Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

"Ο χειμώνας μας εμπνέει στο ΚΔΑΠ KINESIS"

Δελτίο τύπου ΚΔΑΠ KINESIS 
Μια εβδομάδα γεμάτη γνώση και δημιουργία ολοκληρώθηκε για τις δύο δομές του ΚΔΑΠ Kinesis, Kinesis for kids και Kinesis for junior. Κεντρικό θέμα έμπνευσης για τις δραστηριότητες αυτής της εβδομάδας αποτέλεσε ο χειμώνας και τα φυσικά φαινόμενά του. 

Έτσι, με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα τελευταία καιρικά φαινόμενα αναρωτηθήκαμε γιατί το χειμώνα δε βλέπουμε κάποια συγκεκριμένα ζωάκια. Αναζητώντας την απάντηση, μάθαμε ότι κάποια από αυτά πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, εκτός από την αρκούδα που πέφτει σε χειμέριο ύπνο! Αφού λοιπόν πληροφορηθήκαμε σχετικά με αυτό το θέμα και το εμπεδώσαμε χρησιμοποιώντας εποπτικό υλικό, φτιάξαμε απίθανες κατασκευές χρησιμοποιώντας πηλό και πλαστελίνη.

Στη συνέχεια, μιλήσαμε για την κλιματική αλλαγή, τα αίτια και τις συνέπειές της, ενώ αναφερθήκαμε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό μας δημιούργησε απορίες σχετικά με την επιβίωση τόσο των ζώων όσο και των κατοίκων των περιοχών που θα επηρεαστούν από το λιώσιμο των πάγων. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ενημερωτική αφίσα με δύο όψεις της γης, την «άρρωστη» και την «υγιή», με σκοπό να κινητοποιηθούμε και να βρούμε τρόπους για να τη σώσουμε.

Βέβαια τα χιόνια μας έφεραν και κάτι άλλο στο μυαλό. Τα χειμερινά αθλήματα και ιδιαίτερα το χειμερινό σκι. Έτσι, αφού πρώτα μιλήσαμε γι’ αυτό και τη γέννησή του στις Σκανδιναβικές χώρες ως τρόπο μετακίνησης των ανθρώπων στους πάγους, κατασκευάσαμε τη δική μας πίστα σκι και τους δικούς μας σύγχρονους σκιέρ. Τους ντύσαμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τους ανεβάσαμε στην ψηλότερη κορυφή της πίστας μας και τους αφήσαμε να νιώσουν την απόλυτη ελευθερία που χαρίζει στον άνθρωπο μια βόλτα στα χιονισμένα βουνά της γης.

Όταν όμως το χιόνι λιώνει γίνεται νερό και όταν έχει πολύ κρύο γίνεται πάγος. Με αφορμή λοιπόν την παρατήρηση αυτή, αναρωτηθήκαμε πως γίνεται αυτό αλλά και πως φτάνει το πόσιμο νερό στο σπίτι μας. Ο Σταγονούλης ήταν αυτός που μας βοήθησε να λύσουμε τις απορίες μας, την ώρα του Virtual Education, δείχνοντάς μας το μακρινό του ταξίδι. 

Έπειτα, με τη βοήθεια υλικών που βρίσκονταν στην κουζίνα μας, κάναμε το δικό μας πείραμα για να δούμε πόσο εύκολα ή δύσκολα το νερό αλλάζει μορφή και από υγρό γίνεται στερεό ή αέριο. Συμφωνήσαμε ότι το νερό κάνει έναν κύκλο και αποφασίσαμε να τον απεικονίσουμε με ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Φτιάξαμε σύννεφα, βουνά, ποτάμια, θάλασσες, ήλιο και ουράνιο τόξο, αλλά δε μείναμε μόνο εκεί, αφού την ώρα του θεατρικού παιχνιδιού, αναπαραστήσαμε όλα αυτά και με το σώμα μας, με σκοπό να τα εμπεδώσουμε καλύτερα μέσα από τη βιωματική μάθηση.

Το ενδιαφέρον μας κίνησε και η ζωή του φυτού, η οποία αποτελεί και αυτή κατά κάποιο τρόπο ένα κύκλο. Έτσι, αφού ενημερωθήκαμε μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το θέμα μας, φυτέψαμε τους δικούς μας σπόρους, τους τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία του χώρου μας και περιμένουμε να δούμε ποιος θα φυτρώσει γρηγορότερα! 

Στη συνέχεια απεικονίσαμε τη ζωή του φυτού σε ένα ευφάνταστο τρισδιάστατο πίνακα, με τον οποίο στολίσαμε το χώρο μας. Ολοκληρώσαμε το ταξίδι μας στο χώρο των φυτών αναζητώντας σχετικές λέξεις και ονόματα λουλουδιών στα αγγλικά και παίζοντας παιχνίδια με αυτά.

Η εβδομάδα μας ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία του δικού μας επιτραπέζιου παιχνιδιού. Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που συλλέξαμε όλη την εβδομάδα δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι ερωτήσεων που το ονομάσαμε «Ταξίδι στους πάγους». 

Ο καθένας τραβούσε ένα χαρτάκι από το βάζο των ερωτήσεων και εάν η απάντησή του ήταν σωστή έριχνε το ζάρι και προχωρούσε μπροστά. Το παιχνίδι μας ήταν ότι έπρεπε για να μας χαλαρώσει και να μας διασκεδάσει, ώστε να κλείσουμε ευχάριστα άλλη μία δημιουργική εβδομάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.