Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ψήφισμα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στην έκταση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 29ής Μαρτίου 2012, ενέκρινε ψήφισμα με συντριπτική διευρυμένη ψηφοφορία σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, διαμονής και φροντίδας παράνομων μεταναστών, στο οποίο τονίζει:Μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις για κάθε δραστηριότητα εντός της χώρας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κωφεύει και αναλαμβάνει, το μερίδιο που της αναλογεί για την ανακούφιση του προβλήματος, όπως δηλαδή με σταθερότητα πράττει έναντι κάθε ανάλογου προβλήματος που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.
Επειδή ακριβώς η λειτουργία χώρων φιλοξενίας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος προκειμένου να μειωθούν και σταδιακά να εξαλειφθούν οι επιπτώσεις από τη διαβίωση χιλιάδων παράνομων μεταναστών στη χώρα, η ΠΕΔΚΜ συμφωνεί και δηλώνει ότι θα συνδράμει στην ίδρυση, κατασκευή, δημιουργία και λειτουργία τους.
Η λειτουργία τέτοιων χώρων φιλοξενίας δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σημάνει έστω και την παραμικρή κοινωνική όχληση προς τις τοπικές κοινωνίες. Για τα θέματα φύλαξης, ασφάλειας, υγιεινής, διατήρησης της ομαλότητας θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές εγγυήσεις από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας.
Επιπλέον, μέσα από τη λειτουργία τους θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από την Κεντρική Εξουσία ώστε να ενισχύεται με κάθε τρόπο η τοπική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα:
Η παραμονή μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών σε όλη τη χώρα προκαλεί μία σειρά από σοβαρότατα προβλήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλον τον προηγμένο κόσμο, που αποτελεί εδώ και αρκετές δεκαετίες στόχος εγκατάστασης και εργασίας. Δυστυχώς στην Πατρίδα μας δεν ελήφθησαν, με ευθύνη κυρίως της Κεντρικής Εξουσίας, τα απαραίτητα μέτρα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια με αποτέλεσμα να γίνονται ολοένα και εντονότερα προβλήματα όπως:
- Σύμφωνα με στοιχεία ειδικών οργανισμών, οι άνθρωποι αυτοί είναι φορείς σοβαρών μολυσματικών ασθενειών σε μεγάλα ποσοστά. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ιατρικής φροντίδας προς αυτούς, τους καθιστά «υγειονομικές βόμβες» και κινητούς διασπορείς μεταδοτικών ασθενειών. Η συνέχιση της κατάστασης αυτής, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή.
- Οι παράνομοι μετανάστες καθίστανται μοιραία υποκείμενα στυγνής εκμετάλλευσης αφού αναγκάζονται να συμμετέχουν στα κυκλώματα μαύρης, ανασφάλιστης και φθηνής εργασίας. Η δράση αυτών των στυγνών εκμεταλλευτών της ανθρώπινης υπόστασης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και τους φορείς της.
- Ελλείψει δομών εγκατάστασης, οι παράνομοι μετανάστες διαβιούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Αυτό σταδιακά έχει υποβαθμίσει ολόκληρες αστικές περιοχές σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε κάθε δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών.
- Η παράνομη είσοδος και παραμονή σχετίζεται και με την αύξηση της εγκληματικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις.
- Η πολυεπίπεδη αυτή όχληση της κοινωνίας δυστυχώς γίνεται από κάποιες σκοτεινές δυνάμεις αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Αυτή, σε συνδυασμό με την απραξία των προηγούμενων ετών, στην πραγματικότητα δημιουργούν όλο εκείνο το κατάλληλο κλίμα ώστε να επωάζεται το «Αυγό του Φιδιού» και να καλλιεργούνται ξενοφοβικά και σύνδρομα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική κοινωνία και τις παραδόσεις της.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μένει απαθής. Στηρίζει και ενισχύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα επιθυμεί να τονίσει προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι:
- Η λειτουργία χώρων φιλοξενίας, διαμονής και φροντίδας παράνομων μεταναστών δεν είναι ούτε πείραμα, ούτε πρωτοεμφανιζόμενο μέτρο, ώστε η υιοθέτηση του να ενέχει τον κίνδυνο αστοχίας. Αυτό αναδεικνύουν οι διεθνείς στατιστικές και αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουν ως τον προσφορότερο οι αρμόδιοι διεθνείς φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Μόνο μέσα σε τέτοιες εγκαταστάσεις θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση των επιπτώσεων, που περιγράφηκαν παραπάνω. Γιατί μέσα σε τέτοιους χώρους προσφέρεται υψηλού επιπέδου διαμονή, διατροφή και φροντίδα, γίνεται ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση θεμάτων υγιεινής, η ταυτοποίηση του ατόμου και η ασφαλής τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία παραμονή του στη χώρα για το λίγο χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την επιστροφή του στην Πατρίδα του.
