Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017

Καταστροφικές οι επιπτώσεις του υδραργύρου στην υγεία


Στις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία ο υδράργυρος αναφέρθηκε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 13/3/2017.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «ο υδράργυρος συνιστά απειλή για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη. Τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν αναντίρρητα την οξεία τοξικότητα του υδραργύρου, ενός στοιχείου που δεν μπορεί να καταστραφεί ούτε να εξαφανιστεί. Με τον άνεμο, το βαρύ αυτό μέταλλο εξαπλώνεται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες εκτιμούν ότι 1,5 με 2 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεννιούνται κάθε χρόνο έχοντας εκτεθεί σε απαγορευμένα επίπεδα μεθυλο-υδραργύρου. Επίσης, 200.000 παιδιά εκτίθενται ετησίως σε επίπεδα πάνω από το μέγιστο όριο, το οποίο καθορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λύσει το πρόβλημα του υδραργύρου, πρέπει να μειώσει τις εκπομπές από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα που συμβαίνει στη Γερμανία όπου παράγονται πάνω από 5 τόνοι υδραργύρου κάθε χρόνο. Επίσης μέτρα για τα οδοντοϊατρικά αμαλγάματα, τις μπαταρίες, τις λάμπες και τα απόβλητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου