Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πολύκαστρο: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο

Δελτίο τύπου Δήμου Παιονίας
Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, στο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη όσων αγωνίσθηκαν και προσέφεραν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της μαρτυρικής Κύπρου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Παιονίας, σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη, από τον πρόεδρο του Παραρτήματος της ΕΑΑΣ Ν. Κιλκίς , Υποστράτηγο ε.α. Σπύρο Τσερτσίδη και από τον γραμματέα του ΣΕΑ Ν.Κιλκίς Δημήτριο Πέρρο.

Πριν την έναρξη των εισηγήσεων ο εκπαιδευτικός και συντοπίτης μας κ. Ανδρέας Γκαντίδης, δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου, έκανε μια σύντομη εισαγωγή σχετική με τον σκοπό της εκδήλωσή μας με θέμα: «η αυτοθυσία και ο ηρωισμός ως εχέγγυα της ιστορικής συνέχειας του έθνους».

Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι εισηγητές της εκδήλωσης οι οποίοι επιχείρησαν να αναδείξουν, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, την προσφορά, την δράση, τις αρετές και τον ηρωισμό που επέδειξαν όλοι οι στρατιώτες, ώστε να μπορέσει ο καθένας μας να αντιληφθεί το μεγαλείο και την αξία των πράξεων τους και να αντλήσουμε υπερηφάνεια και δύναμη, αλλά και να κατανοήσουμε το μέγεθος και του δικού μας χρέους.

Ο κ. Χρήστος Γκόλιαρης, ήταν ο πρώτος εισηγητής, ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν κατά τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, έως πριν το 1974.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παιονίας κ. Ιωάννης Ντάτος, αναφέρθηκε στα όσα τραγικά και ηρωικά διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1974.

Στο τρίτο μέρος, ο αντιστράτηγος ε.α Καμπουρίδης Λάζαρος, αναφέρθηκε στα γεγονότα που προέκυψαν μετά το 1974 μέχρι και σήμερα, και τα οποία κατά κανόνα αφορούν σε πολιτικό-διπλωματικές διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Στη συνέχεια, ο γνωστός δημοσιογράφος και συνδημότης μας κ.Παντελής Σαββίδης, έχοντας την δημοσιογραφική γνώση και εμπειρία δεκαετιών, έκανε έναν σύντομο σχολιασμό, σχετικό με το σκοπό της εκδήλωσης μας.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους και τους αγώνες τους, όσοι υπηρέτησαν στην Κύπρο την περίοδο 1964-67 και όσοι πολέμησαν το 1974, οι οποίοι κατάγονται ή διαμένουν στο Δήμο μας.

Όλοι όσοι τιμήθηκαν ήταν οι εξής:

Ιωαννίδης Στέργιος του Βασιλείου - πεσών εν υπηρεσία

Γκοτζίρης Αθανάσιος του Ιωάννη

Δουμπιώτης Χρήστος του Αριστείδη

Καμπουρούδης Ιωάννης του Γεωργίου

Καρακασίδης Γεώργιος του Ιωάννη

Μελλίδης Χαράλαμπος του Αναγνώστου

Τζαβέλλας Κωνσταντίνος του Χρήστου

Τσιτιρίδης Γεώργιος του Αβραάμ

Χαμουρούδης Στάικος του Στέργιου

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1974

Γραμματικόπουλος Δημήτριος του Κων/νου

Δελιστογιαννάκης Νικόλαος του Πέτρου

Δίγκλης Δημήτριος του Ζαχαρία

Καραβίδας Θεοδόσιος του Χαρίλαου (Σχης ε.α.)

Καραπαναγιώτης Ιωάννης του Παναγιώτη

Κοζκόζης Στέφανος του Χαραλάμπους

Κουμαρνέτος Γεώργιος του Γρηγορίου

Μπακάλης Δημήτριος του Χρήστου

Πάσιος Ευάγγελος του Δημητρίου

Σιώπκας Χρήστος του Στεφάνου

Τρύπκης Ιωάννης του Δημητρίου

Τσεκούρας Γεώργιος του Ιωάννη

Τσολακίδης Ιωάννης του Αλεξάνδρου

Τσαγγαδάς Θεόφιλος του Γεωργίου (Σχης ε.α.)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.