Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Άγρια φρούτα από την χλωρίδα του Κιλκίς

Του Βασίλη Ιωαννίδη
Η πλούσια χλωρίδα του Κιλκίς με κάθε εναλλαγή των εποχών αφήνει πίσω της παρακαταθήκη στους κατοίκους της τροφή. Τροφή που πολύ εύκολα θα χαρακτηριζόταν εκλεκτή. Οι γεύσεις, οι υφές και τα αρώματα που χαρακτηρίζουν τα άγρια φρούτα του τόπου μας, τουλάχιστον πρωτόγνωρες, άλλες πάλι γεμάτες μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, όλες όμως καθαρές χωρίς φροντίδα και επεμβάσεις.

Κάποια από αυτά τα φρούτα γνωστά, κάποια άλλα όμως άγνωστα, κρυμμένα σε δύσβατες τοποθεσίες.

ΑΓΡΙΟ ΚΕΡΑΣΙ (Prunus avium L.) Ελληνικό-Κιλκίς 




ΑΓΡΙΟΜΗΛΙΑ (Malus dasyphylla ) Ίσωμα-Κιλκίς 



ΑΓΡΙΟΦΡΑΟΥΛΑ (Fragaria vesca L.) Μ.Λιβάδια-Κιλκίς 



ΚΡΑΝΙΑ (Cornus mas L.) Αγ.Μάρκος-Κιλκίς

ΚΟΥΜΑΡΙΑ (Arbutus unedo L.) Πηγή-Κιλκίς 


ΜΥΡΤΙΛΛΟ (Vaccinium myrtillus L.) Μπέλλες-Kιλκίς 



ΣΜΕΟΥΡΟ (Rubus idaeus L.) Καστανερή-Κιλκίς 



ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ (Prunus spinosa L). Ελευθεροχώρι-Κιλκίς 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου