Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Δήλωση Στεφ. Παραστατίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Υπογράφει ο Στέφανος Παραστατίδης
Βουλευτής Κιλκίς
3 Δεκεμβρίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του UNDRR (United Nations Office for Disaster Risk Reduction) τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, με το 80% να ζει στον Παγκόσμιο Νότο. Συχνά πλήττονται περισσότερο από φυσικούς κινδύνους, καταστροφές που προκαλούνται από το κλίμα και παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Έχοντας ως δεδομένο τα προκαταρκτικά ευρήματα από την επικείμενη Έκθεση του ΟΗΕ για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη για το 2023 που δείχνουν ότι υπάρχει περιορισμένη πρόοδος στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία τα τελευταία 10 χρόνια, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών, διαπιστώνεται η διαιώνιση των προβλημάτων και δυσκολιών των ανθρώπων αυτών στην ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό γενικότερα.

Θεωρώντας δεδομένο πως μια σύγχρονη, δημοκρατική, πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να κατοχυρώνει και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, οι δράσεις και οι πράξεις μας πρέπει να ορίζονται με βάση τη βελτίωση όλων εκείνων των απαραίτητων συνθηκών, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ως αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, οδηγούμενοι έτσι σε μια κοινωνία ισότιμη για όλες και όλους. Τα άτομα με αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση για συμμετοχή στην κοινωνία και την οικονομία, να είναι σε θέση να αποφασίσουν πού, πώς και με ποιόν ζουν, να μετακινούνται ελεύθερα στην Ε.Ε., ανεξάρτητα από τις ανάγκες υποστήριξής τους και να μην υφίστανται πλέον διακρίσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.