Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Εκδηλώσεις στο Νομό Κιλκίς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ανακοίνωση 
Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς 
Σάββατο 18 και Κυριακή 18 Μαΐου 2024, ώρα 11.00
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει και φέτος στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και με χαρά σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε:

Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, ώρα 11.00

Περιήγηση στο απόρθητο Φρούριο Γυναικοκάστρου,

με ιστορίες από τον Ιωάννη Καντακουζηνό και τον Εβλιγιά Τσελεπή

Το Γυναικόκαστρο είχε την αγαθή τύχη να περιγραφεί, λεπτομερώς από τον λόγιο αυτοκράτορα και ιστορικό Ιωάννη Καντακουζηνό (μέσα 14ου αι.), αλλά και από Τούρκους περιηγητές, όπως ο Εβλιγιά Τσελεμπή (μέσα 17ου αι.). Με αναφορές στη στρατηγική του σημασία, στα τείχη και τα κτήριά του, στη μυθιστορηματική Μαρουλία και στους ανθρώπους του μεταβυζαντινού οικισμού του, συμπληρωμένες από τις πληροφορίες που προσφέρουν οι κατά καιρούς ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες, θα περιηγηθούμε στους χώρους του απόρθητου βυζαντινού φρουρίου του Γυναικοκάστρου, που αποτέλεσε σημαντικό φυλάκιο για τη βόρεια άμυνα της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης.

Σημείο συνάντησης: Παλαιό Γυναικόκαστρο, φυλακείο ΕΦΑ Κιλκίς, στους πρόποδες του βυζαντινού κάστρου

Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, ώρα 11.00 & 12.00

Περιήγηση από την αρχαία «Ευρωπαίων πόλιν» στο οθωμανικό μαυσωλείο και τον χριστιανικό ναό Μεσιάς

· Ώρα 11.00 Στη Μεσιά, στο μαυσωλείο (turbe) μουσουλμάνου αγίου (baba), που, με σεβασμό στην ιστορία του, σήμερα λειτουργεί ως χριστιανικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα αφηγηθούμε την ιστορία ενός μνημείου από την ύπαιθρο χώρα της αρχαίας Ευρωπού έως τη σημερινή εποχή.

· Ώρα 12.00 Θα περιηγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της «Ευρωπαίων Πόλεως», της γενέτειρας του Σέλευκου Α΄ Νικάτορα, του σπουδαιότερου των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γνωρίζοντας τον λόφο της αρχαίας πόλης, και τις νότιες νεκροπόλεις της με σημαντικά ταφικά μνημεία από την ύστερη κλασική έως και την παλαιοχριστιανική εποχή (4ο αι. π.Χ. έως και τον 6ο αι. μ.Χ.).

Όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ξεναγήσεις. Η μετακίνηση γίνεται με ίδια μεταφορικά μέσα.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα νερό και να φορούν καπέλο και αθλητικά παπούτσια.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τρίτη - Παρασκευή, 09.00-14.00, τηλ. 23410 22005, 23410 76661

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Κοινοτήτων Παλαιού Γυναικοκάστρου, Ευρωπού και Μεσιάς, καθώς και του Φυσιολατρικού, Εξωραϊστικού, Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιού Γυναικοκάστρου, του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού και του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μεσιάς 'Αλέξανδρος Βυζάντιος'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.