Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Εισήγηση Τονικίδη για το «θέμα ΑΕΠΙ»

Ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλαπλάσιους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. φαίνεται να παίρνει το δρόμο μιας ρεαλιστικής διευθέτησης.
Την περασμένη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) είχε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν τα Πνευματικά Δικαιώματα των δημιουργών της καλλιτεχνικής παραγωγής. Ένα ζήτημα που έχει καταγραφεί ως «θέμα ΑΕΠΙ».

Η συνάντηση ήταν σε συνέχεια πρωτοβουλίας που πήρε εδώ και καιρό το Επιμελητήριο Κιλκίς για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ένα θέμα, που οι στρεβλώσεις του προκαλούν παρενέργειες με οδυνηρά αποτελέσματα σ’ έναν πολυπληθή επιχειρηματικό κλάδο, αυτόν της αναψυχής και εστίασης.

Το ζήτημα κατά τη συνάντηση της Κ.Ε.Ε.Ε. με τον υπουργό Πολιτισμού το ανέπτυξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Π.Τονικίδης. Ο κ. Τονικίδης παρέθεσε επιγραμματικά όλες τις παραμέτρους ενός θέματος με δαιδαλώδεις παραμέτρους και καταστάσεις ανεξέλεγκτες. «Το ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων, όπως είπε, σήμερα ταλαιπωρεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Σήμερα τόνισε ο κ. Τονικίδης διαμαρτύρονται τόσο οι Πνευματικοί Δημιουργοί όσο και οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το καλλιτεχνικό τους προϊόν. Αυτό το γεγονός δημιουργεί στρεβλώσεις, που κάποια στιγμή πρέπει να θεραπευθούν».

Ο κ. Τονικίδης ανέφερε στην εισηγητική του ενημέρωση ότι θα πρέπει να ισχύσει ό, τι ακριβώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών και συμφωνία ανάλογα με την περίπτωση. «Είναι αδιανόητο τα τιμολόγια των Εταιριών Πνευματικής Ιδιοκτησίας να είναι ενιαία για Μύκονο και για ένα μικρό χωριό στην ηπειρωτική χώρα».

Μετά την εισήγηση του κ. Τονικίδη συμφωνήθηκε η σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα και θα υποβάλλει τις προτάσεις της μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2014. Κομβικό σημείο στα πορίσματα της Επιτροπής θα είναι και ο έλεγχος λειτουργίας των διαφόρων Εταιριών είσπραξης ποσών από τα Πνευματικά Δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού για το θέμα ήταν η συνέχεια της ενημερωτικής σύσκεψης στη ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ.Κ. κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων της χώρας στο Κιλκίς. Τότε την ενημέρωση είχε πραγματοποιήσει η δικηγόρος Αθηνών κ. Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου την οποία προσέλαβε η Κ.Ε.Ε.Ε. ως εξειδικευμένη στο θέμα των Πνευματικών Δικαιωμάτων.

2 σχόλια:

  1. σαν δε ντρεπονται λεω εγω...ας ερθουν οι εκλογες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αναφορικά με τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Άριστη ευκαιριά για το Επιμελητήριο, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να καταθέσει επίσημα και δημόσια τις απόψεις του.
    http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=5764

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.