Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Νέο δάνειο και διευκολύνσεις στην Ελλάδα

Περισσότερο χρόνο αλλά και χρήματα προτίθεται να δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι χώρες της ευρωζώνης προτίθενται να εγκρίνουν νέο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 16 με 20 δις ευρώ. «Το πρόσθετο δάνειο είναι αναπόφευκτο», λέει προς την Handelsblatt υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται. Οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν τα επιπρόσθετα κεφάλαια πιθανότατα στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν και από τη γερμανική βουλή.
Το πρόσθετο δάνειο είναι αναγκαίο καθώς δεν επιτυγχάνεται ο συμπεφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5 % μέχρι το 2014. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί δυο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2016. Αυτό προκύπτει από το λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης», που έχουν επεξεργαστεί Ελλάδα και Τρόικα και το οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.

Και άλλες διευκολύνσειςΔιαφωνίες υπάρχουν εντός της Τρόικας όσον αφορά το ερώτημα εάν μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2020. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί το 2022, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη συμφωνηθείσα ημερομηνία του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το δημοσίευμα, η ευρωζώνη προτίθεται να μειώσει το βάρος του ελληνικού χρέους. Έτσι ενδέχεται να μειωθούν για άλλη μια φορά τα επιτόκια των υφιστάμενων δανείων αλλά και να επιμηκυνθεί εκ νέου η διάρκειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Handelsblatt», η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να διαγράψει ελληνικό χρέος, θέμα που προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει στο τραπέζι το ΔΝΤ.

Deutsche Welle
Handelsblatt, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.