Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

MED-QUAD: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Διεθνής Διασυνοριακή Συνάντηση στο Κιλκίς

Οι εταίροι του έργου από την Ελλάδα ενίσχυσαν τον ρόλο των Κοινωνικών Πανεπιστημίων ενώ παρουσίασαν τα αποτελέσματα του MED-QUAD σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο.

Δελτίο τύπου ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ Κιλκίς
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) και η Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.-Κ.Δ.Β.Μ., Επικεφαλής Εταίρος του έργου MED-QUAD, φιλοξένησαν στο Κιλκίς στις 25-26 Μαΐου 2023, τους εκπροσώπους των εταίρων του έργου στο πλαίσιο της διήμερης Διασυνοριακής Συνάντησης καθώς και τοπικούς εκπροσώπους των βασικών συντελεστών του τετραπλού έλικα δηλ. τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο για τη συμβολή του MED-QUAD στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη Μεσόγειο μέσω της συνεισφοράς των «Κοινωνικών Πανεπιστημίων».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα του ΔΙΠΑΕ στο Κιλκίς συμμετείχαν (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) συνολικά πάνω από 100 άτομα. Σε αυτή συμμετείχαν πέρα από τους Έλληνες εταίρους, εκπρόσωποι από από τα πανεπιστήμια:

• University of l’Aquila (L'Aquila-Ιταλία),

•Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport- AASTMT (Αλεξάνδρεια-Αίγυπτος)

• Al-Balqa' Applied University – BAU (Σαλτ - Ιορδανία),

• University of Sousse (Sousse-Τυνησία)

• Palestine Polytechnic University–PPU (Hebron-Palestine)

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας περιλαμβανομένων των μελών της Ομάδας Ανάπτυξης της Πόλης (CDG), δηλαδή του Δήμου Κιλκίς (συνεργαζόμενος εταίρος) και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς - ΔΕΥΑΚ, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, του Επιμελητηρίου Κιλκίς, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κιλκίς (ΑΝΚΙ) κ.ά.

Οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους παρευρισκόμενους αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν τη συνάντηση μέσω YouTube τα επιτεύγματα του έργου, την εξέλιξη των ερευνητικών δράσεων και ιδιαίτερα τα πιλοτικά ‘’ζωντανά εργαστήρια’’ για τις «Εφαρμογές Έξυπνης Χρήσης του Νερού» [Smart Water Use Applications (SWUAP) Living Lab] και για την «Εφαρμοσμένη Έρευνα για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ARCHEO)».

Το έργο MED-QUAD είναι ένα έργο διασυνοριακής συνεργασίας που στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών για αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των βασικών συντελεστών της προσέγγισης του Τετραπλού Έλικα στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας, της τεχνολογικής και αειφόρου ανάπτυξης και της καινοτομίας.

Με την παρουσίαση των επιτευγμάτων του έργου στη συνάντηση, δόθηκε η πρώτη έμπρακτη απόδειξη της εφαρμογής του οράματος του έργου MED-QUAD για την ακαδημία , το οποίο είναι:

να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε οργανισμούς «κοινωνικά ευαισθητοποιημένους» έτσι ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία να ανταποκρίνονται πλήρως στον ρόλο τους λειτουργώντας όχι μόνο «στην» πόλη/τοπική κοινότητα αλλά «για την πόλη», δηλαδή για το κοινωνικό όφελος των πολιτών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για συνεχή αλληλεπίδραση, ανταλλαγή ιδεών και συζητήσεων σχετικά με τις μεθόδους εφαρμογής και εξέλιξης του ρόλου των Κοινωνικά Ευαισθητοποιημένων Πανεπιστημίων. 

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Eni CBC MED Programme οι εταίροι απέκτησαν σύγχρονο, ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό για τα “ζωντανά εργαστήρια” που έχουν εγκαταστήσει σε κάθε χώρα για ερευνητικούς σκοπούς, μελέτες και επιστημονικές εργασίες. Έτσι, έχοντας ως καίριο εργαλείο την αξιοποίηση του εξοπλισμού αυτού, τα πανεπιστήμια θα επιτύχουν να δράσουν και να εξελίξουν τον ρόλο τους αποδεικνύοντας όχι μόνο το εκπαιδευτικό αλλά και το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη του ΔΙΠΑΕ παρουσίασαν τη ψηφιακή χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε στο Σπήλαιο του Κιλκίς. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η επίσκεψη μιας μικρής ομάδας μαθητών του1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη χρήση της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την ψηφιακή περιήγηση του σπηλαίου. Ακολούθησαν επιτόπιες επισκέψεις για τους εταίρους στο Σπήλαιο του Κιλκίς και στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς - ΔΕΥΑΚ (συνεργαζόμενος εταίρος) όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός του έργου για τις έρευνες της ποιότητας του νερού.

Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρήγαγαν κρίσιμα συμπεράσματα σχετικά με την καινοτόμο προσέγγιση του Τετραπλού Έλικα με έμφαση στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικά Ευαισθητοποιημένου Πανεπιστημίου και προσδοκούν ότι το έργο θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους ακόμη και μετά τη λήξη του.

Το Έργο χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και έχει προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.

Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο με τίτλο Διασυνοριακή Συνάντηση για την ανάπτυξη στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του MED-QUAD. (Βίντεο-παραγωγή: Κώστας Χαραλαμπίδης, Γνώμη Κιλκίς Παιονίας)
.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.