Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Η κατάρρευση του «επιτελικού» κράτους και το αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου
Γινόμαστε και πάλι αυτές τις ημέρες μάρτυρες μίας φρικτής τραγωδίας.Πύρινα κύματα σαρώνουν και πάλι τεράστιες εκτάσεις γής αφήνοντας πίσω καταστροφή και θάνατο.Και όταν όλα τελειώσουν και -δυστυχώς- ξεχαστούν τότε το δήθεν επιτελικό κράτος θα βγεί να τονίσει και πάλι το «πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα» αν ήταν στην εξουσία οι «άλλοι».

Το κυβερνών κόμμα ήρθε στην εξουσία πριν από περίπου πέντε χρόνια με βασικό αφήγημα το αίσθημα ασφάλειας που θα έφερνε στους πολίτες και το πόσο έλειπε αυτό μέχρι τότε από την χώρα.Βέβαια η έννοια της ασφάλειας δεν είναι ίδια για όλους μας.Ο πολίτης στ’ αλήθεια πως θα νιώσει ασφαλής αν ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή η ζωή του και η περιουσία του μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο; Κάθε φορά που θα λαμβάνει χώρα ένα έντονο καιρικό φαινόμενο ο φόβος της καταστροφής είναι οφθαλμοφανής και αυτό ο πολίτης αυτής της χώρα το νιώθει ολοένα και περισσότερο.

Το 2019 η φρικτή τραγωδία στο Μάτι ήταν νωπή και η οποιαδήποτε σύγκριση με το τώρα ως μία «επιτυχία» δείχνει πόσο φρικτά ανέτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για την διαχείριση οποιασδήποτε τραγωδίας.Αυτό όχι απλά πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες, αλλά να τους τραντάξει ως η αφορμή για αλλαγές.

Τι είδαμε έως τώρα; Τίποτα.Ή μάλλον για να μην είμαστε ασαφείς είδαμε μία άψογη απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισης με συνεχείς αλλαγές ηγεσιών, με αλλαγές στα ονόματα των υπουργείων με την ουσία να μένει στην άκρη.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Πολιτική Προστασία είναι ο μεγάλος ασθενής και το «επιτελικό κράτος» ένα μεγάλο ψέμα.Όχι άλλα ευχολόγια, όχι άλλη επικοινωνία.Είναι ώρα για πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.