Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Προς ταπεινωτική ήττα Λοβέρδου στη Θεσσαλονίκη

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης
Τα προεκλογικό μόρφωμα, υπό την επωνυμία “Δημοκράτες”, του Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται πως “τελειώνει πριν καν ξεκινήσει”. Τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη.
Το υποτιθέμενο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην οδό Τσιμισκή είναι κλειστό: 24 ώρες το 24ωρο! Ακόμη και η τηλεοπτική οθόνη του αυτοτελούς κυκλώματος για την προσωπική διαφήμιση του υποψηφίου έχει, από πολλές ημέρες, “παγώσει”.

Από την άλλη η “βουβή” κατάσταση του ενοικιασθέντος ισογείου καταστήματος είναι ενδεικτική για τις παρακμιακές συνθήκες που αναδύονται στον πιο εμβληματικό δρόμο της πόλης: ”οδός Τσιμισκή”. Η καθημερινή πασαρέλα της Θεσσαλονίκης “αποδομείται”, ως προς τη χρήση των ακινήτων της.

Το ενοικιασθέν ισόγειο από τον Ανδρ. Λοβέρδο, όπως και το αντίστοιχο απέναντι, από άλλον υποψήφιο, χρησιμοποιείται, τα τελευταία χρόνια, περιστασιακά, ως εκλογικό κέντρο. Στις εθνικές εκλογές, στις δημοτικές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές και, τώρα, και στις ευρωεκλογές. Ενδιάμεσα παραμένει κλειστό και αχρησιμοποίητο.

Στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, τα ανοίκιαστα ισόγεια καταστήματα στον πιο πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της βορειοελλαδικής μεγαλούπολης είναι σύνηθες φαινόμενο. Όπως και σε παράπλευρες εμπορικές οδούς. Χαράς ευαγγέλια για τους παράνομους αφισοκολλητές!

Αυτό είναι το εικονικό αποτύπωμα της “ανάπτυξης” αλά Μητσοτάκη στον χώρο του μικρού και μεσαίου εμπορίου. Οι αλλαγές στη χρήση στα καταστήματα της οδού Τσιμισκή και τα κλειστά ακίνητα της φανερώνουν την σκοτεινή πλευρά των συγκεντροποιήσεων και στο χώρο του εμπορίου. Η επέλαση των πολυεθνικών, της ακρίβειας και των κλειστών καταστημάτων, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Έχει υπογραφή: “κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Είναι η κυβέρνηση την οποία στηρίζει, στις σημαντικότερες αποφάσεις της, και ο Ανδρ. Λοβέρδος. Για αυτό “τελειώνει στην Θεσσαλονίκη πριν καν ξεκινήσει!”

Η οικονομική καχεξία της πλειονότητας των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, η ραγδαία φτωχοποίηση, η περιθωριοποίηση της πόλης στο διεθνές περιβάλλον, αποτυπώνεται και στις επιταχυνόμενες αλλαγές χρήσης των ακινήτων επί της οδού Τσιμισκή. Όπως για παράδειγμα το ανενεργό ακίνητο που νοίκιασε ο Ανδρ. Λοβέρδος και οι “Δημοκράτες” του. Όπως το παραδιπλανό του που νοικιάζει, εδώ και λίγα χρόνια, η εταιρία ταχυμεταφορών ACS, η οποία καταχράται το δημόσιο χώρο του πεζοδρομίου, μειώνοντας την εμπορική αξία των τριγύρω ακινήτων και προσθέτει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Τσιμισκή με την προσωρινή στάθμευση των οχημάτων της. Εκείνο το “μισό λεπτό”, όσων παρκάρουν παράνομα σε κεντρικές αρτηρίες, που συμβάλλει στην κυκλοφοριακή ασφυξία. Έτσι, αργά και ανεπαίσθητα, υποσκάπτεται η εμπορική σημασία της οδού Τσιμισκή.

Από την άλλη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σκέφτηκαν οι συνεργάτες του Ανδρ. Λοβέρδου, αλλά είμαστε σίγουροι ότι ένα θεόκλειστο και μισοσκότεινο προεκλογικό κέντρο δε δημιουργεί κάποια αίσθηση δυναμικής. Ο χώρος θυμίζει περισσότερο γραφείο κηδειών που διανυκτερεύει.

