Kinesis ΚΔΑΠ

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017

Κουρμπάνι 2017: Τιμήθηκε μεγαλόπρεπα ο προστάτης των αμπελουργών στην Γουμένισσα (Φωτογραφίες)

Δελτίο τύπου Συλλόγου "Άγιος Τρύφων" Γουμένισσας
Με πανηγύρια, μουσικά γλέντια αλλά και άφθονο κρασί, οι αμπελουργοί τιμούν τη μνήμη του προστάτη τους, του Αγίου Τρύφωνα, την 1η Φεβρουαρίου.

Η ημέρα αυτή αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα (προστάτη των αμπελουργών), συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία ξεκινάει η σημαντικότερη αμπελουργική φροντίδα, που είναι το κλάδεμα. Γι’ αυτό το λόγο την ημέρα της εορτής δεν γίνεται καμιά αμπελουργική εργασία.

Όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων», διοργανώνει το μεγαλύτερο, τέτοια εποχή, πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα, το «Κουρμπάνι».

Οι κάτοικοι, πολλοί από αυτούς πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, τηρώντας την παράδοση, δεν κλαδεύουν ποτέ πριν την 1η Φεβρουαρίου. Το πρώτο κλάδεμα γίνεται μετά τη λειτουργία, πανηγυρικά και ομαδικά. Το έχουνε σε καλό να αντέξουν τα σταφύλια μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και τα πηγαίνουν στην εκκλησία για να διαβαστούν και να μοιραστούν στους πιστούς. Όλοι παίρνουν ρώγες, που στις τρώνε για καλή υγεία, αφού φυλάξουν και μερικές στο εικονοστάσι.

Με τον αγιασμό ραντίζουν οι αμπελουργοί τα κτήματά τους, επικαλούμενοι τη βοήθεια για τη συνδρομή του Αγίου, για να δώσουν πολύ καρπό και να μείνουν για πάντα γερά.

Ο καθαρά αμπελουργικός χαρακτήρας του τόπου, η έντονη δραστηριοποίηση του Συλλόγου που διατρανώνει κάθε χρόνο την ιδιαιτερότητά του αλλά και την ενότητά του με τους υπόλοιπους κατοίκους, δίνουν στο κουρμπάνι του Αγίου Τρύφωνος τον τόσο γενικευμένο, καθολικά αποδεκτό χαρακτήρα του. Η γιορτή του Αγίου Τρύφωνος στη Γουμένισσα διατηρεί ζωντανά πολλά παραδοσιακά στοιχεία.

Οι παππούδες που ήρθαν το 1924 από την Ανατολική Ρωμυλία, και συγκεκριμένα από τα Άνω Βοδενά (5 χλμ. από την Στενήμαχο) έφεραν μαζί τους, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα. Ήταν γεωργοί και κατά κύριο λόγο αμπελουργοί, άνθρωποι που αγαπούσαν και λάτρευαν τη μάνα γη. Έτσι κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, στη γραφική κωμόπολη, οι πρόσφυγες τιμούσαν τη μνήμη του Άγιου, πραγματοποιώντας την τελετουργία του κουρμπανιού. Αρχικά γινόταν σε κάθε διασταύρωση του συνοικισμού που ζουν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.

Στη συνέχεια όμως, όταν χτίστηκε το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνος, το 1960, στο ψηλότερο σημείο του συνοικισμού, το πανηγύρι μεταφέρθηκε εκεί. Στις μέρες μας το Κουρμπάνι γίνεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εκκλησίας του Αγίου Τρύφωνα.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 31 Ιανουαρίου με πανηγυρικό εσπερινό και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη με την αναβίωση του εθίμου.