Ωστόσο, η δημιουργία και η λειτουργία τέτοιων χώρων θα πρέπει να δομηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύουν, κατά την αρχή της ανταποδοτικότητας, κάθε οικονομική πτυχή και δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών. Στην κατεύθυνση αυτή η ΤΑ απαιτεί:
- Για τις προσλήψεις προσωπικού: όπως έχει ήδη ανακοινωθεί κάθε τέτοιος χώρος θα απασχολεί 800-1000 υπαλλήλους. Θα πρέπει για τις προσλήψεις τους να ισχύει το κριτήριο της εντοπιότητας.
- Όλες οι αναγκαίες κατασκευές και έργα θα πρέπει να γίνονται με τρόπους με τους οποίους θα ενισχύεται το τοπικό επιχειρηματικό και εργατικό δυναμικό, αξιοποιώντας τοπικά υλικά.
- Για την τροφοδοσία και τον εξοπλισμό θα πρέπει, στο ίδιο κλίμα, να προτιμάται η τοπική αγορά.
- Το πρόγραμμα ανέγερσης κτιρίων, ανακατασκευής άλλων ή κατασκευής χώρων άθλησης, νοσηλείας κλπ θα πρέπει να περιλάβει και ανάλογα έργα στις περιοχές εγκατάστασης.
- Το ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ) που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους χώρους αυτούς θα πρέπει, στο πλαίσιο ενός καλά προετοιμασμένου προγράμματος να μετέχει σε ανάλογα ιατροκοινωνικά προγράμματα που εφαρμόζονται από τους γύρω δήμους για την ανακούφιση και φροντίδα των τοπικών κοινωνιών.
Τέλος,
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας επιθυμεί να απαντήσει σε αντιδράσεις και αρνητικές προσεγγίσεις, που έχουν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες από κατοίκους και φορείς περιοχών στις οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν τέτοιοι χώροι.
Θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες, προέρχονται από έναν κακώς νοούμενο τοπικισμό και θα πρέπει για το κοινό καλό να τερματιστούν προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σοβαρό, επιστημονικά και ανθρωπιστικά ενδεδειγμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το επιχείρημα περί διάθεσης χρημάτων για τέτοιες ενέργειες την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση είναι αβάσιμο, καθώς όσοι το επικαλούνται είτε δεν γνωρίζουν είτε αποσιωπούν ηθελημένα ότι όλες οι δαπάνες και για την κατασκευή και για τον εξοπλισμό και για τη μισθοδοσία του προσωπικού θα καλυφθούν για όλα τα επόμενα χρόνια από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το επιχείρημα περί υποβάθμισης των παρακείμενων περιοχών δεν μπορεί να αποτελεί λόγος άρνησης καθώς η Κεντρική Εξουσία μπορεί να διασφαλίσει τη μηδενική όχληση των τοπικών κοινωνιών. Το θέμα αυτό, από ερώτημα αμφισβήτησης θα πρέπει να μεταβληθεί σε στόχο που θα επιτευχθεί μέσα από την προσπάθεια όλων μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Με βάση όλα τα παραπάνω τα οποία συγκροτούν τις αρνητικές επιπτώσεις από την παραμονή χιλιάδων παράνομων μεταναστών και υπολογίζοντας τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παράλληλα και οι ίδιοι οι μετανάστες ζητάμε από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του θεσμού των χώρων φιλοξενία, διαμονής και φροντίδας των παράνομων μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.