Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Σδούγγος, μας μιλά για τη Θεσσαλονίκη και την Αυτοδιοίκηση

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την δημοτική παράταξη ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και τον Δήμαρχο κύριο Κωνσταντίνο Ζέρβα, Νικόλαος Σδούγγος, μας μιλάει για την Θεσσαλονίκη, την Αυτοδιοίκηση και την Καθημερινότητα.

Επιμέλεια Ερωτήσεων: Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς
Ο κόσμος της πόλης και των συνοικιών σου γνωρίζει πάνω κάτω το οικογενειακό, ακαδημαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό προφίλ σου. Θέλω να μου πεις όμως γιατί ένα πολυάσχολο και γεμάτο ευθύνες άτομο όπως εσυ θέτει τον εαυτό του, τον χρόνο του και την ποιότητα του α. στην προεκλογική αναμέτρηση και β. αν και εφόσον αν εκλεγείς με το καλο και το εύχομαι και το θέλω, στις δημοτικές ''μάχες'' στα συμβούλια, συνελεύσεις κλπ; Τι σε κέρδισε χθες και σήμερα, ώστε να στραφείς στο δημοτικό πολιτικό γίγνεσθαι;

Η πολιτική είναι για μένα οξυγόνο, ζω για την πολιτική και όχι από την πολιτική. Είμαι εδώ και πολλά χρόνια εμπλεκόμενος με αυτή. Είναι μια σχέση ζωής. Η Θεσσαλονίκη είναι έρωτας, είναι η πόλη των χαμένων ευκαιριών, είναι η πόλη των πολλών ματαιώσεων. Γεννήθηκα μεγάλωσα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Έμεινα εδώ και θέλω να την δω να φτάνει εκεί που της αξίζει. Βρίσκομαι δίπλα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα από το 2012, υπήρξα ένας από τους στενότερους του συνεργάτες από την εποχή που ήταν αντιδήμαρχος, το 2019 κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να γυρίσει σελίδα η πόλη. Συνεχίζουμε και σήμερα ακόμη πιο δυναμικά για μια ακόμα πιο επιτυχημένη θητεία.

Πες μου το πολύ μεγάλο θετικό του Δήμου σου, της πόλης σου, της γειτονιάς σου, ως δημοτική, γεωγραφική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική οντότητα... αλλά και το μεγάλο αρνητικό, παρακαλώ θερμά! Τι άλλαζες αν είχες την δύναμη π.χ. μέσα σε 48 ωρες;

Η Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, έχει μια οργανική σχέση μαζί της. Είναι ένα μεγάλο σταυροδρόμι που ιστορικά αποτέλεσε σημείο συνάντησης ενός ολόκληρου μωσαϊκού πολιτισμών. Αυτό είναι το μεγάλο αβαντάζ της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς δεν το έχει εκμεταλλευτεί όσο θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια. Ήρθαν πολλές νέες επενδύσεις από το 2019 στην Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Δε μου αρέσουν οι τίτλοι πρωτεύουσα των Βαλκανίων και συμπρωτεύουσα, είναι πολύ 90’s. Οφείλουμε ως διοίκηση να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα για την πόλη που αγαπάμε. Αν είχα τη δύναμη θα ολοκλήρωνα το δυνατόν συντομότερο το μετρό της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα κορυφαίο έργο που όμως είναι πολύπαθο και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί. Η πόλη θα πάρει μια τεράστια ανάσα κυκλοφοριακή και θα είναι μια εντελώς άλλη πόλη.

Σκέψου ότι εχεις απέναντι σου έναν μέσο νεολαίο της γενιάς μας και της πόλης σου, ας πούμε 29 ετών. Τι της/του λες για το αύριο.

Όσο δυσοίωνο κι αν φαίνεται το μέλλον, οφείλουμε να συμμετέχουμε, να παίρνουμε αποφάσεις για τα κοινά. Η δική μας γενιά τράβηξε όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης και έγινε η πρώτη που έζησε και ζει χειρότερα από την προηγούμενη. Στο βάθος όμως κάτι φαίνεται να αλλάζει. Εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε, εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος όλης της προσπάθειας. Με πίστη για την αλλαγή, με συμμετοχή στα κοινά και με δυναμικές διεκδικήσεις κάποιες φορές. Έτσι μόνο θα πετύχουμε.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι σταθμός και βήμα για μετά... ή είναι για σενα λιμανι σταθερο, απάνεμο, ήρεμο... αλλά και αγαπημένο;

Αγαπώ πολύ τη Θεσσαλονίκη ακόμα και για να σκεφτώ να φύγω μακριά της. Στόχος μου είναι να βελτιώσω την πόλη μου, γι’ αυτό έμεινα εδώ και δεν έφυγα με την πρώτη γενιά του brain drain, γιατί θέλω να την δω ψηλά. Μόνο με την συλλογική προσπάθεια όλων μας, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της αλλαγής. Οι προσωπικές φιλοδοξίες στην πολιτική είναι κάτι το οποίο δεν με απασχολεί. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι τρόπος και στάση ζωής.

Πώς συνδυάζονται δουλειά, οικογένεια, φίλοι και πολιτική;

Με πολύ πόνο… Η γενιά μου βρέθηκε να υπηρετεί πολλαπλούς ρόλους. Σε μια εποχή που οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον ρόλο του εργαζόμενου, του συζύγου και του πατέρα. Δυστυχώς δεν περνάω όσο χρόνο θα ήθελα με την οικογένεια και τους φίλους μου, πράγμα που με στεναχωρεί, όμως η ικανοποίηση που βλέπω στα μάτια φίλων και οικογένειας όταν συμμετέχω δυναμικά μου δίνει το κουράγιο να συνεχίσω να παλεύω για αυτούς, αλλά και για όλους όσοι με τιμούν με την φιλία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιος είναι ο Νίκος;

Γεννήθηκα το 1986 και μεγάλωσα στο Καραμπουρνάκι. Φοίτησα στο γυμνάσιο και το λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη. Το 2009 αποφοίτησα από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια φοίτησα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με ειδίκευση την Επικοινωνία και τον Πολιτισμό. Εργάστηκα ως σύμβουλος για ζητήματα επικοινωνίας και μάρκετινγκ. Από το 2012 έως το 2015 υπήρξα συνεργάτης του Κωνσταντίνου Ζέρβα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιδήμαρχος. Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση στην Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιείται στην εμπορία νωπών αλιευμάτων παράκτιας και μέσης αλιείας. Είμαι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιχθυεμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης.

Στο παρελθόν διατέλεσα έφορος σε ερασιτεχνικά σωματεία καλαθοσφαίρισης καθώς και μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με συμμετοχές σε ασκήσεις και επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR). Διατέλεσα επίσης επί σειρά ετών τακτικό μέλος και εθελοντής της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης καθώς και εθελοντής αιμοδότης.

Πολιτικά δραστηριοποιήθηκα στο Πανεπιστήμιο αρχικά με την ΠΑΣΠ και στη συνέχεια ως εκλεγμένο μέλος στη νομαρχιακή επιτροπή Ά Θεσσαλονίκης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τέλος ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα. Στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκα επιλαχών στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Από το 2019 είμαι μέλος του ΔΣ της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας. Είμαι παντρεμένος με την Αγγελική Σουντουλίδου και έχουμε ένα γιο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.