Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

O B’ Κατανυκτικός στην Μητρόπολη Κιλκίς

Δελτίο τύπου Μητρόπολης Κιλκίς
Το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας και μέσα σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Πέντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων και Εφόρων του Κιλκίς, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός με τη συμμετοχή Ιερέων της πόλεως και της Αρχιερατικής Περιφερείας του Κιλκίς.

Την ημέρα αυτή μας αξίωσε ο Κύριος να γιορτάσουμε το θρίαμβο της Εκκλησίας και της αληθινής πίστης ενάντια στους Εικονομάχους αιρετικούς οι οποίοι αμφισβητούσαν τη δυνατότητα απεικονίσεως του Χριστού και κατ’ επέκτασιν αμφισβητούσαν τη σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, όπως χαρακτηριστικά καταγράφουν οι ομολογητές Πατέρες του 8ου και 9ου αιώνα. 

Οι Πατέρες αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, μαρτύρησαν για να μας παραδώσουν τα δόγματα της Θεολογίας και την πίστη της Εκκλησίας. Όλους αυτούς τους τίμησε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος το 787 στη Νίκαια της Βιθυνίας, τα ονόματα των οποίων ακούσαμε το πρωί κατά την ανάγνωση του Συνοδικού κειμένου.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Λαφτσής, Πρωτοσύγκελλός της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε θαυμάσια το θέμα: «Η Ορθόδοξη πίστη και ο τρόπος που τη βιώνουμε στη ζωή μας».

Ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος δανειζόμενος τον λόγο του μεγάλου θεολόγου, επισκόπου και Δασκάλου του Γένους, Νικηφόρου Θεοτόκη (1731-1800), ανέφερε: «Σήμερα που η Εκκλησία προβάλει τους όρους της Πίστεως, εγώ θα σας μιλήσω για τη πίστη. Θα μιλήσω κατά την επιθυμία σας για το θέμα αυτό. Θα μιλήσω όμως και εναντίον της επιθυμίας σας, διότι η Πίστη δεν εξετάζεται. 

Όταν εξετάζεται, μειώνεται. Όταν, όμως, τη βιώνουμε, αυξάνεται» και έδωσε τον ορισμό της πίστης εξηγώντας τι είναι η ορθόδοξη πίστη και πως θα κατανοήσουμε τι είναι αυτό που πιστεύουμε σύμφωνα με τα δόγματα της Εκκλησίας και των Οικουμενικών Συνόδων και πως η πίστη γίνεται πράξη.

«Να αγωνιστούμε με προθυμία, για να βρεθούμε έτοιμοι μπροστά στον Κύριο τη φοβερά ημέρα της Κρίσεως. Να ξυπνήσουμε από τον ύπνο της αμέλειας. Να επανορθώσουμε τα σφάλματά μας και να διώξουμε τους πονηρούς λογισμούς. Να προσπαθούμε να εκπληρώνουμε τις εντολές του Θεού, για να στεφανωθούμε απ’ Αυτόν και να κληρονομήσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών» είπε κλείνοντας τη ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου