Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέες χαμηλότερες τιμές περιαγωγής για κλήσεις, μηνύματα και λήψη δεδομένων στο εξωτερικό προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δηλώσεις του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Υπερψηφίστηκε εχθές με μεγάλη πλειοψηφία στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την αναδιατύπωση του Κανονισμού για την περιαγωγή (roaming) σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέα χαμηλότερα ανώτατα όρια χονδρικών και λιανικών τιμών για κλήσεις, μηνύματα και για πρώτη φορά και ανώτατες τιμές λιανικής για λήψη δεδομένων στο εξωτερικό. Οι Ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ χαμηλότερων τιμών από αυτές που είχε αρχικά προτείνει η Ευρ. Επιτροπή με στόχο να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά τηλεπικοινωνιών και να προστατεύονται καλύτερα οι καταναλωτές. Οι τιμές (προ ΦΠΑ) που εισηγείται το Ευρωκοινοβούλιο είναι οι ακόλουθες:


από 1η Ιουλίου 2012
από 1η Ιουλίου 2013
από 1η Ιουλίου 2014
για φωνητικές κλήσεις:
εξερχόμενες κλήσεις
0,25 ευρώ/λεπτό
0,20 ευρώ/λεπτό
0,15 ευρώ/λεπτό
εισερχόμενες κλήσεις
0,08 ευρώ/λεπτό
0,07 ευρώ/λεπτό
0,05 ευρώ/λεπτό
για γραπτά μηνύματα

0,08 ευρώ ανά sms
0,07 ευρώ ανά sms
0,05 ευρώ ανά sms
για λήψη δεδομένων

0,50 ευρώ ανά Mbyte
0,30 ευρώ ανά Mbyte
0,20 ευρώ ανά Mbyte

Συγκριτικά, οι τρέχουσες τιμές είναι 0,35 ευρώ/λεπτό για εξερχόμενες κλήσεις, 0,11 ευρώ/λεπτό για εισερχόμενες κλήσεις και 0,11 ευρώ ανά γραπτό μήνυμα.
Οι Ευρωβουλευτές ζητούν ακόμα να ισχύουν οι ίδιες τιμές και για περιαγωγή σε τρίτες χώρες, εκτός της ΕΕ, από τον Ιούλιο του 2013, και να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παρόχου υπηρεσιών από τους καταναλωτές, όταν ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, αλλά και χρήσης διαφορετικών παρόχων για κλήσεις περιαγωγής και κατέβασμα δεδομένων, χωρίς αλλαγή αριθμού τηλεφώνου. Έμφαση δίνεται ακόμη και στην δυνατότητα πρόσβασης μικρότερων παρόχων υπηρεσιών στην αγορά τηλεπικοινωνιών, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να κατεβούν ακόμη περισσότερο οι τιμές. Αν και με βάση τον ισχύοντα Ευρωπαϊκό κανονισμό οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν υποχρεωθεί να μειώσουν τις χρεώσεις Roaming, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές, κοντά στα τεχνητά όρια που επιβάλλει ο κανονισμός, εφόσον ο ανταγωνισμός δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου έκανε τις εξής δηλώσεις μετά το πέρας των ψηφοφοριών:
«Αν και αρκετοί Ευρωβουλευτες, όπως και εγώ, είχαμε προτείνει μέσω τροπολογιών αρκετά χαμηλότερες τιμές για κλήσεις περιαγωγής και κατέβασμα δεδομένων, οι τιμές που υπερψηφίσαμε σήμερα, ως αποτέλεσμα συμβιβασμού, δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Επιτροπή και το Συμβούλιο και είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη για την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών και για την προστασία των καταναλωτών.
Σε μια εποχή που η λήψη δεδομένων μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smart phones) αποτελεί πλέον καθημερινότητα και η δικτυακή κίνηση μετριέται σε Gigabytes, τα εθνικά σύνορα δε θα πρέπει να αποτελούν περιορισμό για τη χρήση τους. Είναι άλλωστε βέβαιο ότι οι μειώσεις των χρεώσεων θα έχουν οφέλη όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία, οι οποίες θα δουν την κίνησή τους να πολλαπλασιάζεται.
Ευελπιστώ ότι από το 2015 δε θα υπάρχουν πλέον διακρίσεις ανάμεσα στις εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και θα ισχύουν οι ίδιες τιμές λιανικής σε όλη την ΕΕ. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά ενιαία ελεύθερη πανευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών όπου τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών θα ταξιδεύουν ελεύθερα, επωφελούμενοι των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και των επικοινωνιών».  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου