Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Δεύτερη επείγουσα ενημέρωση πτηνοτρόφων και κατόχων οικόσιτων πουλερικών για την γρίπη των πτηνών

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:

Σε συνέχεια των από 28.11.2016, 17.01.2017 και 17.02.2017 ανακοινώσεων, σας ενημερώνουμε ότι στις14.02.2017 επιβεβαιώθηκε υψηλής παθογονικότητας υπότυπος Η5Ν8 σε νεκρά πτηνά (σε κύκνο και σε αγριόπαπια ) που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Βόλβης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας που ήδη εφαρμόζονται για τη γρίπη των πτηνών με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στα οικόσιτα πουλερικά και τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε όλη την επικράτεια της χώρας (ενώ πριν η απαγόρευση αφορούσε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές). Επισημαίνεται ότι τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί για τις συστηματικές εκτροφές και για τα οικόσιτα πουλερικά, όπως αναφέρονται στα προηγούμενα σχετικά Δελτία Τύπου, ισχύουν και για τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών (ζωανθρωπονόσος), υποχρεωτικής δηλώσεως, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες πουλερικών στα μέτρα βιοασφάλειας και τις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών που εξακολουθούν να ισχύουν και ενισχύονται.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Σας ενημερώνουμε ότι ο συγκεκριμένος υπότυπος δεν είναι υψηλής παθογονικότητας για τον άνθρωπο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.