Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ευρεία και κατεπείγουσα σύσκεψη στην Παιονία για το «Μεταναστευτικό»

Ευρεία και κατεπείγουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας με θέμα το «Μεταναστευτικό» και την αντιμετώπιση της κατάσταση στην περιοχή Ειδομένης και Ευζώνων του Δήμου λόγω των ανεξέλεγκτων προσφυγικών κυμάτων.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Παιονίας, κου Γκουντενούδη και του ενεργού δημότη – εθελοντή κου Βασίλη Τσαρτσάνη, κλήθηκαν πολιτειακοί φορείς , Βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σώματα Ασφαλείας καθώς και εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ειδομένης.

Πιο συγκεκριμένα, το παρόν έδωσαν ο Γεν. Αστ. Δ/ντης Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Μπαντουβάκης, ο Αστ. Δ/ντής Κιλκίς, κος Μπόλος και ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας, κος Γκαντίδης.

Για την πολιτική ηγεσία του Νομού παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του Κιλκίς, κύριοι Γεωργαντάς και Παραστατίδης, ο Περιφερειάρχης Κ.Μ., κος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ., κος Κυρίζογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, κος Βεργίδης, συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, κα Καραμισάκη και κο Θωμαΐδη, καθώς και η Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας κ Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Κιλκίς, κα Ζαρδαβά.

Από πλευράς Δήμου Παιονίας παρόντες ήταν οι πρόεδροι Τ.Κ. Ευζώνων και Ειδομένης, κος Τσανικίδης και κα Σουπλή αντίστοιχα, οι Αντιδήμαρχοι Παιονίας, κοι Αδαμόπουλος και Μεμετζής, οι Δημ. Σύμβουλοι, κοι Σιωνίδης, Συμεωνίδης και Φράγκος.

Καθοριστική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων Γιατρών Χωρίς Σύνορα, των Μ.Κ.Ο. PRAXIS, ΑΡΣΙΣ και Solidarity Now, καθώς προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους μετανάστες και ανέλυσαν τα δεινά που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες λόγω της μαφίας που δρα ανεξέλεγκτη στη γείτονα χώρα της Π.Γ.Δ.Μ..

Μια σειρά θεμάτων συζητήθηκαν στα έδρανα της αίθουσας μιας και το ζήτημα έχει αρκετές προεκτάσεις όπως η καθαριότητα και η δημόσια υγεία, η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των προσφύγων και η αδυναμία περίθαλψης τόσο μεγάλου πληθυσμού ανθρώπων. Όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν πως «το μεταναστευτικό» χρήζει μιας συνολικής αντιμετώπισης και σχεδιασμού από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης συνοψίζονται σε ένα κείμενο Ψηφίσματος, στο οποίο κατέληξαν και συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες εντός και εκτός συνόρων και να δοθεί η δέουσα δημοσιότητα και προσοχή σε ένα θέμα που θα απασχολήσει για καιρό την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Μετά τη σύσκεψη οι εκπρόσωποι πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας βρέθηκαν στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης όπου διαπίστωσαν δια ζώσης την κατάσταση που επικρατεί, καθώς 1.500 περίπου πρόσφυγες ανέμεναν κάτω από ζοφερές συνθήκες την είσοδό τους στο γειτονικό κράτος ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

ΠΟΡΙΣΜΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Σήμερα με το παρόν αποδεχόμαστε οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τη Διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, καθώς και τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη του Δήμου Παιονίας, να συνδράμουμε για την άμεση ανακούφιση και περίθαλψη των προσφύγων που εισέρχονται και εξέρχονται των συνόρων μέσω της Παιονίας.

Ταυτόχρονα, οι Βουλευτές του Νομού δεσμευόμαστε να μεριμνήσουμε για την άμεση δημοσιοποίηση και διεθνοποίηση του προβλήματος με σκοπό την λήψη αποφάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αιτούμαστε από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές να έχουμε πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα με επαρκή διάχυση πληροφοριών ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων.

Τέλος, αποφασίζουμε να καταθέσουμε πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο σχετική με την κατάρτιση στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου επίλυσης των άμεσων αναγκών, που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον από τα κύματα προσφύγων προς την περιοχή μας και συνολικά τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.