Παύση. Σταματάμε με το ειρωνικό ύφος και αναφέρουμε απλώς ότι όσο εισερχόμαστε στην τελική ευθεία και πλησιάζουμε προς την κάλπη θα μετατρέπεται η πολιτική υποψηφιότητα του Ανδρ. Λοβέρδου σε πολιτική καρικατούρα. Αναφερόμαστε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, αλλά, ενδεχομένως, να τύχει καλύτερης υποδοχής σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όσο μορφοποιούνται οι επιτόπιες υποψηφιότητες στη συνείδηση των πολιτών του χώρου της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και όσο γίνονται γνωστές, οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι, τόσο η εικόνα του κραταιού κάποτε πολιτικού στελέχους θα ξεθωριάζει.

New kids on the block. Όλοι και όλες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό στην πολιτική: Ανανέωση! Ήδη η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη με το ψηφοδέλτιο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) κάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα το γύρο της πόλης. Και αποκτά μια προσωπική δυναμική που φαίνεται ότι αρχίζει να περιμαζεύει όλες τις αρνήσεις και όλες τις αντιδράσεις για αρνητική ψήφο διαμαρτυρίας προς μικρότερους εκλογικούς σχηματισμούς, στους κόλπους της δημοκρατικής παράταξης.

Ο χαρισματικός καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα, φαίνεται ότι αρχίζει να αναδεικνύεται σε προσωπικό πόλο έλξης για πολλούς αντιπολιτευόμενους ψηφοφόρους, εν δυνάμει, φορείς μιας ψήφου διαμαρτυρίας. Η παρουσία του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη στο ευρωψηφοδέλτιο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) αρχίζει να δημιουργεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση νέα δεδομένα στους κομματικούς συσχετισμούς στην Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο αναχαιτίζει τις διάφορες φυγόκεντρες τάσεις του εκλογικού σώματος του δημοκρατικού χώρου, αλλά διεισδύει και προς όλες τις κατευθύνσεις. Και προς τα “αριστερά” και προς τα “δεξιά”. Που θα φτάσει δε γνωρίζουμε. Αυτό εξαρτάται και από τη δυναμική του ψηφοδελτίου.

Το εγχείρημα Λοβέρδου είναι, ήδη, ένα από τα πρώτα “θύματα” της συσπειρωτικής δυναμικής και της αναβάθμισης του συμβολικού κεφαλαίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) με την συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του, ενός προσώπου με αναγνωρισμένο, από φίλους και αντιπάλους, πολιτικό και ηθικό εκτόπισμα. Ιδιαίτερα η δυναμική Ζαρωτιάδη στον πανεπιστημιακό χώρο οδηγεί το ψηφοδέλτιο Λοβέρδου σε τροχιά εκλογικής ταπείνωσης.

Αν και κατά πόσο η προδιαγεγραμμένη συντριβή του Ανδρέα Λοβέρδου στην Θεσσαλονίκη, σε συνάρτηση και με την ισχνή, γενικότερα, παρουσία του σε όλη την επικράτεια, σχετίζεται και με την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συνομιλεί με παλαιά στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι κάτι που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια αυτή τη στιγμή.

Βέβαιο είναι, ότι ο παλαιοκομματικός παραγοντισμός του Ανδρ. Λοβέρδου κάπου θα βρει διέξοδο και κομματική μετεκλογική έκφραση. Αλλά οι γυρολόγοι πολιτικοί των “αθηναϊκών διαδρόμων”, ελάχιστα απασχολούν το εκλογικό σώμα της Θεσσαλονίκης.

Συγχρόνως αναδύονται στην πόλη νέα άφθαρτα και ικανότατα στελέχη στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Η περίπτωση του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Ο καθηγητής των Οικονομικών συγκαταλέγεται ήδη στους ανθρώπους της επόμενης ημέρας.

Από την πλευρά του ο Ανδρ. Λοβέρδος θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι η μεν ήττα στην πολιτική μπορεί να είναι οδυνηρή, η γελοιοποίηση, όμως, είναι εξοντωτική…

*Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι οργανωτικός γραμματέας της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (www.sopro.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.