Η γιορτή ξεκίνησε με παρέλαση των χορευτικών τμημάτων και με την συνοδεία των χάλκινων της Γουμένισσας. Στις μία το μεσημέρι έγινε ο αγιασμός και στη συνέχεια διαμοιράστηκε στον κόσμο το διαβασμένο κρέας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου βράβευσε τους εκπροσώπους των οινοποιείων Χατζηβαρύτη και Αϊδαρίνη που παραβρέθηκαν, για την επί σειρά ετών στήριξή τους με χορηγίες στην εκδήλωση.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: ΚΑΠΗ Φιλλύρου Θεσσαλονίκης, ΚΑΠΗ Πενταλόφου του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού "Λαϊκότροπο" Καβάλας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανερής "ΠΑΪΚΟ", Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Κασσάνδρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Χαριλάου, Χορευτικός Όμιλος Θέρμης και ο πολιτιστικός σύλλογος "Άγιος Τρύφων".

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Δενδρίτης, ο Αντιπερειφεριάρχης κ. Βεργίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Γκουντενούδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Καραμισάκη και κ. Θωμαϊδης, ο Πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου κ. Παπαδόπουλος, ο Γενικός γραμματέας του Δήμου Παιονίας κ. Ανθρακίδης, ο Αντιδήμαρχος Γουμένισσας κ. Αλίρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Παιονίας κ. Σιωνίδης, κ. Καρβουνιάρη, κ. Μεμετζής, κ. Μπάρμπας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Γουμένισσας κ. Τραχανίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Τζούρτζος, ο πρώην βουλευτής κ. Πασσαλίδης, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο πρώην δήμαρχος Γουμένισσας κ. Πάτσης, ο Διευθυντής του νοσοκομείου Γουμένισσας κ. Τσαμαδιάς, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας κ. Ταρινίδης, ο πολιτευτής κ. Καζαντζίδης, η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Παπαχριστούδη, ο Δασάρχης κ. Τζάκος, ο Διευθυντής ΟΑΕΔ κ. Χατζηβασιλείου, οι διευθυντές Σχολείων, Πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς: Δήμο Παιονίας, Δημοτική Κοινότητα Γουμένισσας, Εταιρία KLEEMAN-ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, Οινοποιεία Αΐδαρίνη, Χατζηβαρύτη, Τάτση, Ευτυχίδη, Μπουτάρη, Επιμορφωτική Κιλκίς, Επιμελητήριο Κιλκίς, Εκδοτικός Οργανισμός ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Πυροσβεστική Υπηρεσία Γουμένισσας, Α.Τ. Γουμένισσας Τερζηδέλλη Φωτεινή-Παιδίατρος, Λαϊνας Δημήτριος, Καφέ Διατηρητέο, Τζούρτζος Αθανάσιος, Κυριακίδης Θεόφιλος-KILKIS WEB TV, Σούπερ Μάρκετ Συμεωνίδης, Μακρής Αθανάσιος-Τζάμια-Κρύσταλλα,Τερζής Βασίλειος Πολιτικός Μηχανικός, Ανθοπωλείο ΙΡΙΣ, Βασιλειάδης Γεώργιος, Κρεοπωλεία: Κούπανης Αντώνιος, Καρατζιά Ευγενία, Τσιμερίκας Χρήστος, Τσιγκά Ευθυμία, Σιδηρόπουλος-Βότανα, Τσελεπής Θεόδωρος, Καφέ Επέστρεφε, Αφοί Καρακόλη-Τυπογραφείο, Καρακαφτάνης Χρήστος, Τζιτζίδης Γεώργιος-ηλεκτρολόγος, Παπαλεξάνδρου Σούλα-οπωρολαχανικά, Catterig Ζάικος, Μακρής Σάκης, ΕΠΕ Χρισταντωνίου - Υλικά Οικοδομών, Γλαύτσης - Καλαιτζίδης - Θεοδωρίδης - Γεωπόνοι, Μανδράς Παναγιώτης-Σιδηρουργείο, Σανδραζάνης Γιάννης, ιερέας Τούμπας Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παυλίδης Κώστας, Μακρής Σάκης και τα καταστήματα της Γουμένισσας. Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές (μάγειροι-συνεργείο-σερβιτόρους,) μέλη και μη του συλλόγου για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς επίσης και σε όλους τους επισκέπτες της γιορτής.

Οι λαχνοί που κερδίζουν είναι:317 - σβανάς
604 - κλαδευτήρι
781 - πριόνι χειρός
359 - ψαλίδι κλαδέματος
841 - χαλί


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου