Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"Οι γκρίζες ζώνες του Κιλκίς"

Με χθεσινή ερώτηση της βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου στη βουλή αναδείχθηκε ένα χρονίζον πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αντικατάσταση του αναλογικού σήματος των επίγειων τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας σε ψηφιακό, σε μεγάλο τμήμα του Ν. Κιλκίς και περιοχές της Κ. Μακεδονίας. Δυστυχώς ο πρόχειρος σχεδιασμός της ψηφιακής πλατφόρμας DIGEA και η αντιμετώπιση του, δείχνει για μια ακόμη φορά πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα του 2014.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση, που συνυπέγραψε και ο συντονιστής για τα θέματα αυτά στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κ. Διαμαντόπουλος.

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 έγινε το περίφημο switchoff του αναλογικού σήματος από τους αναμεταδότες του Φιλίππειου και Χορτιάτη με την αναμενόμενη ψηφιακή μετάβαση του σήματος που θα έλυνε τα προβλήματα σε περιοχές όπου η θέαση των καναλιών εθνικής εμβέλειας ήταν προβληματική.

Όμως οι παρεμβολές στις ψηφιακές συχνότητες που αφορούν την περιοχή της Μακεδονίας και η απώλεια τηλεοπτικού σήματος σε πολλούς από τους νομούς μαρτυρούν τον πρόχειρο σχεδιασμό για την μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα μας.

Στο νομό Κιλκίς, σε τρία μεγάλα χωριά του δήμου στο Νέο Αγιονέρι, στο Παλιό Αγιονέρι και στο Ανθόφυτο, δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης του ψηφιακού σήματος της Digea, ενώ προβλήματα λήψης παρουσιάζουν κατά καιρούς και άλλες περιοχές του Νομού, αφού στη συχνότητα που εκπέμπει παρεμβάλλεται αλλοδαπή ψηφιακή πλατφόρμα. Σ

υγκεκριμένα, όταν από την 1η Μαρτίου 2013 ξεκίνησαν επίσημα οι εκπομπές της εν λόγω επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στους διαύλους "29 και 31", του κέντρου εκπομπής (που εν μέρει επηρεάζει περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας αφού η συχνότητα 29 UHF της DIGEA από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη "βάλλεται" από το συγκεκριμένο δίκτυο το οποίο σύμφωνα με τον χάρτη της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών εκπέμπει ορθά στην συχνότητα αυτή), άρχισε να επηρεάζεται αρνητικά η λήψη του Ελληνικού διακομιστή σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπως και σε μερικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα ουσιαστικά πηγάζει από την εφαρμογή του μεταβατικού χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί από τον βασικό χάρτη της ITU (Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών) και να έχουν μεταφερθεί στις οριστικές συχνότητες οι ψηφιακές εκπομπές ανά την Ελλάδα.

 Να θυμίσουμε ότι η συμπληρωματική KYA 44088/1268/Φ150/2012 που βγήκε για να μεταφερθεί ο δίαυλος 25 της Digea "ALPHA, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV " (στο δίαυλο 24), στις 14/12/2012 (κατά το αναλογικό SwitchOff του Χορτιάτη), δεν πρόβλεψε να γίνει αντίστοιχη μετακίνηση συχνοτήτων και για τα άλλα ψηφιακά μπουκέτα των παρόχων "Digea, ΕΡΤ, Νedmed, Περθώ, DBS και DigitalUnion" (στους διαύλους του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων).

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα το θέμα η Digea στην ουσία αναγκάζει πολλούς κατοίκους αυτών των χωριών να γίνουν συνδρομητές της δορυφορικής ψηφιακής πλατφόρμας nova πληρώνοντας ετησίως υψηλά ποσά σε καιρούς κρίσης, για κάτι που στους υπόλοιπους πολίτες παρέχεται δωρεάν. Και όλα αυτά την ώρα που από 1η Ιανουαρίου 2014 στο λογαριασμό της ΔΕΗ χρεώνονται 3 ευρώ υπέρ της ΝΕΡΙΤ.

Επειδή οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν μπορούν να περιμένουν έως ότου ολοκληρωθεί πανελλαδικά η μετάβαση του ψηφιακού σήματος , κάτι που προβλέπεται στο τέλος του 2015.

Επειδή η θέαση των καναλιών εθνικής εμβέλειας πρέπει να παρέχεται δωρεάν και για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων όπως ορίζεται από το ITU ;

Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει άμεσα τις γκρίζες ζώνες εκπομπών όπως στις συγκεκριμένες περιοχές και να αποκαταστήσει την ομαλή λήψη σήματος, πότε, πώς και με ποιο τρόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.