Μακεδονικών Συλλόγων» και συμμετέχει ενεργά στα Διοικητικά Συμβούλια και την εν γένει στην δραστηριότητα τους.
Πλούσια είναι η δραστηριότητα του Συλλόγου. Διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, ιστορικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, λαογραφικού, πνευματικού και ενημερωτικού  χαρακτήρα. Οι περισσότερες εκδηλώσεις έχουν στο επίκεντρο τους τον Νομό, τον Σύλλογο και τους συμπατριώτες μας. Διοργανώνει εκδρομές σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας. Ακόμα έχει προχωρήσει στην έκδοση βιβλίων, ημερολογίων, ενημερωτικών σημειωμάτων για τον Νομό, τον Σύλλογο, για συμπατριώτες και από τον Οκτώβριο του 2002 εκδίδει την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» και από το 2007 έχει δημιουργήσει δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο  με την ονομασία www.kilkisotes.blogspot.com

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου που έχουν καθιερωθεί πια σαν τακτικές μπορούν να ομαδοποιηθούν όπως παρακάτω:

  1. Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο καλωσορίζει στην πρώτη του συγκέντρωση του συμπατριώτες μας και τους εύχεται καλή χρονιά, ευτυχία προσωπική και οικογενειακή και ειρήνη στην ανθρωπότητα.
Στην συνέχεια σύσσωμο το Δ.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο κόβει συμβολικά μια πίτα και μοιράζει σε κάθε παριστάμενο ένα κομμάτι. Στον τυχερό που θα τύχει το «φλουρί» θα δοθεί ένα δώρο, που προηγούμενα με απόφαση του Δ.Σ. αγοράσθηκε.
Στην συνέχεια προσφέρονται αναψυκτικά και μικρογεύματα στους προσκεκλημένους. Ακολουθούν χαρούμενες στιγμές μεταξύ των παρισταμένων.

  1. Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο χορός των Κιλκισιωτών του Λεκανοπεδίου Αττικής  είναι η δεύτερη κατά χρονολογική σειρά καθιερωμένη εκδήλωση του Συλλόγου. Πραγματοποιείται πάντα σε γνωστό αθηναϊκό κοσμικό κέντρο μεταξύ των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, ανάλογα με το πότε είναι η Σαρακοστή. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις των Κιλκισιωτών και των φίλων του Νομού μας. Είναι καθαρά ψυχαγωγική εκδήλωση, με μουσική, χορό και φαγητό. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και λαϊκοί οργανοπαίκτες.
Το γλέντι συμπληρώνει η λαχειοφόρος αγορά και κληρώνονται πλούσια δώρα.

  1. Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η Γενική Συνέλευση των μελών αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου. Τροποποιεί το καταστατικό, λογοδοτεί ενώπιον της το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), εγκρίνει ή απορρίπτει τα πεπραγμένα της περασμένης χρήσης, αποδέχεται τις παραιτήσεις των μελών της απερχόμενης διοίκησης, εκλέγει το νέο Δ.Σ. και την Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε) και γενικά αποφασίζει για κάθε θέμα που της απονέμουν το καταστατικό, ο Αστικός Κώδικας και οι σχετικοί περί σωματείων νόμοι.
Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες.
Η τακτική συνέλευση των μελών γίνεται κάθε χρόνο. Κάθε δεύτερο έτος στη Γενική Συνέλευση εκλέγονται τα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε.
Η έκτακτη συνέλευση συγκαλείται κάθε φορά που το Δ.Σ. κρίνει ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή το ζητήσουν εγγράφως τουλάχιστον είκοσι μέλη που έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.  

  1. Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερώσει την πραγματοποίηση μιας δωρεάν μονοήμερης εκδρομής μεταξύ των μηνών Μαϊου και Ιουνίου. Πρόκειται για μια ακόμη προσφορά του Συλλόγου στα μέλη του.
Με πολύ προσοχή επιλέγεται ο επισκέψιμος τόπος, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την ενημέρωση. Μέλος του Συλλόγου αναλαμβάνει την ιστορική – τουριστική ενημέρωση των εκδρομέων.




