Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ο ρόλος του χρήματος στο θέμα της Ειδομένης για τους μετανάστες

Γράφει ο Πάνος Μόλλιας
Ειδομένη 2016 …. η αναγόρευση της Ειδομένης σαν δεξαμενή ψυχών είναι τελικά σωστή. Σε όλη την επικράτεια γίνονται διαδηλώσεις για να μην γίνει εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στον τόπο τους. Μέρη όπως Θεσσαλονίκη Σινδος (δυναμικές κινητοποιήσεις), Μυτιλήνη και Κω (μάχες σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις) Αθήνα όπου με επιστολές διαμαρτυρίας οι πέντε δήμαρχοι που θα φιλοξενούσαν τους μετανάστες αντέδρασαν. Στον νομό μας στο άκουσμα της λύσης Γαλλικού, οι κάτοικοι καθώς και οι πολιτικές αρχές αντέδρασαν και εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους. 

Στην Ειδομένη δεν υπήρχε κανείς να αντιταχθεί πέρα τις λιγοστές φωνές των κατοίκων της προέδρου τους και του δημάρχου. Ενώ αρχικά υπήρχαν οι φωνές σήμερα ….ξαφνικά καμία διαμαρτυρία καμία πρόθεση να απομακρυνθεί ο παράνομος καταυλισμός που στήθηκε από τις Μ.Κ.Ο. και μάλιστα ο οποίο επεκτείνεται. Τι έχει συμβεί;

Από το 2014 οι μετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονται στην περιοχή της Ειδομένης και οι λιγοστοί εθελοντές αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο περίθαλψης, σίτισης και ένδυσης. 

Με την γνωστοποίηση του θέματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προωθήθηκε η ιδέα των οργανωμένων εγκαταστάσεων. Ανοίγει ο δρόμος για τις ΜΚΟ και την δημιουργία υποδομών υγιεινής και περίθαλψης. Γρήγορα δημιουργήθηκαν οι σκηνές υποδοχής , σίτισης και εγκατάσταση αρκετών ΜΚΟ. 

Με την λειτουργία του οργανωμένου πλέον καταυλισμού υπήρχαν οι πρώτες αντιδράσεις για το ότι είναι παράνομος καταυλισμός επειδή βρίσκεται στην οριογραμμή ( ενώ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γίνεται λόγος για ουδέτερη ζώνη η οποία δεν υφίσταται μια παραπληροφόρηση ώστε να μπορέσει να νομιμοποιηθεί χωροταξικά ο παράνομος καταυλισμός).

Ο εγκλωβισμός των μεταναστών στην περιοχή αρχές Δεκεμβρίου 2015 , τα επεισόδια, οι βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, καταπάτηση ιδιοκτησιών, φθορές, συμπλοκές μεταξύ τους, εμπόδιση κυκλοφορίας του σιδηροδρόμου και καταπάτηση και καταστροφή καλλιεργειών. Στο διάστημα αυτό όλες οι ΜΚΟ έφυγαν αφήνοντας τα πάντα στο έλεος των μεταναστών. 

Τελικά επήλθε ηρεμία με επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Οι κάτοικοι δικαιολογημένα ανησυχώντας να αντιδράσουν αλλά χωρίς καμία υποστήριξη από την πολιτική σκηνή του τόπου μας. Προφανώς η Ειδομένη βολεύει όλο τον νομό Κιλκίς , την βόρεια Ελλάδα την ελληνική κυβέρνηση γενικά όλους για να επωμισθεί το πρόβλημα των μεταναστών. 

Ο μόνος που αντιδράει είναι ο δήμαρχος Παιονίας που δηλώνει ενώπιον του Υπουργού για την μεταφορά του καταυλισμού σε νόμιμο χώρο απόστασης τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα. Οι κάτοικοι οπλισμένοι με υπομονή, περιμένουν η πολιτεία να πράξει το νόμιμο αυτονόητο.

Και ενώ οι κάτοικοι περιμένουν με υπομονή να δουν την απομάκρυνση του παράνομου καταυλισμού, ο Δήμαρχος με το συμβούλιο διέκοψαν εργασίες στο ύψους του Πολυκάστρου για δημιουργία δευτέρου καταυλισμού πέρα της Ειδομένης και αναφέροντας ότι πρέπει να απομακρυνθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τα σύνορα. 

Στην Ειδομένη το σκηνικό είναι αντίθετο με όλα τα μέρη της Ελλάδας. Δηλαδή γίνονται έργα επέκτασης του δικτύου υδροδότησης από το υπάρχον καταυλισμό στο δεύτερο σημείο απόστασης 500 μέτρων ιδιοκτησίας της τραινοσέ, ενώ παράλληλα υπάρχουν καταπατημένες εκτάσεις καλλιέργειες που κάποιοι χρησιμοποίησαν ως κατασκηνωτικό χώρο με σκοπό την καταστροφή καλλιεργειών και τελικό στ΄9οχο την μίσθωση αυτών από τις ΜΚΟ για χρήση. Η εδραίωση του καταυλισμού Ειδομένης είναι γεγονός αν και παράνομος.

Το χρήμα τελικά φίμωσε τις φωνές και έκανε τους κατοίκους του δήμου Παιονίας να βλέπουν πλέον με συμπάθεια την ύπαρξη του παράνομου καταυλισμού αφού κάλυψαν θέσεις εργασίας. Μεθοδευμένα εδραιώθηκε και επεκτάθηκε ο παράνομος καταυλισμός ενώ οι όποιες φωνές καλύφθηκαν με την παρουσία των ευρώ.

Δεν αμφισβητούμε την προσφορά των ΜΚΟ στους μετανάστες και πρόσφυγες, ούτε την οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας του δήμου Παιονίας με την προσφορά θέσεων εργασίας.

Προφανώς η Ειδομένη είναι η λύση που εξυπηρετεί όλους άσχετα το αν είναι παράνομο και για αυτό φιμώνουν τον κόσμο με την μορφή Ευρώ και επεκτείνουν τον καταυλισμό εδραιώνοντας τον. .

Γιατί αφήνετε να συμβαίνει αυτό το παράνομο θέατρο του παραλόγου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.