Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Τα “Ελευθέρια” της Γουμένισσας

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης
Ως γνωστόν, η επαρχία Παιονίας εορτάζει στις 23 Οκτωβρίου την 111η επέτειο των ελευθερίων της από το Τουρκικό ζυγό, που συνέβη το 1912, στην ιστορική έδρα της, τη Γουμένισσα.. Η απελευθέρωση συνέπεσε με την εορτή του αγίου Ιακώβου του Αδελφόθεου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, μετόχι των οποίων υπήρχε στη Γουμένισσα. Το 2018, με Προεδρικό Διάταγμα καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα αργίας και εορτασμού για όλη την Παιονία.

Το πρωί της 23ης Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, λαμπρό εκκλησιαστικό μνημείο της ηρωικής αντίστασης της Ρωμηοσύνης κατά του ύπουλου Εθνοφυλετισμού, θα τελεσθεί, υπό του Σεβασμιωτάτου η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία, με ιερείς και διακόνους, την οποία συνέγραψε ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος. Ήταν η Λειτουργία που στον πυρήνα της τελείτο τους πρώτους τέσσερις αιώνες κατά την περίοδο των μεγάλων διωγμών κατά των χριστιανών, στις κατακόμβες και οικίες, μέχρι την εποχή της συγγραφής των νέων ιερών Λειτουργιών των Μεγάλων Ιεραρχών Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Σε όλες τις ορθόδοξες χώρες τελούνται αυτές οι λειτουργίες μεταφρασμένες στην γλώσσα κάθε μιάς.

Καλείτε το χριστώνυμο πλήρωμα να συμμετάσχει σε αυτήν την θεία Λειτουργία, αλλά και στην όλη εορτή που θα επακολουθήσει, με Δοξολογία για την απελευθέρωση, με ομιλία, επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Ηρώον των Μακεδονομάχων και κατάθεση στεφάνων. Στην πλατεία 23ης Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση μαθητών και Πολιτιστικών Συλλόγων, σε ανάμνηση της πορείας των απελευθερωτών στρατιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.