  1. ΤΟ ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
Το Κιλκισώτικο Αντάμωμα που οργανώσαμε για πρώτη φορά το 2002 είναι πια μια καθιερωμένη και επιτυχημένη εκδήλωση του Συλλόγου μας. Ξεκίνησε σαν συναπάντημα των Κιλκισιωτών που ζουν και εργάζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής που σαν σκοπό είχε την ανάπτυξη και σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών μας, αλλά και την γνωριμία με την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα με τους τοπικούς Μακεδονικούς συλλόγους. Σταδιακά από χρονιά σε χρονιά το Κιλκισιώτικο Αντάμωμα εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση του Συλλόγου, έγινε μια ποιοτική και ποσοτική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της. Σταθμό αποτέλεσε το 4ο Κιλκισιώτικο Αντάμωμα το 2005. Στο μεταξύ ο στόχος της εκδήλωσης άλλαξε. Σε πρώτη προτεραιότητα αναδείχθηκε η προβολή του Νομού μας, η ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού, του αγροτουρισμού, της παραδοσιακής διατροφής και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Νομό μας αλλά και των συμπατριωτών μας όπου κι’ αν βρίσκονται.
Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο το Κιλκισιώτικο Αντάμωμα είναι αφιερωμένο σε ένα Δήμο του Νομού μας ή σε μια κοινωνική ομάδα ή σε κάποιον φορέα, προσωπικότητα του νομού μας ή κάτι παρόμοιο..
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλεται με εικόνα και ήχο η περιοχή στην οποία είναι αφιερωμένη η εκδήλωση. Τιμούνται προσωπικότητες, παρουσιάζεται καλλιτεχνικό πρόγραμμα και προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα που τα ετοίμασαν μέλη μας άλλα και προϊόντα που παράγονται στο Νομό μας ή από κιλκισιώτες επιχειρηματίες της Αθήνας.

  1. ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 Την τελευταία δεκαετία πάγια πολιτική του Συλλόγου μας είναι η επιβράβευση συμπατριωτών μας που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς.
Στην διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών προβάλλεται το έργο του τιμωμένου προσώπου με ομιλίες, παρεμβάσεις και ανάλογα με την περίπτωση και προβολή του έργου του.
Στις εκδηλώσεις προσκαλούνται και συμμετέχουν προσωπικότητες και αξιωματούχοι από το Νομό μας.  Στο τιμώμενο πρόσωπο απονέμεται τιμητική πλακέτα.

Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητες ο Σύλλογος μας διοργανώνει και μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις εξελίξεις.

Αξιόλογη είναι και η εκδοτική δραστηριότητα του Συλλόγου μας, με θέματα που σχετίζονται με τον Σύλλογο, τον Νομό μας και την ενημέρωση γενικότερα.

 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» 
Η έκδοση εφημερίδας από τον Σύλλογο μας ήταν ένας μακροχρόνιος στόχος. 
Το 2002  το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Με πολλές δυσκολίες προχωρήσαμε στην έκδοση της εφημερίδας γνωρίζοντας τις συνέπειες μιας αποτυχίας. Πέντε χρόνια μετά αισθανόμαστε ότι δημιουργήσαμε με την εφημερίδα μας ένα δίαυλο επικοινωνίας με τα μέλη μας, τις αρχές του Νομού μας, με όλους τους Μακεδονικούς Συλλόγους στο Λεκανοπέδιο Αττικής και πολλές προσωπικότητες. Καταπιαστήκαμε με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Προβάλαμε τις προσωπικότητες που προέρχονται από τον Νομό μας, τους συμπατριώτες επαγγελματίες και γενικά προβάλαμε τον Νομό μας.
Αυτή μας η προσπάθεια είναι συνεχής και κάθε φύλλο είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Διαχρονικά ο Σύλλογος μας έχει εκδώσει διάφορα βιβλία, καταλόγους, ημερολόγια και ενημερωτικούς καταλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
α. Ανέστης Ατματζίδης (1925-1980). Του Α. Κοντοειδή, 1981.
β. Κιλκισιώτικα πατριδογραφικά θέματα. Του Α. Κοντοειδή, 1982.
γ. Λαογραφικά σύμμεικτα του Κιλκίς. Χρ. Σαμουηλίδη, 1988.
δ. Οδηγός Νομού Κιλκίς.  Β. Κωνσταντινίδης, 2000.
ε. Ημερολόγιο 2005. επιμ.  Β. Κωνσταντνίδης 2004.
Ακόμα έχει εκδώσει καταλόγους των κιλκισιωτών που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το Καταστατικό του σε κωδικοποιημένη μορφή κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.