Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

BREXIT: Πως μας επηρεάζει;


Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου*
Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε το φαινόμενο της πεταλούδας. Λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Δηλαδή ένα ελάχιστο και ασήμαντο γεγονός μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή. Στην περίπτωση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, καθώς δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να τη συγκρίνεις με το συμπαθές έντομο, αλλά μάλλον με τον τυφώνα ιδιαίτερα σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία.

Το ινστιτούτο Bertelsmann, σε μία σχετική του μελέτη, αποτίμησε σε 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος ενός «Brexit άνευ συμφωνίας» για το Ηνωμένο Βασίλειο και σε 40,4 δισ. το κόστος ενός τέτοιου διαζυγίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να «ακρωτηριασθεί» κατά 6% σε σχέση με αυτό που θα ήταν χωρίς το Brexit. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η απώλεια μπορεί να φθάσει μέχρι το 9% σε βάθος 15ετίας.

Στην Γαλλία, το Institut National de Statistiques έχει κάνει έρευνα για τις ευρωπαϊκές χώρες που θα τους κοστίσει περισσότερο το Brexit. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, η Ιρλανδία θα πλήρωνε το βαρύτερο τίμημα λόγω της αύξησης των δασμών: μεσοπρόθεσμα, το ΑΕΠ της θα υποχωρούσε κατά 4,1%. Έπονται το Βέλγιο με -1,1%, η Ολλανδία με -1%, η Γερμανία με -0,9% και η Γαλλία με -0,6%.

Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις προς την Ελλάδα;

Θα καταργηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και προσώπων (εργαζομένων, φοιτητών, ταξιδιωτών) και το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και Θα απαιτούνται τελωνειακές διαδικασίες, θα υπάρχει υποχρέωση υποβολής διασαφήσεων εισαγωγής/ εξαγωγής/ διαμετακόμισης, τα εισαγόμενα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε δασμούς και οι τελωνειακές αρχές μπορεί να απαιτούν εγγυήσεις για πιθανές ή υπάρχουσες τελωνειακές οφειλές. Δεδομένου ότι το ύψος των εισαγωγών από τη Βρετανία ανέρχεται στο ποσό των 1,3 δις. ευρώ και των ελληνικών εξαγωγών στο 1,08 δις. αντιλαμβανόμαστε το κόστος που θα επωμιστούμε.

Τα προϊόντα που κατά βάση εξάγουμε προς το Η.Β. είναι τρόφιμα, φάρμακα και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα. «το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές και την παραγωγή ορισμένων βιομηχανικών κλάδων (πχ τρόφιμα, φάρμακα), ενώ θα έχει μικρότερη επίπτωση στα τουριστικά έσοδα και τις βρετανικές επενδύσεις στη χώρα» είπε ο κ. Παπαδημητρίου και συνέχισε ότι, επίσης, αρνητικά θα επηρεάσει τις εξαγωγές κάποιων αγροτικών προϊόντων, δεδομένου ότι η φιλελεύθερη στάση της Βρετανίας αντίκειται στον προστατευτισμό των χωρών της Ν. Ευρώπης για τα αγροτικά προϊόντα και είναι πιθανόν να λάβει αντίμετρα.

Ο τουρισμός κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο διμερές ισοζύγιο πληρωμών με απολαβές ύψους 2,1 δισ. ευρώ και αφίξεις 2,4 εκ. τουριστών από τη Βρετανία, αντιστοιχώντας στο 14,3% των συνολικών εισπράξεων ή αλλιώς στο 9,2% των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας. Η μετακίνηση πλέον θα γίνεται με διαβατήρια και ίσως να δυσχεράνει τα ταξίδια με αποτέλεσμα να προτιμήσουν τη γείτονα χώρα η οποία προσφέρει καλές παροχές σε πολύ πιο οικονομικές τιμές.

Σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, θα μπορούσαν να υπάρξουν και ορισμένα θετικά αποτελέσματα από την άτακτη έξοδο των Άγγλων για τη χώρα μας. Καταρχάς τα λιμάνια της δε θα προτιμώνται καθώς θα θεωρείται Τρίτη χώρα με δασμούς και εκτελωνισμούς. Ίσως έτσι κάποιες ναυτιλιακές επιχειρήσεις στραφούν προς τα Ελληνικά λιμάνια για να εξυπηρετήσουν την Ε.Ε.. η στερλίνα ενδέχεται να υποτιμηθεί σε σχέση με το ευρώ, οπότε οι συναλλαγές μας να γίνουν πιο οικονομικές.

Τέλος, οι φαρμακευτικές εταιρείες που βρίσκονται στο Η.Β. μπορεί να αναζητήσουν οικονομικότερες λύσεις εντός Ε.Ε. και με την τεχνογνωσία που έχουμε επί του θέματος στην Ελλάδα να μας προτιμήσουν. Αυτό είναι ένα θετικό σενάριο με δικές μου σκέψεις οι οποίες εύχομαι με τις κατάλληλες ενέργειες από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.