Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η ευρυζωνικότητα σαν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας

Οι επενδύσεις στον τομέα της ευρυζωνικότητας θα τονώσουν τη ζήτηση για νέο περιεχόμενο και καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν την προσφορά, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθώντας ταυτόχρονα επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ευρυζωνική τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100.000 θέσεων εργασίας ανά έτος, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να επηρεάσουν τις θέσεις περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων. Ενδεικτικά, στη Γερμανία η κατασκευή ευρυζωνικών δικτύων αναμένεται να δημιουργήσει 968.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Στη Γαλλία η κατασκευή του δικτύου Fibre to the Home θα δημιουργήσει απασχόληση 365.000 ανθρωποετών, το οποίο μεταφράζεται περίπου σε €20 δις προστιθέμενη αξία στην οικονομία της Ε.Ε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου €152 δις προστιθέμενης αξίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίστηκε ότι η αναλογία κόστoυς – οφέλους σε επενδύσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι της τάξης των £2 για κάθε £1 που έχει επενδυθεί. Οι ευρυζωνικές επενδύσεις, αντιθέτως, αποδίδουν £20 για κάθε £1. Στην Ελλάδα, η κατασκευή δικτύου FTTH/B θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω του €1 δις, δημιουργώντας άμεσα περί τις 40.000 θέσεις εργασίας τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των υποδομών.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών και μελετών IDATE (29/9/2011), στην ΕΕ-35 υπάρχουν ήδη 4,6 εκατομμύρια συνδρομητές (homes connected) σε υποδομές FTTH/B (αύξηση 14% μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2011), ενώ συνολικά υποδομές FTTH/B είναι άμεσα διαθέσιμες (homes passed) σε 25 εκατομμύρια κατοικίες (αύξηση 26% μόνο για το 1ο εξάμηνο του 2011).
Eλλάδα
Τα παραπάνω δεδομένα στοιχειοθετούν την ανάγκη επενδύσεων σε ευρυζωνικά δίκτυα και στη χώρα μας. Οι επενδύσεις αυτές, αν και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη ξεκινήσει δυναμικά, στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι μηδαμινές.
Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία χρηματοδοτούν επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα, πρόσφατα μέσω και νέων χρηματοδοτικών μέσων, π.χ. σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία μειώνουν το επενδυτικό ρίσκο των επιχειρήσεων για μεγάλα έργα. Τέτοια νέα χρηματοδοτικά μέσα προβλέπονται και στο τηλεπικοινωνιακό μέρος του Connecting Europe Facility (CEF) το οποίο προτάθηκε από την Ε.Ε. στις 19 Οκτωβρίου 2011.
Όπως τονίζεται, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών βασισμένων σε Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (ΔΠΕΓ) θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κλάδου τηλεπικοινωνιών, αλλά και του συνόλου της οικονομικής παραγωγής, με την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών σε χαμηλές τιμές, στην άμεση ώθηση στην οικονομία, αφού θα ενεργοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ελκυστική για άμεσες ξένες επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην άμβλυνση των κοινωνικών και κυρίως, των γεωγραφικών ανισοτήτων και στη μείωση του “ψηφιακού χάσματος”, που μας χωρίζει από άλλες χώρες της Ε.Ε., στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητες ανάπτυξης εξαγώγιμων υπηρεσιών, στη δημιουργία αποτελεσματικότερων εθνικών δράσεων για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων), τη μαζική εφαρμογή της τηλε-ιατρικής και της τηλε-εκπαίδευσης κ.λπ., τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου Δικαιωμάτων Διέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.